Testissä Sony Xperia XZ2 Compact: Pienempi puhelin huipputekniikalla edelleen erikoisuus

Sony esitteli Samsungin tavoin Mobile World Congressissa uudet lippulaivaälypuhelimensa. Päivänvalon näkivät odotetut Xperia XZ2 ja Xperia XZ2 Compact -puhelimet. Tässä arvostelussa perehdymme kaksikon pienempään malliin, joka pienikokoisena puhelimena huippuluokan tekniikalla alkaa nykyään olla jo melkoinen harvinaisuus.

Sonyn design-uudistus ei täysin onnistunut – istuu kuitenkin käteen mukavasti

Sony uudisti huippupuhelimiensa designia tänä vuonna. Sekä Xperia XZ2:n että Xperia XZ2 Compactin tunnistaa edelleen kuitenkin jo etäältäkin Sonyn puhelimiksi, mutta muutostakin on tapahtunut. Etupuolella suurin muutos on näytön kuvasuhteen muuttuminen 16:9-kuvasuhteesta 18:9-kuvasuhteeseen. Toinen suurempi muutos on tasaisen takapuolen vaihtaminen kaarevaan ja reunoilta pyöristettyyn.

Xperia XZ2 Compact istuu sinänsä mukavasti käteen pyöristettyine reunoineen, mutta puhelin on nykymittapuulla todella paksu. 12,1 millimetriä on paljon – ja sen kyllä huomaa kädessä. Paksuutta olisi voitu toki perustella esimerkiksi suurella akulla tai langattomalla latauksella, mutta kun puhelimessa ei satu olemaan kumpaakaan.

 

Vasemmalta oikealle: Xperia XZ2, Xperia XZ2 Compact ja Galaxy S9+.

 

Sonyn uusi pikkuluuri tulee markkinoille tuttuun tyyliin mustasta ja valkoisesta massasta poikkeavilla väreillä. Sinivihreän Moss Greenin ja vaalenapunaisen Coral Pinkin lisäksi puhelin tulee myyntiin mustana ja valkoisena. Testikappaleemme oli Moss Green -värivaihtoehto, joka onkin varsin tyylikäs. Kivana yksityiskohtana Xperia XZ2 Compactissa on sen takapuolella olevat logot. Xperia- ja NFC-logot ovat polykarbonaattitakakuoren alla luoden pienen syvyysefektin takakuoreen.

Xperia XZ2 Compactissa sormenjälkilukija sijaitsee takakameran alapuolella. Näin ollen Sony muutti uutuuksissa tapaansa sijoittaa lukija kyljen virtapainikkeeseen. Lukija on Xperia XZ2 Compactissa sopivalla korkeudella, mutta sijainti, tai pikemminkin puhelimen pieni koko, vaati aluksi hieman totuttelua, kun on käyttänyt pääasiassa isompia puhelimia. XZ2 Compactin vasemmalla kyljellä on kelkka SIM-kortille ja muistikortille, kun taas oikealla kyljellä ovat puhelimen fyysiset painikkeet. Virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeiden lisäksi puhelimessa kaksivaiheinen kamerapainike, joka löytyy nykyisin valitettavan harvoista puhelimista. Tästä ehdottomasti plussaa Sonylle. Kuvauskokemus on huomattavasti mukavampi kunnollisen kamerapainikkeen myötä.

Xperia XZ2 Compactin oikeassa laidassa on kaikki fyysiset painikkeet. Äänenvoimakkuusnäppäimien ja virtanäppäimen lisäksi puhelimessa on kaksiportainen kamerapainike.
Xperia XZ2 Compactin oikeassa laidassa on kaikki fyysiset painikkeet. Äänenvoimakkuusnäppäimien ja virtanäppäimen lisäksi puhelimessa on kaksiportainen kamerapainike.

Näyttö on laadukas

Xperia XZ2 Compactissa on viiden tuuman IPS LCD -kosketusnäyttö Full HD+ -tarkkuudella eli 2160 x 1080 pikselillä. 18:9-kuvasuhteen näyttö on pienen kokonsa ansiosta todella tarkka. Näyttö tukee HDR-materiaalia ja Sonyn X-Reality for mobile pyrkii muuttamaan SDR-tasoisen materiaalin muutetaan HDR-tasoisesksi. Näyttö toistaa värit hyvin syvinä ja etenkin HDR-materiaalissa värit toistuvat elävästi ja mustakin on LCD-näytöksi yllättävän mustaa.

Tuttuun tapaan näytön säätöjä voi itse muuttaa asetuksien kautta. Valittavina on kolme valmista asetusta:

  • Ammattilaistila: käyttää sRGB-väriasteikkoa taaten realistisimmat värit
  • Vakiotila: käyttää kirkasta väriasteikkoa tuoden kirkkaat ja elävät värit
  • Erittäin eläväinen tila: korostaa värejä entisestään

Näistä kolmesta testijakson aikana tuli käytettyä vakiotilaa, sillä se oli sopivin omiin mieltymyksiin. Ammattilaistilalla materiaali oli todenmukaista, mutta hieman hailakkaa omaan silmään. Erittäin eläväinen tila taas vei saturaation uusiin ulottuvuuksiin ja se ei enää näyttänyt hyvältä.

Xperia XZ2 Compactin näytön katselukulmat olivat hyvin laajat ja värivääristymiä katselukulman suuretessa ei juurikaan esiinny, vaikka kirkkaus luonnollisesti alenee. Kirkkautta näytössä piisaa kirkkaassa auringonvalossakin kohtuullisesti, joskaan se ei yllä esimerkiksi Galaxy S9+:n tasolle. Kokonaisuudessaan näyttö on yksi Xperia XZ2 Compactin vahvuuksia.

Kamerat tuttua Sonya

Sony Xperia XZ2 Compactissa on 19 megapikselin takakamera 1/2,3 tuuman Exmor RS -sensorilla. Kamera tukee HDR-tekniikkaa sekä kuvissa että videoissa. Videokuvaa voi parhaimmillaan ottaa 4K-tarkkuudella. Hidastusvideoita Xperia XZ2 Compactilla voi kuvata jatkuvasti Full HD -tarkkuudella 120 kuvan sekuntinopeudella, kun taas superhidastusvideota voi kuvata parhaimmillaan Full HD -tarkkuudella 960 kuvan sekuntinopeudella lyhyissä pätkissä.

 

 

  • Takakamerassa 19 megapikseliä, f/2.0, 4K HDR -videokuvaus, Full HD -hidastuskuvaus (960fps)
  • Etukamerassa 5 megapikseliä, f/2.2

Alla esimerkkikuvia automaatiasetuksilla otettuna.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ylempi kuva nelinkertaisesti zoomattuna.
Ylempi kuva nelinkertaisesti zoomattuna.

 

 

Hämärissä oloissa XZ2 Compactin kamera taltioi kuvan todellisuutta kirkkaampana. Hämärässä kohinaa kuitenkin tulee kuvaan.
Hämärissä oloissa XZ2 Compactin kamera taltioi kuvan todellisuutta kirkkaampana. Hämärässä kohinaa kuitenkin tulee kuvaan.

Tehoa todellakin piisaa – puhtaanoloinen Android

Molemmissa Xperia XZ2 -puhelimissa on Qualcommin tehokas Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, jonka tukena on 4 gigatavun verran RAM-käyttömuistia. Tällä hetkellä kyseinen järjestelmäpiiri on aivan markkinoiden kärkeä ja tehoja Xperia XZ2 Compactista ei jää puuttumaan. Kaikki toimii todella nopeasti eikä testijakson aikana ongelmia ilmennyt.

Raskaat pelitkin toimivat puhelimella moitteettomasti ja puhelin ei pidemmän pelisessionkaan jälkeen kuumentunut älyttömästi. Suorituskykymittauksissa sekä peruslaskennassa että grafiikkasuorituskyvyssä Xperia XZ2 Compact pärjää todella hyvin.

Alla testituloksia, joissa Xperia XZ2:n ja Xperia XZ2 Compactin verrokkilaitteena on Exynos 9810 -järjestelmäpiirillä toimiva Samsung Galaxy S9+.

Xperia XZ2 vs. Xperia XZ2 Compact vs. Galaxy S9+ suorituskykymittaukset GeekBench-testiohjelmalla.
Xperia XZ2 vs. Xperia XZ2 Compact vs. Galaxy S9+ suorituskykymittaukset GeekBench-testiohjelmalla.
Xperia XZ2 vs. Xperia XZ2 Compact vs. Galaxy S9+ suorituskykymittaukset AnTuTu-testiohjelmalla.
Xperia XZ2 vs. Xperia XZ2 Compact vs. Galaxy S9+ suorituskykymittaukset AnTuTu-testiohjelmalla.

Sony on tuonut viime vuosina omaa käyttöliittymäänsä lähemmäksi niin sanottua puhdasta Android-käyttöjärjestelmää. Peruselementit ja ikonit ovat pysyneet pitkälti muuttumattomina ja esimerkiksi toimintovalikkoon ei Sony ole juurikaan koskenut. Henkilökohtaisesti pidän Sonyn ratkaisusta tuoda käyttöliittymän pääosin puhtaasta Androidista. Tällöin käyttöliittymä on kevyempi ja toimii usein paremmin.

Xperia XZ2 Compactissa ei myöskään ole paljoa tuplasovelluksia – eli samoja sovelluksia Googlen ja Sonyn tarjoamina. Sony käyttää Androidissaan Googlen tarjoamia muun muassa Viestit-, Puhelu- ja Selain-sovelluksia, kun taas moni muu valmistaja tunkee puhelimeen esiasennettuna myös omat vaihtoehdot.

Alla kuvakaappauksia Sonyn käyttöliittymästä Xperia XZ2 Compactissa:

 

 

 

 

Sony Xperia XZ2 Compactin ehdottomia vahvuuksia on sen akunkesto. 2 870 milliampeeritunnin akku ei kuulosta mitenkään valtavalta, mutta puhelimen näyttökin on varsin pieni. Aktiivisessa käytössä XZ2 Compactia ei tarvinnut päivän aikana laittaa lataukseen, ja illallakin virtaa oli rutkasti jäljellä. Pienellä säästelyllä yhdellä akullisella olisi varmasti pärjännyt kaksikin päivää.

Mikäli haluat pienen huippupuhelimen, XZ2 Compact on paras vaihtoehtosi

Pieniä huippupuhelimia ei markkinoilla ole liiaksi. Siksi Xperia XZ2 Compact onkin mukava lisäys puhelinmarkkinoille. Sony on jo vuosien ajan tarjonnut Compact-puhelimia ja tälläkin kertaa Sony on onnistunut tehtävässään pääosin hyvin. Tällä kertaa XZ2 Compact on saanut Full HD+ -tarkkuudella varustetun näytön, kun aiemmissa sukupolvissa on ollut tyytyminen HD-tasoiseen näyttöön. Tarkkuus on siis tällä kertaa pikselitiheyden osalta huippuluokkaa.

Näytön, sisuskalujen ja kameran osalta Xperia XZ2 on huippuluokkaa, mutta Sonyn design-uudistus ei ole mielestäni täysin onnistunut. Paksuhko puhelin isoilla näytön reunuksilla jättää hieman kylmäksi. Vaikka 12,1 millimetriä ei välttämättä kuulosta paljolta – varsinkin kun puhelin ohenee hieman reunoja kohden – se tuntuu siltä kädessä. Tarttuessa 8,5 millimetrin paksuiseen Galaxy S9+:aan Xperia XZ2:n käytön jälkeen, tuntui ero käsittämättömän suurelta. Toki XZ2 Compact istuu käteen ja varmasti design miellyttää monia, mutta mielestäni paremmalla näyttö-runkosuhteella ja ohuemmalla rakenteella Xperia XZ2 Compact olisi huomattavasti parempi kokonaisuus.

Mikäli haluat pienen huippupuhelimen, Xperia XZ2 Compact on erinomainen vaihtoehto. Samalla, kun huippupuhelinten hinnat ovat viime vuosina nousseet jopa tuhanteen euroon, Sony Xperia XZ2 Compactin saa kaupoista 599 eurolla. Se ei nykymittapuulla ole enää älytön summa lippulaivaluokan älypuhelimille – varsinkin, kun puhelimen tekniset ominaisuudet ovat erinomaiset.

 

 

Xperia XZ2 Compactin tekniset tiedot

  • 5 tuuman kosketusnäyttö 2160 x 1080 pikselillä, HDR-tuella ja 18:9-kuvasuhteella
  • Sormenjälkilukija takana
  • Takakamerassa 19 megapikseliä, f/2.0, 4K HDR -videokuvaus, Full HD -hidastuskuvaus (960fps)
  • Etukamerassa 5 megapikseliä, f/2.2
  • S Force -stereokaiuttimet
  • Qualcommin Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri
  • 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, muistikorttipaikka (maks. 400 Gt)
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys, tuki jopa 800 megabitin latausnopeuksille (kategoria 15)
  • Wi-Fi / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
  • USB-C-liitäntä
  • 2 870 milliampeeritunnin akku
  • Pikalataus
  • Vesi- ja pölytiivis (IP68)
  • Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmäversio
  • Mitat: 135 x 65 x 12,1 millimetriä
  • Paino: 168 grammaa