Samsung tuo uudet A-sarjan vuosimallin 2017 puhelimet myyntiin helmikuun alussa. Puhelimet uudistavat Samsungin keskihintaisten, ja varsin suosittujen, älypuhelinten valikoimaa.
Alla kaksinkamppailussa arvostelussa kohtaavat Samsung Galaxy A5 (2017) ja Honor 8.
Suomessa Galaxy A3 (2017):n ja Galaxy A5 (2017):n toimitukset alkavat perjantaina 3. helmikuuta ja arvostelun julkaisuhetkellä puhelimet ovat vielä ennakkotilattavissa parin päivän ajan. Ennakkoon tilauksen viimeistään 2. helmikuuta tekevät saavat kaupan päälle Samsungin 64 gigatavun EVO+-muistikortin, jonka arvoksi mainitaan 49 euroa.
A3:ssa näyttö on 4,7-tuumainen, kun A5 tarjoaa 5,2 tuuman näytön. Lisäksi A5 tarjoaa akun pikalatauksen, enemmän megapikseleitä sekä suuremmat muistit, mutta muuten puhelimet ovat käytännössä identtiset – niin ominaisuuksiltaan kuin myös muodoiltaan.
Galaxy A5 (2017):n tekniset tiedot
- Android 6.0.1 Marshmallow
- 5,2 tuuman Super AMOLED -näyttö 1920×1080 pikselillä
- 16 megapikselin takakamera f/1,9-aukolla (PDAF-tarkennus)
- 16 megapikselin etukamera f/1,9-aukolla
- Kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri (1,9 GHz)
- 3 gigatavua RAM-muistia
- 32 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, tuki 256 gigatavun microSD-korteille
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (300/50 Mbit/s)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac (2,4 / 5 GHz) / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
- USB Type-C -liitäntä
- 3 000 milliampeeritunnin akku pikalatauksella
- Mitat 146,1 x 71,4 x 7,9 millimetriä
Lanseeraushinta uudelle Galaxy A3:lle on 349 ja Galaxy A5:lle 449 euroa. Suomen markkinoilla tällä hinnalla Galaxy A5 saa vastaansa kovat kilpailijat, kuten Elisan myymän OnePlus 3T:n sekä laajemmin Honor 8:n, jonka hinta on painunut 32 gigatavun muistilla jo edullisimmillaan alle 360 euron ja 64 gigatavullakin alle 400 euron.
Lasin ja alumiinin yhdistelmästä erinomainen laatutuntuma
Galaxy A5:stä löytyy alumiinirunko ja lasipinta niin edestä kuin myös takaa, kuten myös Honor 8:sta. Samoista materiaalivalinnoista huolimatta ulkonäössä on eroa. Honor 8:n takapinta on päällystetty monikerroksisesti ja heijastaa valoa tyylikkäästi erityisesti tietyissä värivaihtoehdoissa, kuten tässä sinisessä. A5:n pinta näyttää puolestaan enemmän metalliselta ja huomattavasti hillitymmältä eivätkä sormenjäljet näy siinä yhtä paljon.
Molemmat puhelimet ovat laatutuntumaltaan erinomaisia. Vankka alumiinirunko yhdistettynä lasiin toimii. Galaxy A5 on erityisesti takaa reunoiltaan kaarevampi ja istuu kenties sen myötä käteen hieman paremmin. Ero tuntumassa ei kuitenkaan ole järin suuri.
Galaxy A5 kestää vettä, Honor 8 ei
Samsungin vuoden 2017 Galaxy A -sarjan merkittävin uudistus on veden- ja pölynkestävyys, vieläpä IP68-luokitellusti. Samsung mainitsee tämän tarkoittavan 30 minuutin upotuksen kestämistä 1,5 metrin syvyydessä.
Honor 8 ei ole vedenkestävä. Vedenkestävyydestä on hyötyä monessa tilanteessa – sateisessa säässä, rannalla, kylvyssä ja niin edelleen. Galaxy A5:llä voi halutessaan myös kuvata veden alla. Parempi kestävyys on Galaxy A5:n suurin etu Honor 8:aan verrattuna.
Galaxy A5:n näyttö näyttää paremmalta ja on aina päällä
Sekä Galaxy A5:ssä että Honor 8:ssa on 5,2 tuuman kokoinen näyttö, jossa on 1920×1080 pikseliä. Näyttötekniikassa on kuitenkin ero: Samsung käyttää myös A5:ssä tuttuun tyyliinsä Super AMOLED -tekniikkaa, kun taas Honor 8:ssa on IPS LCD -näyttö. Myös Honor 8:n näyttö on hyvä, mutta AMOLEDin tyypilliset vahvuudet – parempi kontrasti ja näyttävä väritoisto – ovat A5:n valtteja.
Lisäksi AMOLED-näyttötekniikka osaltaan mahdollistaa Galaxy A5:een sen Always On Display -toiminnon, jossa valmiustilassa näytöllä näkyy kätevästi jatkuvasti päivämäärä, kellonaika, akku- ja ilmoitustiedot eikä puhelinta tarvitse herättää näiden tietojen vilkaisemiseksi.
Näyttövertailussa Samsung on helppo valita kokonaisuutena selkeäksi voittajaksi.
Samsungissa huono sormenjälkitunnistin
Galaxy A5:stä sormenjälkitunnistin löytyy edestä kotinäppäimestä, Honor 8:sta takaa. Samsungia ei tunneta hyvistä sormenjälkitunnistimista ja valitettavasti tämä pätee myös uuteen A5:een. Tunnistin on ilmeisesti sama kuin Galaxy S7:ssä ja nykypäivän mittapuulla hidas, epätarkka ja vaikeakäyttöinen – varsinkin, kun vertailukohtana on ehdotonta parhaimmistoa sekä nopeudeltaan että varmuudeltaan oleva Honor 8:n tunnistin.
Älypuhelin avataan päivittäin kymmeniä tai jopa satoja kertoja, joten sormenjälkitunnistimen käytettävyydellä on suuri merkitys. Tästä kaksikosta Honor 8 on tällä saralla aivan ylivoimainen. Lisäpisteitä Honor 8:lle voi antaa vielä myös sen tunnistimen toiminnasta myös painettavana näppäimenä, jolle voi valita haluamansa kolme eri toimintoa (lyhyt, pitkä tai kaksoispainallus).
Kameroissa erilaisia ratkaisuja
Kummassakaan kamera ei ulone muusta puhelimen pinnasta. Galaxy A5:stä löytyy takaa 16 megapikselin kamera f/1,9-aukolla. Honor 8:ssa 12 megapikselin takakameroita on kaksi kappaletta, tavallisen värikameran f/2,2-aukolla ohella toinen monokromikamera sekä kaksois-LED-kuvausvalo.
Galaxy A5:ssä etukamera vastaa takakameraa: 16 megapikseliä ja f/1,9-aukko. Honor 8:ssa tyytyminen on 8 megapikseliin. Merkittävämpi ero käytännössä on kuitenkin aukon koossa, joka Samsungissa on merkittävästi Honor 8:n f/2,4-kokoa suurempi. Megapikseli-iloittelu on oma juttunsa, ja ehkä niiden sijaan olisi voinut käyttää suurempaa pikselikokoa, mutta molemmissa puhelimissa on erittäin hyvä selfie-kamera.
Takakameroilla Galaxy A5 näyttää tavanomaisissa olosuhteissa automaattiasetuksin valottavan kuvia enemmän. Todella hämärässä mahdollisesti toisen monokromikameransa voimin Honor 8 saa tallennettua kuvaan edes jotakin valoa (ilman kuvausvalon käyttöä).
Kameravertailua ei uskalla tuomita selvästi kummankaan puhelimen eduksi. Molemmilla on omia vahvuuksia – molemmissa puhelimissa sekä taka- että etukamera ovat hyviä.
Alla vertailukuvia Galaxy A5 ensimmäisenä ja Honor 8 perässä. Kuvat alkuperäisenä löytyvät myös Dropboxista.
Videokuvausta kumpikaan puhelin ei tue 4K-tarkkuudella.
Ohjelmistossa tasaväkistä – molemmat siistiytyneet
Honor 8:lle on juuri julkaistu Android 7.0 Nougat -käyttöjärjestelmäversion ja EMUI 5.0 -käyttöliittymän tuova merkittävä päivitys. Galaxy A5 on vielä varustettu Android-versiolla 6.0.1 Marshmallow, mutta on myös päivittymässä Nougatiin. Tarkka aikataulu ei ole vielä tiedossa, mutta päivitystä voitaneen odotella joskus kevään 2017 aikana.
Samsung on jo nykyisessä A5:n ohjelmistoversiossa uudistanut ilmettä kevyempään, Galaxy Note7:ssä nähtyyn Grace UX -nimeä kantavaan suuntaan. Myös esiasennettujen sovellusten määrää on karsittu, eikä niin sanotusti ylimääräisiä ole enää montaa mukana esiasennettuna tulevien Microsoftin sovellusten lisäksi.
Mitään varmistusta asialle ei ole, mutta jos pitäisi veikata, voisi arvata sekä Galaxy A5:n että Honor 8:n saavan Nougatin jälkeen vielä myös seuraavan merkittävän Android-päivityksen.
Vaikka Huawein Android on ottanut EMUI 5.0:n myötä hyppäyksen eteenpäin, tuntuu Samsungin toteutus edelleen jotenkin luontevammalta. Samsung haluaa korostaa myös omaa KNOX-tietoturvaansa, mutta käytännössä ajantasaiset Android-tietoturvakorjaukset sekä Googlen järjestelmät suojaavat jo pääosin vakavilta uhilta, joten peruskäyttäjälle myös yritysominaisuuksia tarjoavan KNOXin hyöty jää osittain epäselväksi.
Yksi ero Galaxy A5:n ja Honor 8:n käyttöön tulee toimintopainikkeista. Galaxy A5:stä löytyy näytön alapuolelta fyysinen kotinäppäin sekä kaksi hipaisupainiketta, kun Honor 8:ssa ne löytyvät vain näytöltä.
Galaxy A5 häviää suorituskyvyssä
Honor 8:sta löytyy enemmän suorituskykyä. Käytännössä tämä ei niinkään näy, mutta käy selville teknisistä spekseistä sekä testausohjelmistolla.
Galaxy A5:n sisuksista löytyy Samsungin oma Exynos 7880 Octa -järjestelmäpiiri, joka koostuu kahdeksasta Cortex-A53-ytimestä korkeintaan 1,9 gigahertsin kellotaajuudella sekä Mali-T830 MP3-grafiikkasuorittimesta. Honor 8:sta löytyy puolestaan Huawein oma HiSilicon Kirin 950 -piiri, jossa on 4 kappaletta Cortex-A53-ytimiä (maks. 1,8 GHz), mutta myös 4 kappaletta tehokkaampia Cortex-A72-ytimiä (maks. 2,3 GHz). Grafiikkasuoritin on Mali-T880 MP4, myös Galaxy A5:tä tehokkaampi. Lisäksi vielä RAM-muistin määrä on Honor 8:ssa suurempi 4 gigatavua verrattuna Galaxy A5:n 3 gigatavuun.
AnTutu-suorituskykytestissä Honor 8 viekin yllätyksettömästi voiton Galaxy A5:stä. Piste-ero (noin 90 000 vs. 60 000) näyttää suurelta, mutta käytännön jokapäiväisessä käytössä – edes peleissä – ei vielä juuri eroa huomaa.
Yhteyksissä Galaxy A5 ja Honor 8 tarjoavat pitkälti saman kattauksen: 4G LTE -tuki 300 megabitin nopeuksiin asti (kategoria 6), Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac kahdella taajuudella, Bluetooth 4.2 sekä NFC löytyvät molemmista. Galaxy A5:ssä on ekstrana FM-radio, Honor 8:ssa puolestaan kauko-ohjainkäytön mahdollistava infrapunalähetin. Pohjasta molemmista löytyvät uusi USB-C-liitäntä sekä edelleen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.
Galaxy A5:ssä on vain yksi SIM-korttipaikka, kun Honor 8:aan saa SIM-kortteja kaksi kappaletta. Molemmista löytyy microSD-muistikorttipaikka, joika Honor 8:ssa on jaettu toisen SIM-korttipaikan kanssa.
Sekalaisessa käytössä en Galaxy A5:n ja Honor 8:n välillä huomannut merkittävää eroa akunkestossa. Molemmista löytyy 3 000 milliampeeritunnin akku.
Kumpikin puhelin tukee myös pikalatausta mukana toimitetulla laturillaan. Latausnopeudessa Honor 8 voittaa. Yhtäaikaisesti testatessa molempien puhelinten lataamista tyhjästä akusta aloittaen tunnin ajan 30 minuutin kohdalla Honor 8 oli latautunut 15 prosenttia enemmän (6 prosenttiyksikköä). Ero puhelinten välillä pienenee odotetusti latausajan pidentyessä.
Miten Galaxy A5 (2017) eroaa Galaxy A5 (2016):sta?
Samsungin nykyinen käytäntö edullisemmissa hintaluokissa pitää samat mallinimet ja tehdä erottelu vain vuosimalleina sekoittanee varmasti joitakin vähemmän puhelimiin tutustuvia.
Uuden Galaxy A5 (2017):n merkittävät uudistukset edeltäjäänsä nähden ovat:
- Pyöristetympi muotoilu
- Veden- ja pölynkestävyys
- Always On Display -näyttötoiminto
- Parempi suorituskyky – järjestelmäpiiri Exynos 7880 Octa vs. 7580 Octa
- Takakamera 16 megapikseliä vs. 13 megapikseliä, mutta ei enää optista kuvanvakainta
- Etukamera 16 megapikseliä vs. 5 megapikseliä
- 3 gigatavua RAM-muistia vs. 2 gigatavua
- 32 gigatavua tallennusmuistia vs. 16 gigatavua
- USB-C-liitäntä Micro-USB:n sijasta
- Akun kapasiteetti 3 000 mAh vs. 2 900 mAh
Yhteenveto: Galaxy A5 (2017) on hyvä puhelin mutta…
Sekä Samsung Galaxy A5 (2017) että Honor 8 ovat molemmat hyviä älypuhelimia, joiden kyvyt riittävät useimmille enemmän kuin mainiosti.
Galaxy A5 (2017) tulee Suomessa myyntiin 449 euron hintaan. Aloitushinta on sama kuin Honor 8:lla myyntiin tullessaan, mutta Honor 8:n hinta on ehtinyt laskea jo alle 360 euroon 32 gigatavun ja alle 400 euron myös 64 gigatavun muistilla.
Uuden Galaxy A5:n suurin ongelma onkin hinta. Se on liian korkea, jotta puhelinta voisi nyt suositella verrattuna kilpailijoihin, kuten tässä vertailtuun Honor 8:aan tai OnePlus 3T:hen.
Jos Galaxy A5 maksaisi nyt Galaxy A3:n hinnan, 349 euroa, olisi se oiva valinta.
Galaxy A5:n valtteja Honor 8:aan verrattuna ovat vedenkestävyys sekä AMOLED-näyttö aina päällä pysyvällä Always On -toiminnolla. Honor 8 puolestaan tarjoaa edullisemmin paremman suorituskyvyn sekä huomattavasti paremman sormenjälkitunnistimen.
Hintaa lukuun ottamatta Galaxy A5:n sormenjälkitunnistin on sen suurin heikkous – koko testiperiodin suurin yllätys oli, kuinka epäluotettava se onkaan.
Sekä Galaxy A5 (2017) että Honor 8 tarjoavat erinomaisen laatutuntuman, hyvät kamerat sekä asiallisen ohjelmiston todennäköisesi suunnilleen yhtä pitkään jatkuvalla tuella.
Galaxy A5 (2017) on kokonaisuutena ihan hyvä puhelin. Mutta liian kallis.
Galaxy A5:ssä hyvää ja huonoa
+ Veden- ja pölynkestävyys
+ Näyttö ja aina päällä Always On -toiminto
+ Kamerat
+ Laatutuntuma
– Hinta
– Hidas ja epäluotettava sormenjälkitunnistin