Androidia ja Googlea uhanneesta oikeusjutusta vapauttava päätös

Googlen Android-käyttöjärjestelmä ei riko Oraclen Java-tekijänoikeuksia, vaikka käyttöjärjestelmässä hyödynnettiin 37 Java-kielen API-rajapintaa. Oikeuden päätöksestä on kertonut muun muassa uutistoimisto Bloomberg.

Googlen rajapintojen käytön Androidissa katsottiin lukeutuvan kohtuullisen käytön eli fair use -määritelmän alle. Tämän myötä Googlen ei nähty tarvinneen sopia lisensoinnistaOraclen kanssaeikä maksaa mitään korvauksia käytöstä.

– Tänään saatu päätös, että Android hyödyntää fair usen alla Java API-rajapintoja edustaa voittoa Android-ekosysteemille, Java-ohjelmointiyhteisölle sekä ohjelmistokehittäjille, jotka tukeutuvat avoimiin ja ilmaisiin ohjelmointikieliin innovatiivisten kuluttajatuotteiden rakentamisessa, kommentoitiin Googlelta päätöstä.

Kokonaan tapaus ei kuitenkaan ole vielä ohi, sillä Oracle on kertonut valittavansa päätöksestä korkeampaan oikeusasteeseen.Sen mukaan Google käytti Androidissa yli 11 500 riviä Java-koodia.

– Uskomme vahvasti, että Google kehitti Androidin laittomasti kopioimalla Javan ydinteknologiaa kiirehtiäkseen mobiililaitemarkkinoille. Oracle aloitti tämän oikeusjutun lopettaakseen Googlen laittoman käyttäytymisen. Uskomme, että valitukselle on olemassa useita perusteita, kommentoi puolestaan Oraclen lakiasiainjohtaja Dorian Daléy oikeuden päätöksen jälkeen.

Oracle oli hakenut Googlelta jopa yhdeksään miljardiin dollariin yltäviä korvauksia.

Samalla Google olisi voinut joutua muuttamaan Android-käyttöjärjestelmäänsä niin, ettei se olisi enää rikkonut Oraclen Java-tekijänoikeuksia.

Nyt nähtyyn nähden vastakkainen päätös, ohjelmistorajapintojen käytön suojaaminen vahvasti tekijänoikeuksilla, olisi voinut asettaa ongelmiin laajemmin myös koko ohjelmistoalan ja rajapintojen kautta yhteensopivien palveluiden helpon ja avoimen rakentamisen.

Alun perin Googlen ja Oraclen välinen oikeustaisto alkoi jo vuonna 2010. Alun perin vuonna 2012 oikeuden päätöksessä Googlen nähtiin hyödyntäneen Java-rajapintoja, mutta vielä tuolloin ei päätöstä, kuuluiko käyttö kohtuullisen käytön piiriin, mikä nyt vapautti Googlen.