3 iskua: näin Microsoft ajoi alas Nokialta ostamansa puhelintoiminnan Suomessa

Microsoft väittää vielä jatkavansa laitteiden kehittämistä ja keskittymistä puhelimissa yritysasiakkaisiin, mutta ainakin yksi asia on päivänselvä: tänään ilmoitettujen vähennysten, 1 350 työntekijää Suomesta, jälkeen Microsoft on lahdannut kaiken Nokialta ostamansa Suomessa.

Tänään ilmoitetut vähennykset ovat kolmas suuri isku Microsoftilta sen ostettua Nokian puhelintoiminnan keväällä 2014.

Nokian ja Microsoftin entisiä tiloja Oulussa.

Ensimmäinen isku tuli nopeasti, jo 17. heinäkuuta 2014. Tuolloin Microsoft kertoi vähentävänsä yhteensä 18 000 työntekijää, joista 12 500 Nokia-kauppaan liittyen. Vajaat pari kuukautta myöhemmin kerrottiin, että tästä Suomen osuus olisi enimmillään 1 050 työntekijän vähennys.

Heinäkuusssa 2014 ilmoitetut vähennykset sulkivat Oulun tuotekehitysyksikön. Siellä oli kehitetty enimmäkseen peruspuhelimia ja muita edullisen hintaluokan puhelimia.

Nokian ja Microsoftin entisen Salon yksikön tiloja.

Seuraavan iskun vuoro oli noin vuotta myöhemmin, 8. heinäkuuta 2015. Microsoft kertoi vähentävänsä 7 800 työntekijää, joista 2 300 Suomesta. Tässäkin tapauksessa lopulta toteutuneet vähennykset jäivät hieman arvioitua pienemmiksi, kuten yleensä tapahtuu. Ennen tätä vähennyskierrosta Suomessa puhelintoiminnoissa eli Microsoft Mobilella oli vielä 3 200 työntekijää.

Heinäkuussa 2015 ilmoitetut vähennykset sulkivat Salon tuotekehitysyksikön. Se oli keskittynyt 2014 tehtyjen muutosten jälkeen lippulaivaluokan Lumia-puhelinten kehitykseen.

Nokian ja Microsoftin pian entisiä tiloja Tampereella.

Kolmas ja Nokialta ostetun toiminnan lahtauksen loppuunsaattava isku saatiin tänään. Microsoft kertoi vähentävänsä 1 850 työntekijää, joista 1 350 Suomesta. Käytännössä Microsoft Mobilen, johon Nokialta ostettu toiminta aikanaan siirtyi, ajetaan alas.

Nyt ilmoitetut vähennykset sulkevat Tampereen tuotekehitysyksikön, jossa oli viime aikoina tehty enimmäkseen keskihintaluokan puhelinten kehitystä.

Viimeiseksi Lumiaksi jäämässä oleva Lumia 650 kehitettiin Tampereella, jossa toiminta loppuu seuraavaksi.

Microsoft on kertonut säilyttävänsä vielä joitakin tuotekehitystiimejä Espoossa. Lisäksi osalle työntekijöistä on tulossa mahdollisuus siirtyä töihin Microsoftin pääkonttorille Yhdysvaltoihin. Suomessa kehitystoiminta jatkuu kuitenkin joka tapauksessa hyvin pienimuotoisena.

Nokia teki hallituksen puheenjohtajansa Risto Siilasmaan johdolla ilmiömäisen hyvät kaupat saadessaan myytyä puhelintoimintansa Microsoftille 5,4 miljardin euron kauppahinnalla alun perin 3. syyskuuta 2013 tiedotetussa kaupassa. Se pelasti Nokian yhtiönä, joka sittemmin on noussut kamppailemaan verkkomarkkinoiden herruudesta ja joka palauttaa Nokia-nimen lisensoituna puhelimiin ja tabletteihin pian.

Microsoft puolestaan teki todella huonot kaupat puhelintoiminnan ostajana.

Lumia-puhelinten myynnin kehitys piirtää ensin nousevan ja sitten jälleen tasaisesti laskevan kehityskaaren.

Microsoftin omistuksessakaan Nokian ex-puhelintoiminta ei koskaan kääntynyt menestykseksi, myynti ei kulkenut ja tuotteetkin alkoivat kerätä jälleen enemmän kritiikkiä ilmiselvien sovellusvalikoimapuutteiden ohella. Microsoftin huomio on nyt Officen ympärille rakentuvissa yrityspalveluissa sekä Azuressa. Molemmissa Microsoft on vahvalla polulla siirtymässä asennetuista ohjelmistoista pilviaikaan, ja onkin oikea sekä hyvä strategia Microsoftille tuoda palvelunsa vahvasti kaikille laitteille ja olla pönkittämättä omia laitteitaan, jotka eivät markkinoilla kiinnosta.

Microsoftin leikkauksista on puolestaan tietenkin vaikea löytää mitään hyvää meidän suomalaisten kannalta. Ehkä ainoa hyvä asia on, että nyt kaikki on ainakin ohi – tänäisen viimeisen kierroksen myötä mitään leikattavaa ei enää ole jatkossa jäljellä.

Nadella vastusti alun perin koko Nokia-kauppaa, mutta vielä tuolloin johdossa ollut Steve Ballmer ajoi sen väkisin läpi. Nadella oli jo johdossa, kun Elopin johtama Nokia-puhelintoiminta siirtyi Microsoftille. Elop sai kuitenkin lähteä hetken jälkeen, ja sittemmin Nadellan ajamat strategiapäätökset ovat merkanneet rajuja leikkauksia puhelimissa.