Kommentti: Näin iPhone voi muuttua seuraavaksi – tulevaisuudesta on jo saatu esimakua

iPhone X.
iPhone X.

Tällä viikolla julkistettu iPhone X tuo iPhonen jokapäiväiseen käyttöön suuren mullistuksen, kun kotipainiketta ei enää ole, näyttö on kasvanut lähes koko etupuolen kattavaksi ja sormenjälkitunnistuskin on korvautunut kasvojen tunnistamisella. Ja onpa mukaan saatu vihdoin ja viimein myös langaton lataus.

iPhone X:n julkistuksen jälkeen on sopiva paikka pohtia jälleen myös tulevaa. Miten iPhone tästä uudistuu tulevina vuosina?

Aivan yhtä suurta ja laajaa muutosta kuin nyt on nähty tuskin on heti toistamiseen tulossa. Jo iPhone X:ssä ja sen edeltäjissä nähdyt muutokset kuitenkin saavat jatkoa ja menevät jatkossa pidemmälle.

Suuri iPhone-uudistus tapahtui nyt ehkäpä vuotta odotettua myöhemmin. Tämän sisäistämisen pitäisi laittaa jäitä hattuun myös ensi vuotta mietittäessä. Monet jo tuloillaan olevat muutokset voivat tapahtua vasta pidemmällä ajalla.

”e-SIMiin aikanaan siirtyminen poistaisi tarpeen SIM-korttiluukulle. Tämän ohella muutenkin tulevaisuudessa vaikuttaisi luontevalta, että iPhonen liittimien ja näppäinten määrä pienenee. Milloin voidaan luopua erillisestä kotinäppäimestä ja integroida TouchID näyttöön? Jo tämä mahdollistaa radikaalisti uudenlaisen designin. Milloin uskallettaisiin luopua lukituspainikkeesta ja korvata se eletoiminnoilla (näytön kaksoisnapautus ja niin edelleen)? Entä tarvitaanko äänenvoimakkuuspainikkeita? Voitaisiinko ne korvata pyyhkäisyn tunnistavalla sileällä reunalla?” kirjoitin jo kaksi vuotta sitten iPhone 6s:n julkistuksen jälkeen. Silloin optimistisesti suurta muutosta tuli odotettua jo iPhone 7:ään, mutta se tapahtuikin vasta nyt iPhone X:ssä. Lopulta Touch ID:tä ei tullut edes näyttöön, vaan Applen ratkaisu saman tavoitteen – näytön koon kasvattaminen ilman puhelimen koon kasvattamista – saavuttamiseksi olikin Face ID -kasvontunnistus.

Muut jo kaksi vuotta sitten tehdyt ennustukset ovat relevantteja yhä edelleen – ja kenties nyt vuotta tai kahta lähempänä.

Apple siirtyy langattomaan lataukseen nyt, kun sen jatkuvasti lataamista kaipaavien mobiililaitteiden lukumäärä on kasvanut. Ensi vuoden puolella tuleva Applen AirPower-latausalusta lataa niin iPhonen, Apple Watchin kuin myös AirPods-kotelon.
Apple siirtyy langattomaan lataukseen nyt, kun sen jatkuvasti lataamista kaipaavien mobiililaitteiden lukumäärä on kasvanut. Ensi vuoden puolella tuleva Applen AirPower-latausalusta lataa niin iPhonen, Apple Watchin kuin myös AirPods-kotelon.

Apple poisti 3,5 millimetrin kuulokeliitännän jo iPhone 7:ssä, mutta nyt voidaan kysyä, milloin myös Lightning-liitäntä saa mennä – ja nimenomaan niin, ettei sitä korvata enää millään uudella, vaan iPhonesta tulee liittimetön. iPhone X:ssä esitellyn langattoman latauksen myötä pakottava tarve liitännälle jo katosi. iPhonen lataaminen onnistuu jatkossa ilman liitäntää, kun taas tiedonsiirto on siirtynyt jo kauan aikaa sitten valtaosin täysin langattomaksi ja kuulokkeissakin ollaan jo pitkällä.

Ensi vuosi tulee liitännästä luopumisen osalta kuitenkin ehkä liian pian, 2019 pitäisin sitä jo hyvin mahdollisena ja 2020 mennessä lähes varmana. Jo iPhone X:stä Apple toteaa, ettei se ”tarvitse lataus­kaapelia, joten se on aidosti omiaan langattomaan tulevai­suuteen”. Joten miksi pitää mukana turhaa painolastia Lightning-liitännän muodossa?

Liitäntöjen lopullisen poistumisen ohella seuraava merkittävä muutos iPhone-designissa voi olla painikkeiden määrän vähentyminen myös kyljiltä. Uskon, että Apple keksii tulevina vuosina jotakin vastaavaa on kuin HTC:n kevään U11-huippupuhelimessa nähty Edge Sense. Äänenvoimakkuuden ja äänettömyyden hallintaan tarkoitetut painikkeet voivat hyvin korvautua kosketuksen tunnistavilla reunoilla. Tekniikka on jo yleistymässä: Googlen pian julkistettavat toisen sukupolven Pixel-puhelimet ovat myös saamassa U11:stä tutun puristuksen tunnistuksen. Lisäksi itse asiassa teknisesti U11 pystyisi jo enempään kuin mitä on toistaiseksi nähty: pelkän puristamisen ohella sen kylkien ultraäänianturit pystyvät havaitsemaan myös pyyhkäisyt. Onkin helppo nähdä tulevaisuus, jossa iPhonen design on yhä saumattomampi, kun äänenvoimakkuuden säätäminen käy painikkeiden sijaan puhelimen kyljestä ylös- tai alaspäin sormella pyyhkäisemällä.

Myös SIM-korttipaikka luultavasti katoaa niin iPhonesta kuin muistakin älypuhelimista aikanaan. eSIM eli ohjelmoitava, integroitu SIM-kortin vastine on tulossa hitaasti, mutta varmasti.

Apple Watchin mobiiliverkkoja tukeva versio nostaa eSIMin merkitystä Applen tuotteissa ja avaa tietä iPhone-uudistukselle.
Apple Watchin mobiiliverkkoja tukeva versio nostaa eSIMin merkitystä Applen tuotteissa ja avaa tietä iPhone-uudistukselle.

On vaikea välttyä ajatukselta, että eSIMillä jo varustetulla iPadilla ja nyt uudella Apple Watchilla Apple tasoittaa tietä eSIMin tulolle myös iPhoneen. On helpompaa tehdä operaattoreiden kanssa sopimuksia monin verroin kaikille osapuolille merkittävämmästä iPhonesta valmiilta pohjalta, kun ensin on sovittu yhteistyöstä jo eSIMillä varustettujen iPadin ja Apple Watchin osalta. Esimerkiksi uusi Apple Watchin versio mobiiliverkkoyhteydellä tulee myyntiin nyt aluksi vain alle 10 maassa. Voi kestää vielä useamman vuoden ennen kuin Apple on riittävän valmis tuomaan markkinoille eSIMillä varustetun iPhonen riittävän laajalla, välittömällä markkinapeitolla.

Muista uudistuksista iPhone X:ssä nähdylle näytön laajenemiselle on helppo nähdä jatkoa. iPhone X:ssä näyttöpaneeli on vielä täysin tasainen ja lasi kaartuu vain niukasti kohti laitteen reunoja. Epäilemättä tulevat vuodet tulevat tuomaan iPhoneen myös reunoille kaartuvat näytöt, jollaisia on jo erityisesti Samsungeissa nähty. Nähtäväksi jää, tuleeko näyttö kaartumaan kolmelle (ala- ja sivureunat) vai jopa ainakin osittain neljälle reunalle.

iPhone X:n designin eniten puhetta herättänyt yksityiskohta, näytön lovi, saattaa olla tullut iPhoneen jäädäkseen – kamerakohouman tapaan. Myös sen odotettiin aluksi olevan vain väliaikainen ratkaisu, mutta niin vain se on säilynyt mukana jo useamman iPhone-sukupolven ajan.

Kulmistaan pyöristetty, leveä lovi näytön yläreunassa voi jatkossa toimia iPhonen tärkeimpänä tunnusmerkkinä, kun sellaisena tähän asti toimineesta pyöreästä etupuolen kotipainikkeesta on nyt luovuttu.

Näytön lovi on iPhone X:n designin eniten huomiota kiinnittävä ja puhuttanut yksityiskohta.
Näytön lovi on iPhone X:n designin eniten huomiota kiinnittävä ja puhuttanut yksityiskohta.

Jos ja kun lovi, ja sen mukana iPhone X:ssä ensiesitelty TrueDepth-etukamerakokonaisuus, pysyvät osana iPhonea jatkossakin, Applella tuskin on tarvetta tuoda sormenjälkitunnistusta takaisin edes osaksi näyttöä integroituna.

Face ID:n toiminnan sujuvuudesta iPhone X:ssä ei ole vielä saatu kunnollista kokonaiskuvaa. Se tulee kuitenkin epäilemättä paranemaan tulevaisuudessa. Kasvontunnistus vaikuttaa enemmän ohjelmistorajoitteiselta ongelmalta kuin sormenjälkitunnistus, mikä tarkoittaa siinä olevan myös enemmän mahdollisuuksia parannukselle. Ohjelmiston ja laskentatehon kautta tulevat kehitysmahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

iPhone X:n molemmissa takakameroissa on optinen kuvanvakain, mutta kokonaisuutena uudistukset ovat varsin maltillisia.
iPhone X:n molemmissa takakameroissa on optinen kuvanvakain, mutta kokonaisuutena uudistukset ovat varsin maltillisia.

Ehkäpä helpoin veikkaus iPhonen tulevaisuuden suhteen liittyy takakameraan: se on lähes varmasti saamassa jo ensi vuonna joitakin samanlaisia edistysaskeleita kuin iPhone X:ssä jo etukamerassa. Uuden tekniikan myötä takakamerasta pitäisi tulla vielä parempi lisätyn todellisuuden sovelluksille, mutta toistaiseksi yksityiskohdiltaan epäselvää on, millaisin lisäkomponentein Apple lisää 3D-kykyjä iPhonen takakameraan tuo.

Tänä vuonna iPhonen takakameroiden uudistukset olivat varsin maltillisia, vaikka kamerat toki kauttaaltaan uudistettiinkin muun muassa uusin kennoin ja optisen kuvanvakaimen tulolla iPhone X:ssä myös toiseen takakameraan. Kun tänä vuonna takakamera oli sivuosassa, ensi vuonna se lienee uudistusten pääroolissa.

Kun näyttö tänä vuonna uudistui iPhone X:ssä huomattavasti teknisesti OLEDiin siirtymisen myötä, ensi vuonna tuskin nähdään ihmeitä sen suhteen – mahdollista yhä lähemmäs reunoja tai niiden yli kaartuen laajentumista lukuun ottamatta. Yksi parannuskohde voi kuitenkin olla jo iPad Prossa nähdyn vaihtuvan ja nopeamman 120 hertsin virkistystaajuuden, jonka Apple on brändännyt ProMotioniksi, tulo myös iPhoneen. Nythän uusissa iPhoneissa Apple toi jo mukaan myös ensin iPad Prossa nähdyn ympäristön valon mukaisesti säätyvän valkotasapainon eli True Tone -näytön.

Itse asiassa näytöt ovat yksi harvoja osa-alueita, josta on jo kuultu jo konkreettisia huhujakin ensi vuoden iPhoneista: Applen väitetään tilanneen Samsungilta 5,28 ja 6,46 tuuman kokoisia OLED-näyttöpaneeleja, kun nyt iPhone X:ssä käytettävän koko on 5,85 tuumaa.

Apple saattaakin ensi vuonna palata jälleen normaaliin kahteen iPhone-uutuuteen tänä syksynä nähdyn poikkeuksen jälkeen, ja molemmat olisi varustettu OLED-näytöllä, kun nyt iPhone 8 -puhelimissa on vielä käytössä iPhonessa tähän asti perinteeksi muodostunut LCD-näyttö.

Muutaman vuoden päässä merkittävä lisäyksenä iPhoneen siintää myös 5G-mobiiliverkkoyhteys, mutta siihen on vielä aikaa eikä siitä kannata vielä juuri innostua. Aiemmin on tulossa vielä paljon, paljon muita muutoksia. Nekään eivät ehkä muuta iPhonen käyttöä yhtä paljon kuin iPhone X:ssä nyt nähdyt mullistukset – ennemminkin vievät iPhone X:n aloittaman muutoksen maaliin. Tulevaisuuden ennustaminen on yleensä perin vaikeaa, mutta nyt ehkä hieman helpompaa – onhan juuri iPhone X myös Applen itsensä mukaan älypuhelinten tulevaisuus.