”Galaxy S8 on kaunis, menestyksekkäästi toteutettu Lumia 950” – onnistuuko Samsung tekemään puhelimesta toimivan PC:n?

 

Samsungin uudet Galaxy S8 -mallit ovat keränneet paljon kehuja ulkonäöstään, ja onpa mukana muutamia mielenkiintoisia teknisiä yksityiskohtiakin, vaikkei niissä välttämättä mitään aivan ennennäkemätöntä olisikaan. Hieman yllättäen jopa Microsoft-uutisiin keskittynyt verkkojulkaisu MSPowerUser innostuu kehumaan Samsungin uutuuksia, ja kuvailee S8:aa otsikossaan ”kauniiksi, menestyksekkäästi toteutetuksi Lumia 950:ksi”.

Galaxy S8:ssa on kieltämättä piirteitä, jotka tuovat mieleen Microsoftin huippupuhelimet reilun vuoden takaa. Iirisskanneri, mahdollisuus laajentaa puhelin pöytätietokoneeksi erillisen telakan kanssa ja englanninkielisiä käyttäjiä koskeva virtuaaliavustajakin on mukana, kun Samsungin Bixby saapuu haastamaan muun muassa Microsoftin Cortanaa.

Yksi Windows 10 Mobilen usein mainittu, mutta paljon harvemmin käytetty ominaisuus on Continuum, eli mahdollisuus laajentaa puhelin pöytätietokoneeksi erillisen telakan ja ulkoisen näytön, näppäimistön ja hiiren kanssa. Galaxy S8:ssa on nyt vastaava mahdollisuus, ja sen käyttäminen onnistuu 150 euroa maksavan DeX-telakan kanssa. Microsoftin Continuum on jäänyt hieman suutariksi paristakin syystä. Lumioiden myyntimäärät eivät nousseet erityisen suuriksi, eikä Continuumia tukevia sovelluksia ole liikkeellä kovinkaan paljoa. Nähtäväksi jää, onnistuuko Samsung paremmin yrityksessään laajentaa S8 sujuvasti käytettäväksi pöytäkoneeksi.

Ainakin alku näyttää Samsungilla lupaavalta, sillä kuten MSPowerUserkin mainitsee, tällä kertaa ominaisuus on tarjolla puhelimessa, jota ihmiset oikeasti ostavat ja käyttävät. S8-puhelimien myyntiluvut ja Samsungin asema markkinoilla saattavat saada sovelluskehittäjät innostumaan eri malliin kuin Windows 10 Mobile. Ensikommenttien perusteella työpöytäkäyttö S8:lla ja Android-sovelluksilla myös toimii varsin jouhevasti, mikä on tietysti tärkeää menestysmahdollisuuksia ajatellessa.

Samsung on jo saanut mukaan kelkkaan Adoben sekä myös Microsoftin, eli esimerkiksi Office-sovellukset ja Adoben Lightroom Mobile sekä Adobe Acrobat tukevat DeX-telakkaa ja työpöytänäkymää. Windowsin Continuumiin verrattuna Samsungin versio eroaa esimerkiksi siinä, että sovelluksia on mahdollista käyttää erillisissä, työpöydällä liikuteltavissa ikkunoissa, aivan kuten tavallisilla PC-koneillakin. Myös Windowsin Continuumiin piti vastaava mahdollisuus tulla tämän kevään Redstone 2 -päivityksessä, mutta Microsoft lykkäsi sen julkaisua myöhempään isoon Windows-päivitykseen. Lisäksi Samsungin DeX eli desktop experience tarjoaa yrityskäyttäjille mahdollisuuden Windows-ohjelmien ajamiseen virtuaaliympäristöjen kautta.

Kaiken kaikkiaan tietysti voidaan spekuloida, onko tälle puhelin-/PC-kombolle sittenkään vielä mitään käyttöä. Yleinen mielipide tuntuu edelleen olevan, että ominaisuus on turha, ja ettei kenenkään ole järkevää ostaa puhelimensa kylkeen telakkaa, näyttöä ja ohjainlaitteita. Tämä tietysti on jokaisen itse päätettävä.

Samsungilla ainakin pitäisi olla resursseja tosissaan panostaa asiaan, joten tietysti käyttäjien kannalta mukavaa olisi, ettei DeX nyt jäisi vain yhden puhelinmallin ja yhden mallivuoden erikoisuudeksi, vaan käyttäjät ja sovelluskehittäjät voisivat luottaa jatkuvuuteen. On hyvin mahdollista, että PC:t ja puhelimet jonain päivänä sulautuvat yhteen, mutta tapahtuuko se tällä tavalla vai jotenkin muuten, selviää vain ajan kanssa.