Testissä Samsungin uusi huipputablet – ostopäätös, jota ei tarvitse katua

Samsungin syksyn huipputabletti Galaxy Tab S2 kuuluu ehdottomasti Android-tablettien tämän hetken kirkkaimpaan kärkeen. Tämä johtuu tietysti paitsi siitä, että kyseessä on todella hyvä tabletti, myös siitä, ettei kilpailu ole erityisen kovaa, sillä huippuluokan Android-tabletteja ei ole aivan valtavasti tarjolla. Ylivoimainen enemmistö markkinoilta löytyvistä laitteista kuuluu alempiin hintaluokkiin.

Samsung Galaxy Tab S2

  • Kahdeksanytiminen Exynos 5433 -suoritin
  • Kolme gigatavua RAM-muistia, 32 gigatavua tallennustilaa, muistikorttipaikka
  • Super AMOLED-näyttö,2048 x 1536 pikseliä
  • Näytön koko 8,0 tai 9,7 tuumaa
  • 8,0 megapikselin takakamera, 2,1 megapikselin etukamera
  • 198,6 x 134,8 x 5,6 millimetriä, 265 grammaa (8″ Wi-Fi) tai 272 grammaa (8″ 4G)
  • 237,3 x 169,0 x 5,6 millimetriä, 389 grammaa (9,7″ Wi-Fi) tai 392 grammaa (9,7″ 4G)
  • Hintaluokka 499 – 699 euroa

Galaxy Tab S2 on teknisiltä ominaisuuksiltaan mainio. Super AMOLED -näyttö on tarkka ja toistaa värit näyttävästi. Laite on ohut ja kevyt, tehoa on hyvin ja RAM-muistia sen verran, ettei laite helpolla hyydy raskaammassakaan käytössä.

Paperilla Tab S2 on ehdotonta huippuluokkaa, mutta käytännössä kokemus jää hieman vaisuksi. Valittamisen aiheita ei hirveämmin ole, mutta toisaalta juuri mikään laitteessa ei erityisemmin säväytäkään.

Positiivista on, että Samsung tälle vuodelle muutti kuvasuhdetta tablettiensa näytöissä. Viimevuotisissa Tab S -malleissa kuvasuhde oli leveä 16:10, kun se nyt on 4:3. Videoita vaaka-asennossa katsellessa kuvan ylä- ja alalaitoihin jää nyt isommat sururaidat, mutta melkeinpä kaikessa muussa käytössä uusi kuvasuhde tuntuu luontevammalta. Esimerkiksi tekstiä tuottaessa on mukavaa, että näytölle mahtuu muutakin kuin näppäimistö. Videoita ahkerasti katselevan kannattaa kuitenkin harkita vanhempia Tab S -malleja.

Kuvasuhteen ohella on isomman, 9,7-tuumaisen mallin asettelu muuttunut viimevuotisesta 10,5-tuumaisesta. Kotinäppäin on nyt sijoitettu laitteen lyhyelle sivulle, eli ikään kuin alaosaan, kun vanhassa mallissa näppäin oli pitkällä sivulla, eli näytön sivussa. Myös takakameran sijoittelu on muuttunut vastaavasti. Uusi asettelu tuntuu järkevältä uuden kuvasuhteen rinnalla, mutta vaaka-asennossa laitetta pidellessä tahtovat sormet turhan herkästi osua fyysisen kotinäppäimen molemmin puolin sijoitettuihin kapasitiivisiin näppäimiin.

Galaxy Tab S2 on materiaalien osalta ottanut ison askeleen poispäin viimevuotisista metallinhohtoisista muoveista, ja on nyt paljon asiallisemman näköinen. Materiaalit ja design eivät kuitenkaan ole Samsungin tämän vuoden huippupuhelimien tapaan kauniita lasin ja alumiinin yhdistelmiä, ja itse asiassa Tab S2:n materiaalit ja muotoilu ovatkin lähinnä Galaxy A -sarjan puhelimista tuttuja. Laitetta kiertää metallireunus, mutta paljasta metallia näkyy kovin vähän. Takaosa taasen on päällystetty pehmeällä, kumimaisella muovilla, joka näyttää koruttomalta, mutta tarjoaa hyvän tarttumapinnan.

Tab S2 on myös hyvin ohut, vain 5,6 millimetriä paksu, ja on näin yksi ohuimmista, ellei ohuin tänä päivänä myytävistä tableteista. Ohuuden ja keveyden ansiosta laitetta on mukava käsitellä, mutta muotoilussa on jotain, jonka vuoksi ohuus ei säväytä samalla tavalla, kuin joissain muissa hyvin ohuissa tableteissa.

Galaxy Tab S2:n takaosa on päällystetty hyvän tarttumapinnan tarjoavalla muovilla. Oikeassa reunassa näkyvät Samsungin oman suojakotelon kiinnitykseen tarkoitetut pyörylät.

Käytössä Tab S2 suoriutuu hyvin. Järjestelmäpiiri ei ole Samsungin tehokkainta mallistoa, mutta testijakson aikana ei missään vaiheessa tullut vastaan tilannetta, jossa laitteen teho olisi tuntunut loppuvan kesken. Lisäksi akkukesto yllätti positiivisesti. Eräässä ulkomaisen teknologiasivuston testissä Tab S2 hävisi videotoiston akkukestossa selvästi edeltäjälleen, mutta meidän 9,7-tuumaisella näytöllä varustettu testilaitteemme ylsi samaan erinomaiseeen 11 tunnin akkukestoon kuin vanhempi Tab S 10.5. Myös muussa käytössä tuntui Tab S2:n akkukesto mainiolta, ja varsinkin valmiustilassa laite kulutti virtaa kiitettävän vähän.

Ohjelmistopuoli on tuttua Samsungia, mutta onneksi sitä tämänvuotista, aiempaa selkeämpää Android Lollipop -versiota. Esiasennettuja sovelluksia on koko liuta, muun muassa Microsoftin Office-paketti, mutta tarpeettomia sovelluksia saa onneksi poistettua käytöstä. Sovelluksesta riippuen joitain sovelluksia voi ajaa myös joko jaetulla ruudulla tai erillisissä ikkunoissa. Kätevä on myös mahdollisuus asettaa laitteeseen useampia käyttäjätilejä ja rekisteröidä käyttäjille omat sormenjäljet sisäänkirjautumista varten. Näin perheenjäsenet voivat jakaa yhden laitteen ja esimerkiksi pitää omat sähköpostinsa muilta piilossa.

Kaiken kaikkiaan Galaxy Tab S2 on hyvä tabletti, joka ei herätä suuria intohimoja, mutta ei toisaalta aiheuta pettymyksiäkään. Hinnaltaan Tab S2 asettuu Android-tablettien kalleimpaan luokkaan, mutta vastineeksi saa vahvasti suoriutuvan ja monikäyttöisen laitteen, jonka hankintaa tuskin tarvitsee katua.