Testissä 249 euron Nokia 6 - suuri ja laadukas älypuhelin edulliseen hintaan

Jo aiemmin testaamiemme, ja hintoihinsa nähden hyväksi todettujen 149 euron Nokia 3:n ja 199 euron Nokia 5:n ohella uusien Nokia-älypuhelinten mallistoon kuuluu vielä toistaiseksi joukon kallein, siltikin koko älypuhelinmarkkinoiden skaalalla vielä edulliseksi luokiteltava 249 euron Nokia 6.

Nokia 6:n värivaihtoehdot mattamusta, hopea/valkoinen, karkaistu sininen sekä mattakupari ja rajoitettuna eränä lisäksi suuremmin muistein varustettu kiiltomusta, jonka hinnasta ja saatavuudesta Suomessa kerrotaan vasta myöhemmin.

Nokia 6:n eri värivaihtoehdot. Etualalla kiiltävä musta, joka tulee eri hintaan ja vasta myöhemmin.
Nokia 6:n eri värivaihtoehdot. Etualalla kiiltävä musta, joka tulee eri hintaan ja vasta myöhemmin.

Testipuhelimemme on väriltään hopea/valkoinen.

Suurin uusi Nokia-älypuhelin, ainakin toistaiseksi

Nokia 6 erottuu edullisemmista sisaruksistaan ennen kaikkea koollaan. Puhelimessa on 5,5 tuuman näyttö, kun Nokia 5:ssä kokoa on 5,2 tuumaa ja Nokia 3:ssa 5,0 tuumaa.

Älypuhelinten näyttöjen koot ovat kasvaneet vuosi vuodelta ja Nokia 6 on oivasti mukana tässä trendissä. 5,5 tuuman kokoiseksi puhelimeksi Nokia 6:n mitat ovat ovat varsin keskiverrot 154 x 75,8 x 7,85 millimetriä, mutta kulmikas muotoilu verrattuna esimerkiksi samankokoisella näytöllä varustettuun huomattavasti sulavampaan OnePlus 5:een saa Nokia 6:n kuitenkin tuntumaan kookkaalta kädessä.

Tärkeä seikka näytössä on myös tarkkuus. Nokia 6:n 5,5 tuuman näytössä pikseleitä on 1920×1080 eli 403 pikseliä tuumaa kohti, mitä voi jo pitää täysin riittävänä tasona muuhun kuin virtuaalilasikäyttöön. Edullisemmissa Nokia 3:ssa ja Nokia 5:ssä tätä matalampaa näyttötarkkuutta on voinut pitää puutteena.

Kulmikkuus tekee Nokia 6:sta kädessä suuren tuntuisen. Näyttö on perushyvä.
Kulmikkuus tekee Nokia 6:sta kädessä suuren tuntuisen. Näyttö on perushyvä.

Nokia 6:n näyttö on mukava katsella, mutta ei toki aiheuta minkäänlaista erityistä wau-elämystä. Ilmoitetuissa teknisissä tiedoissa enimmäiskirkkaus jää 450 nitiin, kun esimerkiksi Nokia 5:n näytön kirkkauden kerrotaan yltävän 500 nitiin. Käytössä Nokia 6:n näytön luettavuus kirkkaammassakin valossa säilyy kuitenkin melko hyvänä.

Nokia 6:n rakenteen laatutuntuma on erinomainen, kuten on jo totuttu uusilta Nokia-älypuhelimilta odottamaan. Yhden alumiinipalan runko on jykevyyden perikuva eikä tavallisin käsivoimin taivu lainkaan, ei edes kovalla yrityksellä.

Antennijuovat kiertävät näkyvästi lähellä reunoja Nokia 6:ssa.
Antennijuovat kiertävät näkyvästi lähellä reunoja Nokia 6:ssa.
Pohjasta Nokia 6:sta löytyy toinen kaiuttimista sekä Micro-USB-liitäntä.
Pohjasta Nokia 6:sta löytyy toinen kaiuttimista sekä Micro-USB-liitäntä.

Suorituskyky heikkous

Teknisistä eroista Nokia 3:een ja Nokia 5:een verrattuna merkittäviä ovat myös RAM-käyttömuistin ja tallennusmuistin suurempi määrä. Nokia 6:ssa on RAM-muistia 3 gigatavua, mitä voidaan pitää jo paremmin riittävänä määränä nykymittapuulla. RAM-muistin määrä vaikuttaa muistissa pysyvien tietojen sekä avointen sovellusten määrään ja voi vaikuttaa toimintanopeuteen, kun useita sovelluksia on auki taustalla.

Nokia 6:n selkein heikkous on suorituskyky. Sisuksista löytyy sama Qualcommin Snapdragon 430 -järjestelmäpiiri kuin Nokia 5:ssä. Toimintanopeus on ensimmäinen asia, jossa erityisesti jatkossa Nokia 6:n käyttökokemus alkanee ahdistamaan. Vielä toistaiseksi tilanne ei ole niin paha, vaan peruskäyttö Nokia 6:lla onnistuu ongelmitta. Toistaiseksi lähinnä Nokia 6 hidastelee vasta raskaammissa peleissä tai sekä tehtävissä, kuten kuvan- ja videonmuokkauksessa.

Testasimme Nokia 6:n suorituskykyä myös muutamilla testiohjelmistoilla. Verrokkeina olivat parin sadan euron Honor 8 Lite sekä edullisimmillaan jo alle kolmen sadan myyty Honor 8, jotka ovat vahvoja kilpailevia vaihtoehtoja Nokia 6:lle. Näistä molemmat, myös edullisempi Honor 8 Lite, pesevät Nokia 6:n suorituskyvyssä. Huawein sisarbrändin Honorin puhelimissa on kummassakin käytössä Huawein oma järjestelmäpiiri.

Nokia 6 vs. Honor 8 Lite vs. Honor 8 suorituskykytesteissä.
Nokia 6 vs. Honor 8 Lite vs. Honor 8 suorituskykytesteissä.
Honor 8 Lite (valkoinen) ja Honor 8 (sininen) ovat kovia haastajia Nokia 6:lle, joka jää suorituskyvyssä kolmikon heikoimmaksi.
Honor 8 Lite (valkoinen) ja Honor 8 (sininen) ovat kovia haastajia Nokia 6:lle, joka jää suorituskyvyssä kolmikon heikoimmaksi.

Tallennusmuistia Nokia 6:ssa on 32 gigatavua, mikä riittänee myös jo paremmin useammille ilman tarvetta hankkia muistikorttia heti tallennustilan laajentamiseksi. Puhelimen käyttöönoton jälkeen vapaana käytettäväksi on noin 21 gigatavua tallennustilaa.

Käyttöjärjestelmänä myös Nokia 6:ssa on puhdas Android, jossa ei ole mukana juuri mitään ylimääräistä Googlen sovellusten lisäksi. Nokia 6 on nyt varustettu Android 7.1.1 Nougatilla sekä Suomi-version osalta kesäkuun Android-tietoturvakorjauksilla. Maailmalla myös heinäkuun tietoturvakorjausten jakelun Nokia 6:lle kerrottiin jo käynnistyneen ennen testimme alkua. Nokia-puhelimille on luvattu kuukausittaiset tietoturvapäivitykset, mistä Nokia 6:n kohdalla on toistaiseksi onnistuttu pitämään varsin hyvin kiinni. Ajantasaisen sekä ahkerasti päivitetyn ohjelmiston pitäisi olla yksi Nokia 6:n vahvuus, mutta lupausten pitävyys nähdään vasta ajan kanssa.

Akunkesto Nokia 6:ssa on nykyälypuhelimelle keskiverto. Akku riittää yhden päivän käyttöön, ainakin näytön kirkkaudesta tinkimällä, mutta ei ole erityisen pitkä eikä lyhyt. Käytettävyyden kannalta akkuun liittyy myös yksi Nokia 6:n selkeä puute: puhelimesta puuttuu tuki pikalataukselle muiden uusien Nokia-älypuhelinten tavoin. Se on sääli, sillä nopeampi lataus on ollut yksi viime vuosien parhaita uutuuksia älypuhelimissa.

Sormenjälkitunnistin ei ole Nokia-älypuhelimissa – ei myöskään aiemmin testatussa Nokia 5:ssä – markkinoiden parhaimmistoa ja Nokia 6:ssa puhelimen suurempi koko vielä korostaa tätä. Nokia-puhelinten lukija tuntuu vaativan sormen tarkemman asettamisen lukijalle ja on nirso eri sormen asennoille – ja lisäksi itse lukija on myös varsin pienikokoinen. Suuremmassa puhelimessa sormea on välillä vaikea saada asetettua kätevästi oikeaan asentoon pienelle lukijalle. Kun lukija toimii, on se kuitenkin nopea.

Mielenkiintoisesti toisin kuin Nokia 3:ssa ja Nokia 5:ssä, on Nokia 6:ssa toinen SIM-korttipaikoista jaettu muistikorttipaikan kanssa, joten kolmea korttia ei saa käyttöön yhtäaikaisesti.

Kamerassa piisaa megapikseleitä – entä laatua?

Nokia 6:n kamera on vaatimattoman näköinen, mutta megapikseleitä on tarjolla 16.
Nokia 6:n kamera on vaatimattoman näköinen, mutta megapikseleitä on tarjolla 16.

Nokia-puhelimista nykyisin vastaavan HMD Globalin taholta on moneen otteeseen korostettu, ettei sillä ole mielenkiintoa lähteä älypuhelinten speksikilpailuun gigahertseissä ja megapikseleissä. Kuitenkin Nokia 6:n kameraksi on valittu juuri korkeamman megapikselimäärän tarjoava vaihtoehto, jossa pikselien koko kuitenkin jää pienemmäksi kun kennon koko ei ole vastaavassa suhteessa suurempi. Kärjistäen voisi todeta kuvanlaadusta saatetun tinkiä megapikselien lukumäärän kasvattamiseksi.

Nokia 6:n takakamerassa on 16 megapikseliä. Muita kameran teknisiä yksityiskohtia ovat f/2,0-koon aukko, automaattitarkennusta nopeuttava PDAF-tarkennus sekä kahden eri sävyn LED-kuvausvalo.

Alla on muutama Nokia 6:lla otettu esimerkkikuva. Alle 250 euron puhelimeksi kuvanlaatu on kohtuullisen hyvä, mutta välillä kuvia vaivaa hienoinen latteus värien tallentumisessa. Lisäksi hämärässä Nokia 6:n kameralla ei saa kuviin niin paljoa valoa kuin saattaisi odottaa.

Sisällönhallintajärjestelmämme pakkaa kuvia varsin ronskisti, joten alla esitellyt kuvat löytyvät alkuperäisinä tiedostoina myös tästä Dropbox-kansiosta.

 

 

 

 

 

 

Etukamera Nokia 6:ssa vastaa Nokia 3:a ja Nokia 5:tä 84 asteen laajakulmanäkymällä, 8 megapikselin tarkkuudella, automaattitarkennuksella, 1,12 mikronin pikselikoolla, f/2,0-aukolla. Mukana kamerasovelluksessa on myös kaunistustoiminto.

Äänentoisto kohokohta

Äänentoistoon Nokia 6:ssa on panostettu. Sisuksista löytyy Nokia 5:n tavoin TFA9891-lisävahvistinpiiri, mutta Nokia 6:ssa äänentoistoa avittavat myös stereokaiuttimet. Kaiutinten äänenlaatu on hyvä ja vetää vertoja esimerkiksi myös stereokaiuttimille varustetulle monta kertaa kalliimmalle iPhone 7:lle. Nokia 6:een toivoisi ehkä vielä hieman lisää volyymia, minkä äänenlaatu tuntuisi hyvin kestävän.

Mielenkiintoisinta äänentoistossa on kuitenkin Dolby Atmos -tilaäänituki. Nokia 6:n äänentoisto, niin kaiuttimilla kuin kuulokkeillakin, tukee tilaääntä. Tekniikka toimii yllättävän hyvin ja lähdemateriaalin sen mahdollistaessa äänen suunta tulee todella selvästi esille. Asetuksista Nokia 6:ssa voi valita Dolby Surround -tilaksi käyttöön joko musiikin tai teatterin.

Nokia 6:ssa on Dolby Atmos -tilaäänituki. Asetuksista voi valita käyttötilan.
Nokia 6:ssa on Dolby Atmos -tilaäänituki. Asetuksista voi valita käyttötilan.

Laadukkaalle Nokia 6:lle vaikea löytää haastajia

249 euron hinnalla Nokia 6 asettuu Suomen puhelinmarkkinoilla tällä hetkellä mielenkiintoiseen tyhjiöön, jossa on sille hieman hankalaa löytää kilpailijoita.

Nokia 6 on monipuolinen puhelin 249 euron hintaan.
Nokia 6 on monipuolinen puhelin 249 euron hintaan.

Huawein valikoimista pahimmat kilpailijat Nokia 6:lle tulevat sisarbrändiltä Honorilta hieman halvemmalla ja kalliimmalla hinnalla. Nokia 5:n tiukasti haastava Honor 8 Lite on vaihtoehto myös Nokia 6:lle, mutta jää näytön koossa (5,2 tuumaa) ja tallennusmuistin määrässä (16 gigatavua ) jälkeen. Toinen vaihtoehto Nokia 6:lle voi olla myös jo alkuperäinen Honor 8, jonka hinta on painunut tarjouksissa jo alle kolmen sadan. Senkin näytön koko on 5,2 tuumaa, mutta muuten ominaisuuksissa Honor 8 nousee Nokia 6:n edelle muun muassa kamerassa ja suorituskyvyssä.

Samsungilta vahvin kilpailija Nokia 6:lle on uusi vajaan 270 euron Galaxy J5 (2017), jonka näytön 5,2 tuuman koko ja 1280×720 pikselin HD-tarkkuus ovat kuitenkin selkeitä heikkouksia, kuten myös vain 2 gigatavun RAM- ja 16 gigatavun tallennusmuisti. Ominaisuuksiltaan uusi J5 sopisi paremmin Nokia 5:n kilpailijaksi, mutta on siihen verrattuna todella kallis.

Vaihtoehtoja Nokia 6:lle voivat olla myös 200 euron Moto G5 tai 300 euron Moto G5 Plus. Näistä Plus-malli tarjoaa Nokia 6:een verrattuna 50 euron lisähinnalla paremman suorituskyvyn Snapdragon 625 -piirin myötä, mutta myös sen näytön koko jää 5,2 tuumaan.

Myös edullisempaan Nokia-älypuhelimeen Nokia 5:een verrattuna Nokia 6:n merkittävin lisä on suurempi ja tarkempi näyttö. Hintaeroa puhelimilla on vain 50 euroa, millä suuremman ja paremman näytön ohella saa muitakin parannuksia, erityisesti muistimääriin sekä äänentoistoon.

Suomi-hinnoin Nokia 6:sta löytyy lähes poikkeuksellisen kookas näyttö yhdistettynä kohtalaisen hyviin teknisiin ominaisuuksiin. Selvimpinä heikkouksina kalliimpiin puhelimiin nähden Nokia 6:ssa voi pitää suorituskykyä sekä puuttuvaa pikalatausta. Sen sijaan ulkoinen laatutuntuma ei häviä edes kalleimmille huippupuhelimille.