Millaisia ovat uudet Galaxy S8 -puhelimet? Tässä ensikokemukset

Samsung julkisti tänään uudet Galaxy S8- ja Galaxy S8+ -älypuhelimet. Pääsimme ottamaan tuntumaa laitteista jo ennen niiden julkistusta järjestetyssä tilaisuudessa.

Galaxy S8 ja Galaxy S8+ eroavat toisistaan teknisesti vain näyttönsä kooltaan ja akun kapasiteetiltaan.

Näyttö – se todellakin miellyttää silmää

Suurin mielenkiinto Galaxy S8 -puhelimissa kiinnittyy varmasti niiden näyttöihin. 18,5:9 kuvasuhteen näyttö, joka peittää valtaosan puhelimen etupuolesta, tuskin jättää ketään kylmäksi. 5,8 ja 6,2 tuuman näytöt ovat varsin suuria, mutta puhelimien ulkoiset mitat ovat edelleen varsin maltilliset. Toki samankokoiset näytöt 16:9-kuvasuhteella olisivat pinta-alaltaan suuremmat, mutta pienistä näytöistä ei nyt todellakaan voida puhua.

Samsung on tuttuun tyyliin käyttänyt Super AMOLED -tekniikkaa näytöissä, joita se kutsuu Infinity Display -näytöiksi. Ne tukevat myös HDR-teknologiaa, jonka avulla värit toistuvat elävämmin ja tarkemmin elokuvissa ja sisällöissä, jotka tukevat jo HDR:ää.

Näytöt ovat suuria ja ne toistavat värit näyttävästi.
Näytöt ovat suuria ja ne toistavat värit näyttävästi.

Quad HD+ -tarkkuus tarkoittaa, että näyttöjen tarkkuus on 2960×1440 pikseliä. Yksittäisiä pikseleitä näytöstä ei pysty erottamaan. Näyttöjen katselukulmat ovat varsin hyvällä mallilla ja kirkkauskin tuntuisi riittävän hyvin normaaliin käyttöön. Toki kirkkaassa auringonvalossa emme päässeet näyttöjä vielä kokeilemaan.

Sanalla sanoen näytöt ovat loistavia. Niistä ei juuri pahaa sanottavaa löytynyt pikaisella kokeilulla – ne toistavat värit hyvin, musta on mustaa ja ne ovat tarkkoja. Ja suuria!

Kaarevan näytön mukana tulee luonnollisesti Edge UX.
Kaarevan näytön mukana tulee luonnollisesti Edge UX.

Pyöreät linjat takaavat hyvän istuvuuden

Galaxy S8 -puhelinten takakuori on pyöristetty molemmilta reunoilta. Tämän ansiosta puhelimet istuvat käteen hyvin ja tuntuvat kädessä varsin miellyttäviltä. Vaikka 6,2 tuuman näyttö Galaxy S8+:ssa on varsin suuri, myös se istui puhelimena käteen varsin mukavasti.

Uutuudet ovat edeltäjiensä tapaan myös takaa lasia. Tällä kertaa myös takapinta on Corningin Gorilla Glass 5. Kuten takapinnat myös monissa muissa kiiltäväpintaisissa puhelimissa, myös Galaxy S8:t keräävät helposti ja paljon näkyviä tahroja ja sormenjälkiä.

Kaareva takapuoli takaa hyvän istuvuuden.
Kaareva takapuoli takaa hyvän istuvuuden.

Sormenjälkitunnistin on hölmössä paikassa

Kotinäppäimen poistumisen takia Galaxy S8 -puhelimissa sormenjälkitunnistin on siirtynyt laitteen takapuolelle. Se ei myöskään ole kameran alapuolella niin kuin olisi äkkiseltään voinut kuvitella, vaan kameran vieressä. Se on huono paikka. Sormella ei tahdo helpolla yltää tunnistimeen pienemmässäkään Galaxy S8:ssa ja sormella tulee helposti tuhrittua kameran linssiä.

Samsung keskittyikin erityisesti esittelemään Galaxy S8:ssa mukana olevia iirisskanneria ja kasvojen tunnistusta, jotka ovat yhtiön mukaan todella nopeita. Nähdyn esittelyn perusteella ne todellakin ovat vikkeliä eikä puhelimen avaamisessa niillä menisi pitkään. Sormenjälkitunnistimen sijoittelun perusteella voi pohtia, pyrkiikö Samsung saamaan käyttäjät käyttämään kasvotunnistusta. Voi olla. Todellinen tunnistuksen toimivuus selviää kuitenkin vasta varsinaisessa testissä myöhemmin.

Sormi ei meinaa ylettää sormenjälkitunnistimeen kunnolla.
Sormi ei meinaa ylettää sormenjälkitunnistimeen kunnolla.

Muistikorttipaikka on edelleen täällä

Galaxy S8 -puhelimissa on 64 gigatavun sisäinen tallennusmuisti, mikä riittää varmasti suurimmalle osalle käyttäjistä. Samsung ei myöskään ole luopunut nyt muistikorttipaikasta, joka puuttui Galaxy S7 -puhelinten edeltäjistä. Muistikorttipaikka tarjoaa edelleen esimerkiksi ahkerille mobiilikuvaajille hyvän mahdollisuuden laajentaa tallennustilaa verrattuna joihinkin kilpailijoihin.

Muistikorttipaikan ohella 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä on edelleen tarjolla.
Muistikorttipaikan ohella 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä on edelleen tarjolla.

Hinnat ovat korkeita

Galaxy S8:n hinta Suomessa on 829 euroa ja Galaxy S8+:n 929 euroa. Se on paljon rahaa ja saa varmasti monet miettimään pariin kertaan ennen laitteen mahdollista ostamista. Toki Galaxy S8 -puhelimet pakkaavat sisäänsä viimeisintä teknologiaa ja ovat varmasti yksiä markkinoiden parhaita puhelimia. Voi myös kysyä, olisiko Samsungin ollut järkevä tuoda halvempi versio 32 gigatavun muistilla. Joka tapauksessa Galaxy S8 ja Galaxy S8+ ovat nyt kalliimpia kuin kenties pahimman kilpailijansa, Applen iPhone 7:n, edullisimmat 32 gigatavun versiot.

Kun vertaa Galaxy S8 -malleja esimerkiksi OnePlus 3T:hen, joka maksaa 439 euroa, mietityttää, miten hinnat ovat näin korkeita. OnePlus 3T:ssä on varsin kelvolliset tekniset tiedot: tehokas suoritin, kuusi gigatavua RAM-muistia ja hyvä näyttö. Huawei P10:n maksaa myös yli 200 euroa vähemmän kuin Galaxy S8 ja siitäkin löytyy saman verran RAM-muistia ja tallennustilaa, hyvätasoiset kamerat ja tehokas järjestelmäpiiri.

Kannattaako päivittää?

Mikäli on viime vuonna hankkinut Galaxy S7:n tai Galaxy S7 edgen, päivittämistä kannattaa harkita. Ovatko uudenlainen näyttö, tehokkaampi järjestelmäpiiri ja uudistetut kamerat sellaisia, jotka jo antaisivat syyn päivittää? Omasta mielestäni eivät. Mikäli olet Galaxy S7:n tai S7 edgen tyytyväinen käyttäjä, voit hyvillä mielin jatkaa yhä sen käyttöä ja päivityksiäkin saa vielä pitkään.

Vasemmalta oikealle: Samsung Galaxy S8+, Galaxy S8 ja Galaxy S7 edge.
Vasemmalta oikealle: Samsung Galaxy S8+, Galaxy S8 ja Galaxy S7 edge.