Googlen uusin huippupuhelin tuntuu kädessä hintaansa halvemmalta, mutta älä anna sen hämätä

Google Pixel on ohjelmistojätin uusin yritys kampittaa älypuhelinmarkkinoilla Applen iPhonen valta-asemaa. Pixel on tärkeä julkistus etenkin Googlen kotimarkkinoilla Yhdysvalloissa.

Pixelin edeltäjä Nexus oli älypuhelin, jonka tarkoituksena oli pitkälti vain esitellä Googlen viimeisintä ohjelmisto-osaamista ja tuoda uudet Android-käyttöjärjestelmäversiot ensimmäisenä kuluttajien saataville. Nexus onnistui keräämään oman ihailijakuntansa mutta puhelimesta ei tullut koskaan hittiä.

IDC-markkinatutkimusyhtiön tietojen mukaan Google ja sen Nexus-puhelimia valmistaneet Android-kumppanit ovat saaneet kaupaksi ainoastaan 23 miljoonaa Nexusta vuoden 2010 ja tämän vuoden alun välisenä aikana. Tällä myyntimäärällä markkinaosuus on mitätön. Samaan aikaan Samsung on myynyt yli 500 miljoonaa Galaxy S-sarjan lippulaivapuhelinta ja Apple peräti miljardi iPhonea.

Nexuksen valttina oli kuitenkin Applen kaltainen päivitysohjelma. Siinä missä useimmat Android-puhelimet saavat päivityksiä vain runsaan vuoden ajan, Nexuksen ostaja saattoi olla varma siitä että Google tukee käyttäjää uusimmilla päivityksillä vielä vuoden jälkeenkin. Moni piti myös Nexuksen käyttöliittymästä, joka ei pitänyt sisällään turhia kilkkeitä, ainoastaan riisutun Androidin.

Tykkäsimme

Prosessoriteho

Käyttöliittymän selkeys

Kätevä koko

Emme tykänneet

Ei vesitiivis

Ei optista kuvanvakaajaa

Liian kallis

Pixelistä Google odottaa enemmän, mitä tulee markkinaosuustaisteluun Applea vastaan. Pixeliä markkinoidaan lippulaivatuotteena ja siitä kertoo myös laitteen hinta. Google on siis tosissaan.

Googlen päätös dedikoida Pixel suoraan kilpailuun Applea (ja samalla muita Android-puhelimia) vastaan voi aiheuttaa toimenpiteitä Samsungin leirissä. Korealaisjätti on jo panostanut isoja rahasummia omaan Tizen-käyttöjärjestelmään, jonka rooli voi nousta lähivuosina selvästi nykyistä suuremmaksi Samsungin älylaitteissa. Tämä olisi vakava uutinen Android-käyttöjärjestelmän markkinaosuuden kannalta.

Ulkonäkö hämää

Kun Google Pixelin ottaa käteen, reaktio on kaksijakoinen. Vaikutelma tuo mieleen keskihintaiset Android-luurit. Ja kuitenkin kädessä on 760 euron hintainen, viimeisintä tekniikkaa sisälleen kätkevä älypuhelin.

Kokonsa puolesta Pixel on mukavaa vaihtelua nykytrendin mukaisille isoille älypuhelimille, joita tuntuu välillä olevan mahdotonta käyttää yhdellä kädellä. 5-tuuman näytöllä varustettua Pixeliä sen sijaan käyttää varsin hyvin yhden käden sormilla. Pixelistä on tosin tarjolla myös isommalla näytöllä varustettu XL-versio, samaan tapaan kuin iPhonesta Plus-malli.

Applen tasoa ovat myös Pixelin hinnat, sillä 128 gigatavun muistilla varustetun XL-mallin hinta nousee yli 1000 euroon. Aivan tällaiseen ei ole totuttu Android-maailmassa, jos Samsungin lippulaivapuhelimia ei lasketa.

Ulkoisesti Pixel on siis hintaansa halvemman näköinen, mutta ei suinkaan ruma. Takakannessa on innovatiivinen ratkaisu, nimittäin lasikansi, joka parantaa puhelimen otetuntumaa kädessä. Metallikuori on sen sijaan aavistuksen liian liukas.

Puhelimen takaa löytyy sormenjälkitunnistin. Samaa sijoituspaikkaa käyttävät puhelimissaan myös LG ja Huawei. Sormenjälkitunnistimen sijoittaminen puhelimen taakse tuntuu ongelmalliselta silloin, jos näytön haluaa avata nostamatta puhelinta pöydältä. Sormenjälkitunnistimessa on kaksoistoiminto, sensorin pyyhkäiseminen nimittäin avaa ilmoitusnäytön puhelimen ruudulle. Ominaisuus on tuttu Huawein puhelimista.

Harmittavasti Pixel ei ole vesitiivis, mikä rajoittaa puhelimen käyttöä.

Google Assistant – Pixelin valttikortti?

Google satsaa paljon puheentunnistukseen ja niinpä Pixelissä on jätetty paljon Google Assistant -puheentunnistusjärjestelmän varaan. Assistant on suora kilpailija Applen Sirille ja Microsoftin Cortanalle ja samalla se täydentää Android-puhelinten nykyistä puheentunnistusta. Google luonnehtii Assistantia keskustelunomaiseksi palveluksi, joka auttaa arkipäiväisten asioiden hoitamisessa kuten navigoinnissa ja elokuvalippujen varaamisessa. Assistant aktivoidaan lausumalla "Okay Google", jolloin Pixelin pitäisi herätä vaikka laitteen näyttö olisi lukittuna. Applen Siri toimii samalla tavalla.

Google Assistant on oppiva järjestelmä, eli siitä tulee sitä viisaampi, mitä enemmän puheentunnistusta käytetään. Tässä vaiheessa järjestelmä toimii kohtuullisesti, sillä aina silloin tällöin avustaja hakee väärää tietoa tai reagoi väärällä tavalla käskyihin, etenkin jos englannin ääntäminen ei ole kunnossa. Assistant nimittäin tunnistaa tällä hetkellä ainoastaan englannin ja hindin kielet. Suomalaisen käyttäjän ei siis kannata hankkia Pixeliä pelkän Assistantin takia.

Jos kielitaito on hallussa, Assistant osaa esimerkiksi kääntää sanoja Translator-palvelun avulla pelkillä "Translate" -puhekomennolla. Se etsii nopeasti tietoa Googlen hakupalvelusta tai käynnistää halutun videon Youtubesta. Tietysti Googlen omista palveluista siis. Lisäksi Assistantin voi pyytää vaikka ottamaan selfien tai etsimään sovellusta Google Play -sovelluskaupasta.

Ilmaista pilvitallennusta

Pixel on saatavana 32 tai 128 gigatavun tallennusmuistilla. Useimmille tehokäyttäjille 32 on liian vähän, mutta onneksi Google tarjoaa ostajalle ilmaisen rajoittamattoman pilvitallennustilan valokuville ja videoille niiden täydellä resoluutiolla.

Pixelillä valokuvia ottaa mielellään siitä huolimatta, että laitteen 12 megapikselin kamerassa ei ole optista kuvanvakaajaa. Puute on erikoinen tässä hintaluokassa, mutta toisaalta se ei tee kamerasta huonoa.

Pixelin kamera on ennättänyt kahmia jo kehuja maailmalla ja se on arvioitu paremmaksi kuin laadukkaista kameroistaan tunnetut iPhone 7 ja Samsung Galaxy S7.

Pixelin kamerasovellus on yksinkertainen, mutta silti aavistuksen monipuolisempi kuin iPhonen vastaava. Käyttäjä voi säätää kuvien kirkkautta ja valita sovelluksen yläkulmasta sopivan valkotasapainovaihtoehdon. Tarjolla ovat myös hidastettu videokuvaus, panoramakuvaustoiminto sekä muodikas lens blur, jonka avulla käyttäjä saa kuviinsa bokeh-efektin eli sumennetun taustan.

Kuvia katselee mieluusti Pixelin biiden tuuman Amoled-näytöltä, joka on kiitettävän kirkas ja värikylläinen. Pikselitiheydeltään Pixel on ehdotonta huippua tämän hetken älypuhelinmarkkinoilla.  

Uusi käyttöjärjestelmä, uudet kujeet

Pixeliin on asennettu Googlen uusin Android-käyttöjärjestelmäversio Nougat (Android 7.1). Sen mukana Google on luopunut kokonaan sovellusvalikosta. Kotinäkymästä pääsee käsiksi sovelluksiin pyyhkäisemällä näkymää näytön alalaidasta ylöspäin. Uudistus vaikuttaa heti alkuun luontevalta. Jos olet kuitenkin tottunut käyttämään sovellusvalikkoa, uuden oppimiseen menee aikansa.

Sovelluskuvakkeen pidempi painaminen tuo näkyviin vastaavia ominaisuuksia kuin iPhonen 3D Touch -teknologia sillä erotuksella, että Pixelissä ei ole painetta tunnistavaa kosketusnäyttöpaneelia vaan lisäominaisuuksien aktivoimiseen riittää normaali pitkä painallus kuvakkeen päällä.

Pixel on nopea puhelin. Kaikki toiminnot tuntuvat vikkeliltä, mikä kertoo prosessoritehosta ja hyvästä optimoinnista.

Musiikkidiggarit voivat huokaista helpotuksesta, sillä Google on päättänyt ainakin toistaiseksi säilyttää 3,5 millin perinteisen kuulokeliitännän. Apple poisti liitännän uusimmasta iPhone 7 -puhelimestaan ja aiheutti samalla pienimuotoisen myrskyn vesilasissa.

Akun kestossa ei mitään uutta auringon alla

Google ei ole keskittynyt uutuudessaan liiemmin akun keston optimointiin, laitetta saa nimittäin ladata päivittäin vähänkään ahkerammassa käytössä. Tämä ei ole uutta mitä tulee uusimpiin älypuhelimiin, mutta monet kilpailijat kykenevät jo lähes kahden vuorokauden akun kestoon. Pixelissä käytetään 2770 milliampeeritunnin akkua, joka ei ole vaihdettavissa.

Onneksi tuotepakkauksessaa tulee pikalaturi, jolla puhelimeen lataa 15 minuutissa riittävästi potkua seitsemän tunnin käyttöön. Käyttäjän kannattaa kuitenkin muistaa pitää laturia mukana, sillä tavallisella laturilla ja usb-kaapelilla puhelin latautuu huomattavasti hitaammin.

Kenelle?

Google Pixel on hyvä älypuhelin, joskaan ei aivan samalla viivalla iPhone 7:n tai Samsungin Galaxy S7:n kanssa. Molemmat edellä mainitut tarjoavat muun muassa vesitiiviin rakenteen, optisen kuvanvakaajan ja paremman akun keston, tosin iPhone 7 on lähes samalla viivalla virrankestoa mitattaessa.

Pixelin parhaita puolia on Android-kokemus, joka on virtaviivainen ja nopea. Toisin kuin joidenkin kilpailijoiden puhelimissa, Pixelin käyttöliittymää ei ole kuorrutettu valmistajan omilla kilkkeillä.

Pixel ei erotu joukosta teknisillä ominaisuuksillaan tai edes muotoilullaan vaan tarjoaa tasaisen laadukkaan Android-laitteen, johon on helppo tykästyä. Hinta on kuitenkin turhan kova.

Jos mielit hankkia Pixelin, se ei ole aivan yksinkertaista sillä Googlen nettikaupasta laitteen saa Eurooppaan ainoastaan, jos toimitusosoite ja luottokortin laskutusosoite ovat Britanniassa tai Saksassa. Siitä, tuleeko laite myyntiin Suomeen ja milloin, ei ole vielä tarkkaa tietoa.

Google Pixel on nähtävillä Teknavin Tulevaisuus on täällä -osastolla DigiExpossa tulevana viikonloppuna.