Garminin fitness-kellossa ainekset vaikka mihin, mutta...

Garminin ensimmäinen fitness-älykello Vivoactive on lupaava tuttavuus, mutta ohjelmisto-ongelmat laskevat sen pisteitä.

Garminilla on pitkät perinteet navigointilaitteiden valmistajana. Viime vuosina yhtiö on keskittynyt entistä enemmän myös aktiivisuusmittareiden ja kuntoiluun soveltuvien laitteiden valmistukseen.

Muiden kuin perinteisten älypuhelinvalmistajien rynniessä kellomarkkinoille on syntynyt kokonaan uusi älykkäiden fitness-kellojen tuoteryhmä. Garminin ensimmäinen fitness-älykello Vivoactive on tämän kategorian tyylipuhdas edustaja. Vivoactive on monessa mielessä kilpailija älypuhelinvalmistajien älykelloille, mutta sen ensisijaisena kohderyhmänä ovat kuitenkin aktiiviset liikkujat.

Garminin muotoilu herättää voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Testimme aikana varsinkin naiset pitivät kelloa rumana kapistuksena. Miehet sen sijaan pitivät etenkin ohuesta muotoilusta. Garmin onkin yksi ohuimmista älykelloista, mutta varsin kulmikas sellainen. Sen molemmissa reunoissa on fyysinen painike ja kellon alalaidasta löytyy kaksi kosketuspainiketta. Erikoismaininnan Vivoactive ansaitsee keveydestään: kellolla on painoa ainoastaan 38 grammaa.

Kellon näyttö muistuttaa monessa mielessä takavuosien digitaalisia rannekelloja. Resoluutio ei yllä laadukkaimpien älykellojen tasolle, eikä tarvitsekaan. Kaikki oleelliset toiminnot näkyvät ruudulla riittävän selkeästi. Sen sijaan prosessoritehoa voisi olla enemmän. Viive painalluksen ja ruudun reagoinnin välillä on usein häiritsevän pitkä.

Sopii uintiharjoitteluun

Kellon päänäkymästä voi valita oman lajinsa juoksun, pyöräilyn, uinnin, golfin, kävelyn ja kolmen sisäaktiviteetin välillä. Kello soveltuu myös uintiharjoitteluun, sillä laite on vesitiivis. Uintimatkan Vivoactive mittaa kiihtyvyysanturilla vetojen määrästä.

Päänäkymässä on myös oma sovellus hukkuneen puhelimen etsimiseen. Jos puhelin on lähettyvillä, sovellus käynnistää puhelimen soittoäänen ja värinähälytyksen.

Yksi kellotaulun pyyhkäisy vasemmalle avaa ilmoitusvalikon, josta voi tarkistaa esimerkiksi Whatsappin viimeisimmän viestin tai Twitter-ilmoitukset. Pyyhkäisy oikealle avaa widget-sovellukset, kuten sään, aktiivisuusmittarin, musiikkisoittimen säätimet ja kalenterin. Kirjasinkoko widgeteissä on pieni ja tekstiä joutuu tihrustamaan melko läheltä. Musiikkisoittimen ongelmana on se, ettei se näytä kappaleiden tai artistien nimiä.

Näyttö pullonkaulana

Vivoactiven yksi merkittävistä heikkouksista on näytön kirkkaus. Välillä ruudun informaatiota joutuu tihrustamaan jopa sisätilassa. Kirkkaassa auringonpaisteessa ruudulta ei tahdo nähdä mitään. Vasemman reunan painikkeesta saa kytkettyä hetkeksi taustavalon, joka helpottaa hieman, mutta ei missään nimessä korjaa ongelmaa.

Älykellona Garmin toimii hyvin. Tärinä ranteessa kertoo saapuvasta puhelusta, tekstiviestistä tai sähköpostista. Ilmoitukset siirtyvät bluetooth-yhteydellä älypuhelimesta kelloon. Tärinäefektiä voi käyttää myös herätyksenä. Jälleen kerran kirkkaudeltaan kehno näyttö tekee viestien lukemisesta vaikean tehtävän.

Aktiivisuustoiminnot ovat samat kuin suurimmassa osassa kilpailijoiden laitteista. Vivoactive mittaa askelten määrän, kulutetut kalorit ja myös unen laadun. Tällöin kellon on oltava ranteessa koko yön ajan. Kun käyttäjä on ollut liian pitkään paikallaan, kello tärisee ranteessa ja kehottaa liikkumaan.

GPS pelastaa paljon

Garmin tunnetaan gps-laitteistaan ja paikannus on myös Vivoactiven vahvimpia puolia. Kello on erinomainen valinta golfaajalle, sillä laitteen karttatoiminto tukee Garminin mukaan noin 38 000 golfkenttää maailmanlaajuisesti. Kelloa voidaan käyttää tuloskorttina sekä näyttämään kunkin kentän par-tiedot. Gps:n avulla golfaaja voi mitata etäisyyden greenille.

Juoksun ja pyöräilyn aikana kello piirtää reitin taitetusta matkasta. Sitä voi tarkkailla Garmin Connect -mobiilisovelluksesta. Juoksutoimintoihin lukeutuvat muun muassa intervalliharjoitus, nopeuden mittaus ja automaattinen harjoituksen keskeytys. Kellossa on myös kätevä reittitoiminto, joka pyrkii ohjaamaan juoksijan lähtöpisteeseen. Kun harjoitus on päättynyt, kello lataa tiedot sovellukseen heti, kun kello on bluetooth-yhteyden kantaman sisällä.

​

Toisin kuin esimerkiksi Apple Watch, Vivoactive ei mittaa käyttäjänsä sykettä ranteesta vaan vaatii erillisen sykevyön, joka paritetaan kellon kanssa. Rannemittauksen puuttuminen on tavallaan harmillista, mutta toisaalta se pidentää akun kestoa. Vivoactive suoriutuu muutenkin mallikkaasti virrankestonsa puolesta. Valmistajan mukaan pelkkää kellotoimintoa ja aktiivisuusmittausta käytettäessä virtaa riittää yhdellä latauksella jopa kolmeksi viikoksi. Gps-käytössä akun kesto on 10 tuntia, mikä on erinomainen saavutus. Testikäytössä kellon akku riitti noin viikoksi, vaikka sitä käytettiin myös harjoitusten aikana. Kello ladataan kätevällä latausalustalla.

Liian vähän omia sovelluksia

Vivoactiven käyttäjän kannattaa perehtyä Garmin Connect -mobiilisovellukseen, josta voi seurata tarkasti fyysistä aktiivisuutta. Käyttäjä voi luoda itselleen tavoitteita esimerkiksi painon pudottamiseen ja päivittäiseen askelmäärään. Sovelluksesta pääsee tarkastelemaan myös tehtyjä harjoituksia. Sovelluksen kuntoilu-osiosta voi haastaa muita Garmin-käyttäjiä päivittäiseen askelhaasteeseen. LiveTrack-toiminnon avulla kellon käyttäjä voi jakaa reaaliaikaisia harjoitustietoja Facebookissa ja Twitterissä.

Garmin Connect tarjoaa myös oman Connect IQ-sovelluskaupan, jonka anti jää melko laimeaksi. Tarjolla on erilaisia kellotauluja, ajanottoon tarkoitettu widget-sovellus sekä muun muassa erilaisia sää- ja kalenterisovelluksia. Toivoa sopii, että sovelluskaupan tarjonta monipuolistuu.

Vivoactive on lupaava tuote, mutta sen ohjelmisto vaikuttaa keskeneräiseltä.

Vivoactive on saatavana mustana ja valkoisena. Kellon mukana tulee silikoniranneke, joka on ranteessa mukavan tuntuinen. Halutessaan käyttäjä voi vaihtaa rannekkeen myös nahkaiseen. Sellainen löytyy edulliseen hintaan Garminin omista valikoimista.

Vivoactive on lupaava tuote, mutta sen ohjelmisto vaikuttaa keskeneräiseltä. Kellon käyttöjärjestelmä hidastelee pahoin, näyttö ei reagoi aina kunnolla kosketukseen ja teksti on paikoin vaikeaselkoista. Jos Garmin korjaa nämä ongelmat Vivoactiven seuraavissa malleissa, sen laite on yksi markkinoiden parhaista fitness-älykelloista.