Tällaisiksi tulevaisuuden älypuhelimet kuviteltiin vuonna 2008

Tulevaisuuden ennustuksille on monesti naureskeltu myöhempinä vuosikymmeninä ja vanhat ennustukset ovat olleet hyvin esillä myös populaarikulttuurissa. Matkapuhelinten kohdalla erikoisia ennustuksia ei kuitenkaan tarvitse etsiä vuosikymmenien takaa, sillä jo hyppäämällä vuoteen 2008, näyttävät ennustukset älypuhelinten tulevaisuudesta varsin erikoisilta nykyihmisen silmään.

Verrattuna tämän päivän ajatuksiin älypuhelinten mahdollisuuksista, ei vuonna 2008 esimerkiksi ohjelmistolla nähty olevan suurtakaan merkitystä puhelinten tulevaisuudessa. Ajatukset nykyisenlaisista sovelluskaupoista, sosiaalisesta mediasta tai maksupalveluista loistivat poissaolollaan, ja vastaavasti tulevaisuuden älypuhelinten odotettiin tarjoavan mitä mielikuvituksellisimpia rakenteellisia ratkaisuja.

Jälkikäteen tarkasteltuna seitsemän vuoden takaisista konsepteista löytyy monia hauskoja ja toistuvia trendejä, jotka nykykuluttajan näkökulmasta näyttävät vähemmän käytännöllisiltä.Alle onkin listattu viisi erikoistatakavuosienideaa, jotka eivät ainakaan tähän päivään mennessä ole toteutuneet.

Sovelluskauppa ei vuonna 2008 ollut uusi idea, mutta nykyisenkaltaista miljardibisnestä siitä ei ennustettu.

1. Auki vedettävät näytöt

Auki vedettävät ja paperinohuet näytöt olivat keskeisessä roolissa monessa viime vuosikymmenen konseptipuhelimessa. Joissain malleissa näyttö rullautui puhelimen sisään, toisissa taas puhelimesta pomppasi hologrammi käyttäjän silmien eteen. Yhteisenäpiirteenä puhelimista löytyi useampi fyysinenpainike, joiden avulla näyttöä ohjailtiin. Varsinaiset kosketusnäytöt eivät siisuseinkaan kuuluneet puhelinten ohjaustapoihin.

2. Ranteen ympärille kiertyvä puhelin

Erikoisista paikoista esiin pomppaavien näyttöjen lisäksi vuonna 2008 esitellyissä konsepteissa tulevaisuudenpuhelimet olivat monesti muovailuvahan tapaan joustavia. Eri esittelyvideoilla puhelimia muun muassa kierrettiin ranteen ympärille, taiteltiin paperin tapaan kasaan ja tarvittaessa jaettiin useampiin eri osiin. Vaikka idea ohuista ja kaareutuvista näytöistä ei itsessään ole kuollut, ovat ajatukset käyttötarkoituksista muuttuneet selvästi vuosien varrella.

3. Vierityspyörän käyttö puhelimen ohjauksessa

Ennen iPhonen myynnin laajentumista, iPod oli monille tutuin Applen tuotteista. MP3-soittimen ohjaamiseen käytetty vierityspyörä oli monien mielestä aikansa suurin innovaatio, ja idea heijastui myös älypuhelimista tehtyihin konsepteihin. Monissa vuoden 2008 tai sitä ennen tehdyissä suunnitelmissa kosketuspyörä onkin keskeisessä asemassa älypuhelimen ohjaamisessa.

4. Läpinäkyvät puhelimet

Läpinäkyvät puhelimet ovat konsepti, joka nähtiin monessa yhteydessä, mutta jolle kenenkään oli vaikea keksiä järkevää käyttötarkoitusta. Useimmissa konsepteissa puhelinten näyttö jatkui myös takakannelle ja puhelimet harvoin sisälsivät esimerkiksi kameraa. Ideat läpinäkyvistä kumipuhelimista katosivatkin vähitellen 2010-luvun taitteessa, kun yhä useammat kallistuivat puhelimen materiaalissa alumiinin puoleen.

5.Useampi näyttö samassa puhelimessa

Useilla näytöillä varustetut puhelimet olivat yksi konkreettisimmista design-ideoista vuoden 2008 tienoilla ja useampia kakkosnäytöllä varustettuja puhelimia ehdittiinkin nähdä markkinoilla. Eniten kakkosnäyttöjä nähtiin simpukkapuhelimissa, mutta monissa aikansa konsepteissa myös perinteisiin puhelimiin oli asetettu useampi näyttö. Usein puhelimen etupuolella sijaitsi kaksi näyttöä fyysisten painikkeiden molemmilla puolella ja takaosassa oli yksi kokonainen näyttö. Myöhempinä vuosina konseptit hylättiin nopeasti johtuen useammastakin ajatukseen liittyvästä käytännön ongelmasta.