Testissä Samsung Galaxy A8: selfie-intoilijalle sopiva älypuhelin erittäin kilpaillussa hintaluokassa

Alkuvuonesta testiimme saapui Samsungin keskihintaluokkaan sijoittuva Galaxy A8 -älypuhelin. 499 euron hintaisessa Galaxy A8:ssa on Samsungin Infinity Display -näyttö 18,5:9-kuvasuhteella ja designissa on vaikutteita niin halvemmista aiemmista A-sarjalaisista kuin myös kalliimmista S-sarjalaisista.

Huippuluokan design

Samsung käyttää Galaxy A8:ssa materiaaleina alumiinia ja lasia – kuten monissa muissakin älypuhelimissaan. Laitteen takapuoli kaartuu hieman reunoja kohti, kun taas etupuoli on tasainen. Laadukkaat materiaalit ja hyvin viimeistelty muotoilu tuottavat Galaxy A8:ssa jopa lippulaivatason tuntuman. A8 istuu käteen todella mukavasti ja puhelimen design on koko puhelimen suurimpia vahvuuksia.

Samsungin aiemmissa Galaxy S8- ja Note8-huippupuhelimissa sormenjälkilukija sijaitsee kameroiden vieressä laitteen takapuolella. Galaxy A8:ssa sormenjälkilukija on sijoitettu kameran alapuolelle, joka on varsin hyvä paikka. Sormenjälkilukija on kuitenkin kooltaan melko pieni ja eikä erotu kovinkaan hyvin muusta takakuoresta koskettaessa. Tämän vuoksi käyttö vaatii hieman totuttelua ja sormi saattaa edelleen tahrata kameran linssiä Galaxy A8:n lukitusta avattaessa.

Samsung Galaxy A8:n sormenjälkitunnistin sijaitsee kameran alapuolella.
Samsung Galaxy A8:n sormenjälkitunnistin sijaitsee kameran alapuolella.

Samsungin kalliimmissa Infinity Display -näytöllisissä puhelimissa näyttö kaartuu puhelimen reunoille, mutta Galaxy A8:ssa näyttö on tasainen. Näytön reunukset ovat myös huomattavasti leveämmät kuin esimerkiksi tuoreissa Galaxy S -sarjan puhelimissa tai Galaxy Note8:ssa. Virhepainalluksia ei näytön reunoilta enää onneksi tule. Galaxy A8:n näyttö-runkosuhde on noin 75 prosenttia eikä kyseessä ole kovin korkea lukema.

Galaxy A8 on myös vesi- ja pölytiivis IP68-luokituksen arvoisesti. Tämä tarkoittaa, että puhelimen on testattu kestävän upotus veteen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi.

Kokonaisuudessaan Galaxy A8:n suurimpia vahvuuksia on sen design ja laatutuntuma. Positiivisena seikkana mainittakoon myös Samsungin yhä puolustama 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, joka on kadonnut useista muista uusista älypuhelimista viime vuoden aikana.

Samsung Galaxy A8:n alalaidassa sijaitsevat USB-C-liitin ja 3,5 millimetrin kuulokeliitin.
Samsung Galaxy A8:n alalaidassa sijaitsevat USB-C-liitin ja 3,5 millimetrin kuulokeliitin.

Näyttö on hyvä

Samsungin suosima Super AMOLED -näyttötekniikka jakaa mielipiteet, mutta Samsungien näytöt ovat lähes aina hyviä. Galaxy A8:n 5,6 tuuman kosketusnäytön tarkkuus on Full HD+ -tasoa eli pikseleitä näytössä on yhteensä 2220 x 1080 kappaletta. Näin ollen pikselitiheys on 441 pikseliä tuumaa kohti.

Näytön katselukulmat ovat laajat ja värivääristymiä ei juurikaan tule katselukulman suuretessa. Näytön kirkkaus on myös ihan hyvällä tasolla, joskaan kirkkaassa auringonvalossa luettavuus ei ole mitenkään erikoisen hyvä.

Galaxy A8:n näytön kanssa ei testijakson aikana ilmennyt ongelmia, joten designin ohella näyttö on puhelimen vahvuuksia. Full HD+ -tarkkuus on tässä kokoluokassa varsin riittävä eikä yksittäisiä pikseleitä näytöstä erota.

Samsung Galaxy A8:n 5,6 tuuman ja 18,5:9-kuvasuhteen näyttö on puhelimen parhaita puolia.
Samsung Galaxy A8:n 5,6 tuuman ja 18,5:9-kuvasuhteen näyttö on puhelimen parhaita puolia.

Pääpaino etukameroissa – takakamera hoitaa tehtävänsä

Kävimme Galaxy A8:n kameroiden ominaisuuksia läpi jo aiemmassa artikkelissa, jossa vertailimme Galaxy A8:n ja Galaxy Note8:n kameroita.

Galaxy A8:ssa on panostettu enemmän etukameroihin, mutta sen takakamerakin suoriutuu ihan hyvin. Hämäräkuvauksessa 16 megapikselin takakamera ei enää pärjää kalliimmille malleilla ja ihmettelyn aihetta riittää Samsungin päätöksessä jättää Galaxy A8 ilman 4K Ultra HD -tarkkuuden videokuvausta.

Samsungin päätös jättää 4K-videokuvaus pois Galaxy A8:sta on kilpailijoihin nähden selvä heikkous, sillä useimmat saman hintaluokan kilpailevat laitteet kykenevät 4K Ultra HD -videokuvaukseen.

Samsung Galaxy A8:n pääpaino on etukameroissa, mutta takakamerakin hoitaa hommansa.
Samsung Galaxy A8:n pääpaino on etukameroissa, mutta takakamerakin hoitaa hommansa.

Samsung Galaxy A8:n kameroiden tekniset tiedot:

  • 16 megapikselin takakamera f/1,7-aukolla, automaattitarkennuksella ja LED-kuvausvalolla
    • Videokuvaus: 1080p, 30fps
  • 16 + 8 megapikselin etukamerat f/1,9-aukoilla ja automaattitarkennuksella
    • Videokuvaus: 1080p, 30fps

Galaxy A8:n tuplaetukameran ansiosta etukameralla voi ottaa kuvia Samsungin ”reaaliaikaisella tarkennuksella”, joka toisin sanoen tarkoittaa todellisuutta voimakkaamman kuvauskohteen taustan sumentavan boke-efektin aikaansaamista. Tässä kamerat onnistuvat hyvin, sillä ihminen tai muu kohde rajautuu taustasta lähes joka kerta onnistuneesti. Joissakin tilanteissa tosin pienet yksityiskohdat, esimerkiksi hiukset, tuottavat kameroille silti ongelmia.

Jos ottaa puhelimella paljon selfie-omakuvia, on Galaxy A8 erinomainen valinta älypuhelimeksi tältä kantilta.

Aiemmassa artikkelissa vielä lisää Galaxy A8:n kamerasta tarkemmin vertailussa Galaxy Note8;n kanssa.

Samsung Galaxy A8:n oikeassa laidassa on puhelimen kaiutin ja virtanäppäin. Stereokaiuttimia tai Bixby-näppäintä laitteessa ei ole.
Samsung Galaxy A8:n oikeassa laidassa on puhelimen kaiutin ja virtanäppäin. Stereokaiuttimia tai Bixby-näppäintä laitteessa ei ole.
Samsung Galaxy A8:n vasemmassa laidassa on kelkka SIM-kortille. Muistikorttipaikan ja Duos-version toisen SIM-korttipaikan kelkka sijaitsee ylälaidassa.
Samsung Galaxy A8:n vasemmassa laidassa on kelkka SIM-kortille. Muistikorttipaikan ja Duos-version toisen SIM-korttipaikan kelkka sijaitsee ylälaidassa.

Peruskäytössä Galaxy A8 suoriutuu hyvin – himopelaajalle tehot eivät kuitenkaan riitä

Samsung Galaxy A8 sisältää sen oman Exynos 7885 -järjestelmäpiirin, joka tuo lisää suorituskykyä verrattuna esimerkiksi Galaxy A5 (2017) -puhelimen Exynos 7880 -järjestelmäpiirin. Exynos 7885:ssä on kaksi tehokasta ARM Cortex-A73 -ydintä ja kuusi vähävirtaista Cortex-A53-ydintä verrattuna Exynos 7880:n kahdeksaan Cortex A53-ytimeen.

Galaxy A8:n saamia testituloksia:

  • AnTuTu: 116 145 pistettä
  • GeekBench
    • Single-core: 1 528
    • Multi-core: 4 428

Grafiikkasuorituskyky on kuitenkin yhä myös Galaxy A8:ssa melko vaatimatonta – etenkin 500 euron hintaiselle laitteelle tänä päivänä. Full HD+ -näytön kanssa jopa kevyemmätkin pelit saattoivat välillä pätkiä. Raskaampia pelejä, kuten Need for Speed: No Limitsiä, pelatessa pätkimistä tapahtuu useammin ja ruudunpäivitysnopeus ei ole huippuluokkaa. Peruskäytössä kuitenkin Galaxy A8 suoriutuu hyvin eikä sen suhteen ole ongelmia.

Tallennusmuistia puhelimessa on 32 gigatavua, josta käyttäjälle jää vapaaksi reilut 24 gigatavua. Tämä riittää varmasti monille ja tallennusmuistia saa kasvatettua muistikortin avulla. Tämän hintaisessa laitteessa kuitenkin 64 gigatavua on jo pitkälti arkipäivää, joten myös Galaxy A8:lta toivoisi suurempaa tallennustilaa.

3 000 milliampeeritunnin akku Galaxy A8:ssa ei ole mitenkään erityisen suuri tai pieni. Akunkesto Galaxy A8:lla on aikalailla perustasoa eli normaalilla käytöllä päivän pärjäsi pitkälti ongelmitta. Kovemmalla käytöllä puhelimen joutuu kesken päivän laittamaan lataukseen.

Galaxy A8:ssa käyttöjärjestelmäversiona toimii toistaiseksi Android 7.1.1 Nougat ja käyttöliittymänä Samsung Experience 8.5. Vaikka Samsung Experience -käyttöliittymä on kevyempi ja raikkaampi kuin aiemmat TouchWiz-käyttöliittymät, on Androidia kustomoitu paljon. Arvostelun viimeistelyhetkellä Galaxy A8 oli saanut helmikuun tietoturvapäivitykset, joten Galaxy A8:n voi todeta saavan uusimmat tietoturvapäivitykset melko nopeasti.

Samsung Experience -käyttöliittymä on kokonaisuutena varsin raikkaanoloinen käyttöliittymä ja se toimi puhelimessa ongelmitta. Puhelimessa on kuitenkin useita tuplasovelluksia eli tietyt sovellukset löytyvät puhelimesta Googlen ja Samsungin tarjoamina. Esiasennettuina löytyvät myös Microsoftin Office-sovellukset ja OneDrive sekä monia Samsungin sovelluksia kuten Samsung Health.

Alla kuvia Samsung Experience-käyttöliittymästä.

 

 

Samsung Galaxy A8 jättää ristiriitaisen kuvan

Samsung Galaxy A8 ei ole huono puhelin, mutta sitä on vaikea suositellakaan 500 euron hinnallaan. Galaxy A8:ssa ei ole yhtä tiettyä kohtaa, joka olisi mennyt Samsungilla täysin pieleen, mutta puhelimessa ei oikeastaan ole yhtäkään niin hyvää asiaa, että puhelinta voisi varauksetta suositella.

Galaxy A8:n ehdottomia vahvuuksia on sen muotoilu ja materiaalivalinnat. Niin kuin jo edellä todettiin, Galaxy A8:ssa on lippulaivatason muotoilu ja materiaalit. Se istuu mukavasti käteen ja tuntuu hyvältä. 5,6-tuumaista 18,5:9-kuvasuhteen näyttöä pystyy melko ongelmitta käyttämään yhdellä kädellä eikä reunanäyttö ota vahinkopainalluksia niin kuin Galaxy S8- ja Galaxy Note8 -puhelimissa. Näyttö on myös laadukas ja se on muotoilun ohella puhelimen vahvuuksia.

Samsung Galaxy A8:n suorituskyky ei kuitenkaan ole aivan 500 euron puhelimen tasolla ja takakamerakin saisi olla parempi. Puhelimen etukamerat ovat kuitenkin keskivertoa huomattavasti paremmat, joten puhelin voisi sopia hyvin käyttäjälle, joka ottaa selfie-omakuvia paljon.

Galaxy A8 on Suomessa todella kilpaillussa hintaluokassa, ja haastajia löytyy sille niin Samsungilta itseltään kuin muiltakin valmistajilta. 499 euron hinnallaan Galaxy A8:n pahimpia kilpailijoita lienevät OnePlus 5T, Nokia 8 ja Huawein Honor 9. Näistä kahta jälkimmäistä saa jo jopa 100 euroa halvemmalla. Galaxy A8 joutuu myös kilpailemaan Samsungin vanhempien Galaxy S8 -puhelinten kanssa, joita on saanut tarjouksissa jo 500 euron.

Yhteenvetona voisi sanoa, että Galaxy A8 ei ole missään nimessä huono puhelin, mutta se jättää kuitenkin hieman siellä täällä vähän toivomisen varaa. Jos Galaxy A8 olisi hinnoiteltu vaikkapa 100 euroa halvemmaksi, olisi laite jo huomattavasti kilpailukykyisempi.

Nykyisellä hinnoittelullaan Galaxy A8 jää kilpailijoiden ja Samsungin muun tarjonnan jalkoihin.