Kannettavaa ostamassa? Tässä parhaat vaihtoehdot eri hintaluokista

Yhä useampi suomalainen käyttää pöytäkoneen sijaan kannettavaa tietokonetta. Kannettavat ovat kehittyneet sille tasolle, että tehokkaimmilla ultrabookeilla voi pelata pelejä ja käyttää raskaitakin sovelluksia.

Ostajan kannattaa harkita tarkkaan, millaiseen käyttöön kannettava hankitaan. Jos sitä käytetään enimmäkseen netissä surfailuun, halvempikin malli riittää. Jos sen sijaan on tarkoitus käsitellä kuvia, pelata pelejä tai katsoa 4K-videoita, kannattaa panostaa prosessoritehoon ja keskusmuistin määrään. Keskusmuistilla on merkitystä etenkin silloin, kun kannettavalla ajetaan useita ohjelmia samanaikaisesti. Neljän gigatavun keskusmuistin voi kasvattaa kahdeksaan gigaan, jolloin ohjelmia voi avata huoletta useita päällekkäin tietokoneen nopeuden siitä kärsimättä.

Teknavi listaa parhaat vaihtoehdot halvemmasta ja kalliimmasta hintaluokasta.

Ultrabookit

Dell XPS 13

Hinta: Alkaen noin 1600 euroa

Dellin vastikään markkinoille tullut ultrakannettava on laadukasta tekoa. Laitteen runko on valmistettu alumiinista ja hiilikuidusta, joten kone on erittäin kevyt. Näyttö on pinnoitettu Gorilla Glass -lasilla, joka kestää kovempaakin käsittelyä. Erikoisuus on lähes reunaton näyttö, jonka tarkkuus on 3200×1800 pikseliä. 13-tuumainen näyttö on saatu mahdutettua tavallisesti 11-tuumaisen viemään tilaan. Dell mainostaakin kannettavaansa maailman pienimpänä 13-tuumaisena. Akussa riittää potkua 11 tunniksi yhdellä latauksella. Tietokone käynnistyy muutamassa sekunnissa. Painoa laitteella on 1,2 kiloa. Näytön saa halutessaan myös kosketusominaisuudella.

Asus ZenBook UX305

Hinta: Alkaen noin 900 euroa

Asus on perinteikäs tietokonevalmistaja, joka on viime vuodet esitellyt toinen toistaan tyylikkäämpiä kannettavia. ZenBook UX305 on yksi maailman ohuimmista kannettavista, sillä on paksuutta ainoastaan 12,3 millimetriä. Ohut muotoilu on oleellinen kilpailuvaltti kevyiden kannettavien markkinoilla. Ohuudestaan huolimatta kannettavassa on hyvät liitännät: kolme usb 3.0 -porttia, muistikorttipaikka ja micro-HDMI-liitäntä. Runko on alumiinista ja valmistettu yhtenäiseksi, mikä parantaa laatuvaikutelmaa. UX305:n valikoimassa on Delliin verrattavissa oleva QHD-näytöllinen malliversio. Sen hinta nousee noin 1100 euroon.

Apple MacBook Air (13-tuuainen)

Hinta: Alkaen 1179 euroa

Applen suosittu ultrakannettava on edelleen potentiaalinen valinta, vaikka sen tallennuskapasiteetti jää 246 gigatavuun. Lisähinnasta muistia voi kuitenkin kasvattaa. MacBook Airin näyttö ei pärjää vertailussa Asukselle ja Dellille, sillä sen resoluutio jää 1440 x 900 pikseliin. Näin ollen Airia ei voi suositella kuvankäsittelijöille tai graafisen alan ammattilaisille. Siihen tarkoitukseen kannattaa hankkia retina-näytöllinen MacBook Pro. Tällöin on hyväksyttävä kannettavan painavampi ja paksumpi muotoilu. Airin etuna on pitkä, jopa 13 tunnin akunkesto ja muistikorttipaikka, jota uusimmasta MacBookista ei enää löydy.

Halpakannettavat

Acer ChromeBook 13

Hinta: Noin 400 euroa

Jos kannettavaa käytetään lähinnä nettisurfailuun ja tekstin kirjoittamiseen, 400 eurolla saa jo paljon. Acerin Chromebook on 13,3-tuumainen kannettava, jossa on peräti 13 tunnin akunkesto. Käyttöjärjestelmänä on Googlen oma Chrome OS. Näytön resoluutio on 1366 x 768 pikseliä. Painoa kannettavalla on vain 1,5 kiloa. Googlen käyttöjärjestelmän etuna on se, että se päivittyy automaattisesti. Tiedot tallentuvat Googlen Drive -pilvipalveluun. Näin ollen käyttäjän ei tarvitse itse murehtia päivitysten asentamisesta. Laitteessa on usb 3.0 -portti sekä HDMI-liitäntä.

Microsoft Surface 3

Hinta: Alkaen noin 550 euroa

Surface 3 ei ole perinteinen kannettava, mutta sitä voi käyttää kannettavan tavoin. Laitteeseen saa laadukkaan mobiilinäppäimistön, joka toimii myös kantena. Surface on optimoitu Windows-käyttöön, joten se sopii hyvin esimerkiksi Officea paljon hyödyntävälle työkäyttäjälle. Laitteen käyttöjärjestelmänä on Windows 10. Näyttö on 10,8-tuumainen ja sen tarkkuus on 1920 x 1280 pikseliä. Halvimmassa malliversiossa keskusmuistia on kaksi gigatavua. Raskaampaan käyttöön konetta harkitsevan kannattaa sijoittaa kalliimpaan ultrabookiin tai Surfacen hinnakkaampaan malliversioon. Surface 3:n halvimmassa versiossa tallennustilaa on 64 gigatavua. Liitännät ovat hyvää tasoa, valikoimassa on täysikokoinen usb-portti, mininäyttöliitäntä, microSD-korttipaikka sekä microUSB-portti. Akussa riittää potkua 10 tunniksi yhdellä latauksella.