Kommentti: Nähdäänkö Lumia-puhelimia enää ensi vuonna?

Nokian ja sittemmin Microsoftin matkapuhelinliiketoiminta on ollut yhtä käyttöjärjestelmien rumbaa. Ensin oli S60, hetken päästä Symbian 3 ja myöhemmin Windows Phone 7, Windows Phone 8 ja viimeisimpänä Windows 10 Mobile. Mahtuupa väliin Maemoa, Meegoa, Androidia, Meltemiä, Series 40 Asha -puhelimia ja ties mitä.

Käyttöjärjestelmästä toiseen hyppiminen on tapahtunut sellaisessa tahdissa, ettei edes asiaan perehtyneiden ole helppoa muistaa jokaista käännettä. Tilannette ei ole auttanut pätkääkään se, että uuteen käyttöjärjestelmään siirryttäessä vanhat puhelimet on yleensä jätetty kylmästi unholaan. Puheet ja teot käyttöjärjestelmien tukemisesta ovat kerta toisensa jälkeen olleet täydellisessä ristiriidassa, ja kun toimittajat vuonna 2011 utelivat Symbian-tuen jatkumisesta, oli silloisen toimitusjohtajan Stephen Elopin vastaus yksiselitteinen:

– Olemme tilanteessa, jossa tulemme investoimaan Symbian-alustaan ehdottomasti myös jatkossa. Huolimatta siitä, että käymme läpi muutosta, jossa Windows Phone on ensisijainen alustamme, tulette huomaamaan jatkoinvestointimme Symbianiin.

– Tiedän toki, että on ollut kyselyitä, kuinka kauan jatkamme investointeja ja olemme olleet hyvin selväsanaisia tämän suhteen – ohjelmistopäivityksiä voi odottaa Symbian-laitteisiin vähintään vuoteen 2016 asti. Toisin sanoen Symbianilla on pitkä historia javielä matkaa kuljettavanaan tulevaisuudessa."

Vuoden 2016 alkuun asti ulottuvan ohjelmistotuen lisäksi samaisessa haastattelussa luvattiin ”asiakaspalvelua, sovelluksia, palveluita ja kaikkia elementtejä, joista asiakkaat muutenkin nauttisivat”. Yli 600 euroa Nokia 808 -puhelimestaan kesällä 2012 pulittaneita ei takuulla hymyilyttänyt, kun reilu vuosi myöhemmin sovellustuen loppumisesta ilmoitettiin. Vuonna 2013 käyttöjärjestelmä oli muutenkin tuuliajolla, joka näkyi muun muassa puhelimiin ilmestyneinä turhina päivityksinä ja muina ohjelmisto-ongelmina.

Viimeisinä päivinään Symbian sai kasan ohjelmistopäivityksiä, joiden tarkoituksista sen paremmin kehittäjillä kuin käyttäjilläkään ei ollut käsitystä

 

Nyt yli viisi vuotta ohjelmistosekoilun alkamisen jälkeen tilanne näyttää olevan jokseenkin lähtökuopissaan. Pari kuukautta sitten julkaistu Windows 10 Mobile on jälleen kerran uusi käyttöjärjestelmäkokeilu Microsoftilta, eikä vanhojen puhelinten päivityksestä ole varmuutta. Alun perin päivitys piti tulla kaikille Windows Phone 8.1 -puhelimille ja hetkeä myöhemmin päivitys oli odotettavissa ”ainakin pääosalle puhelimista”. Sitten lupailtiin loppuvuonna tulevaa päivitystä ja tällä hetkellä päivityksiä odotetaan jossain kohtaa keväällä. Myös paljon mainostettu Android-sovellusten tuki on jäänyt ”ehkä, joskus, jos sittenkään” -tasolle.

Valitettavan usein kuulee kysymyksiä siitä, mikseivät Windows-puhelimet ole tehneet viime vuosina läpimurtoaan maailmalla, ja jos on seurannut vähänkään ohjelmistokehityksen päämäärättömyyttä, on vastaus ilmiselvä. Useimmille 600 euron sijoitus puhelimeen on merkittävä ja sen toivotaan tarjoavan vastinetta useiksi vuosiksi eteenpäin. Vain harva haluaa sijoittaa puhelimeen merkittävää summaa, jos puhelimen ohjelmistotuen loppumista saa pelätä hetkenä minä hyvänsä. Vaikka Lumia-puhelimillekin on luvattu tukea pitkälle tulevaisuuteen, eivät teot puhu sanojen puolesta. Microsoft on jo nykyisillään todennut karsivansa Lumia-mallistoaan, tekevänsä taktisia muutoksia ja mahdollisesti siirtyvänsä ”Surface-puhelimiin”, jotka käyttäisivät lähtökohtaisesti eri tekniikkaa.

Piti keskivertosuomalainen asiasta tai ei, on Windows 10 Mobile epäonnistunut käyttöjärjestelmänä useimpien ulkomaisten teknologiasivustojen silmissä, eikä asiaan näytä tulevan helpotusta ainakaan lähitulevaisuudessa. Viimeisin lippulaivamalli Lumia 950 XL sai arvosteluissa lähes yksinomaan keskinkertaisia arvosanoja, ja muun muassa PhoneArena, The Verge, TechRadar, CNET ja Stuff kritisoivat Windows 10 Mobilea ja sen sovellustarjontaa enemmän tai vähemmän kovin sanoin. Sama ongelma on oikeastaan vaivannut Windows-puhelimia koko niiden olemassaolon ajan— arvosanat ovat olleet keskinkertaisia ja ohjelmistotarjonta on selvästi kilpailijoita jäljessä.

Uusien Lumia-lippulaivamallien vastaanotto on ollut kautta linjan kylmäävää. Suurimmat syyt kritiikille löytyvät Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmän lastentaudeista

Viimeisen viiden vuoden aikana lähes jokainen aihetta käsittelevä kolumni on päättynyt toteamukseen siitä, miten ”ensi vuosi määrittää Windows-puhelinten kohtalon” ja miten ”kolmas ekosysteemi on pian todellisuutta”. Microsoftilla on kuitenkin puhelinliiketoiminnassaanniin paljon työnsarkaa, että Windows-puhelinten kohtalo voidaan määritellä tänä vuonna lähinnä siinä tapauksessa, jos yhtiö ilmoittaa malliston karsimisen sijaan luopuvansa kokonaan matkapuhelinliiketoiminnasta. Kolmannesta ekosysteemistä sen sijaan on turha lähivuosina haaveilla, sillä tällä hetkellä Microsoftin matkapuhelinmyynnit ovat sitä tasoa, ettei niitä edes useimmissa tilastoissa erikseen mainita.

Vuonna 2014 Nokian nimellä kulkeneet Windows-puhelimet sijoittuivat kärkikymmenikön ulkopuolelle 2,7 prosentin markkinaosuudellaan. Yli vuotta myöhemmin Windows Phonen markkinaosuus on vajonnut 1,6 prosenttiin.

Jos Windows Phone -käyttäjät haluavat etsiä jostain lohtua, on matkapuhelinliiketoiminnan paras toivo paljon huhuissa pyörinyt Surface-puhelin. Aiempina vuosina Microsoftin Surface-tiimin vetäjä Panos Panay on osoittautunut oikeaksi mieheksi luomaan uusia hittituotteita, ja sekä Surface Pro -koneet että Surface Book -kannettava ovat osoittautuneet menestyksiksi. Koska Windows-puhelinten on turha haaveilla kaappaavansa kymmenien prosenttien markkinaosuutta lähivuosina, makaa toivo puhelinten osalta pitkälti niche-tuotteissa, joissa Microsoft voisi keskittyä esimerkiksi yritysasiakkaiden houkuttelemiseen.

Vaikka tarkkoja tietoja mahdollisesta Surface-puhelimista ei vielä tiedetä, ovat alustavat huhut herättäneet laajalti mielenkiintoa. Jos veikkaukset pitävät paikkansa, tulee Surface-puhelin kauppoihin Intelin prosessorilla ja täydellä Windows 10 -tuella, jolloinohjelmistotuki olisi huomattavasti paremmin taattukuin Symbian- ja Windows Phone -puhelinten kohdalla. Lisäksi Microsoftin mielenkiintoisesti alkanut, mutta lapsenkengissään oleva Continuum-toiminto saisi huomattavasti vakavamman ilmeen, kun puhelimella voisi ajaa x86-ohjelmia, joita on Windowsille kertynyt vuosikymmenten aikana vino pino. Näin ollen Microsoftin puheet yrityskäyttöön tähtäävästä taktiikasta kuulostaisivat loogisilta, sillä juuri yrityksissä on edelleen käytössä paljon vanhoja Windows-sovelluksia, joille ei löydy korvaajia mobiilipuolelta. Ajatus siitä, että tulevaisuudessa kannettavan sijaan työmatkoilla tarvittavat ohjelmat kulkisivat pelkässä puhelimessa, lämmittää varmasti monen yrittäjän mieltä.

Lumia 950:ssä ja Lumia 950 XL:ssä esitelty Continuum-toiminto mahdollistaa joidenkin työpöytäsovellusten ajamisen puhelimen kautta. Täydestä PC-kokemuksesta ollaan kuitenkin vielä kaukana

Se, tuleeko Surface-puhelimesta Windowsin pelastajaa, tai tuleeko puhelinta ylipäätään, on tässä kohtaa spekulaatiota, mutta kesän loppuun mennessä asiasta pitäisi olla enemmän tietoa. Varmaa nykytilanteessa on kuitenkin se, että tulevat vuodet näyttävät Windows-puhelinten kannalta varsin erilaisilta, sillä niin teknologiasivustot, käyttäjät kuin Microsoft itsekin ovat todenneet nykytaktiikan toimimattomaksi. Valitettavasti – jos lähihistorialla on asiaan mitään sanomista – ovat strategiamuutokset lähes poikkeuksetta tarkoittaneet nykyasiakkaille kylmää vettä niskaan, eikä nykyisen Lumia-malliston hylkääminen tulisi erikoisempana yllätyksenä. Toisaalta puhelimien jo ostaneet voivat lohduttautua sillä, että Microsoftilta on virallisesti luvattu jokaiselle puhelimille 18 kuukauden päivitystakuu. Lisäksi itse käyttöjärjestelmän pitäisi olla tuettuna vähintään seuraavat kolme vuotta. Aivan Symbianin tasoista ohjelmistotukea ei siis kannata odottaa, mutta lähelle päästään.

Faniluonnos Surface-puhelimesta. Todellisuudesta puhelimen ulkomuodosta ei ole tarkempia tietoja. Materiaaliksi ollaan veikkailtu kuitenkin Lumia-puhelimista poiketen alumiinia