Testissä Googlen "puhdas" Android-luuri –  Nexus 5X on sulava ja tasainen suorittaja

Google julkaisi viime vuoden puolella uudet Nexus 5X- ja Nexus 6P -älypuhelimet. Nexus 5X on näistä kahdesta edullisempi ja pienempi älypuhelin. Loppujen lopuksi Nexus 5X ei kokenut suuria muutoksia verrattuna edeltäjäänsä Nexus 5:een. Kyseessä on kuitenkin tasokas älypuhelin, joka toimii puhtaalla Android-käyttöjärjestelmällä, joka löytyy vain harvoista puhelimista.

Näin alkuun Nexus 5X:n tekniset ominaisuudet:

  • Mitat: 147 x 72,6 x 7,9 millimetriä
  • Paino: 136 grammaa
  • Näyttö: 5,2 tuuman IPS LCD -näyttö 1920 x 1080 pikselillä
  • Järjestelmäpiiri: Kuusiytiminen Snapdragon 808
  • Muisti: 2 gigatavua RAM-muistia ja 16/32 gigatavua sisäistä tallennustilaa
  • Akku: 2 700 milliampeerituntia
  • Kamerat: 12,3 megapikselin takakamera, 5 megapikselin etukamera
  • Yhteydet: Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, 4G
  • Käyttöjärjestelmä: Android 6.0 Marshmallow

Google on tehnyt Nexus 5X -puhelimen Nexus 5:n tavoin yhteistyössä LG:n kanssa. 16 gigatavun tallennustilalla varustettu versio maksaa noin 349 euroa, kun taas 32 gigatavun versio keventää kukkaroa noin 399 euron verran.

Ulkonäkö – hieman tylsä, mutta tuntuu hyvältä kädessä

Googlen Nexus 5X myötäilee pitkälti Nexus 5:n muotokieltä. Se on yksinkertainen ja hieman tylsä, mutta se istuu käteen mukavasti. Nahkean ja kumimaisen pinnan ansiosta se ei tunnu kädessä liukkaalta, mikä on positiivinen juttu. Nexus 5:een verrattuna takapuolen kamera on saanut uuden paikan. Se on siirtynyt vasemmasta reunasta keskelle, mikä on tuttu paikka laitteen takakameralle. Kameran vasemmalla puolella sijaitsevat LED-kuvausvalo ja lasertarkennin. Toisen niistä olisi voinut sijoittaa kameran toiselle puolelle niin kuin LG G4:ssä. Silloin takapuolen tyyli olisi ollut tasapainossa, mutta musta lasertarkennin ei juurikaan erotu takakuoresta.

Keskellä takakantta on suuri Nexus-logo, mikä jakaa varmasti mielipiteitä. Google on siis tehnyt takakannen puolella selväksi, mihin tuoteperheeseen laite kuuluu.

Takakannen Nexus-logoa on vaikea olla huomaamatta.

Nexus 5X:n heikoimpia kohtia on fyysisten näppäinten heikko sijoittelu. Se sijaitsevat tuttuun tyyliin laitteen oikeassa laidassa. Keskikohdassa on äänenvoimakkuuden säätönäppäimet, jossa normaalisti puhelimissa sijaitsee virtapainike. Se on kuitenkin tällä kertaa äänenvoimakkuuden säätönäppäinten yläpuolella, minkä vuoksi järjestelyyn joutui totuttelemaan jonkun aikaa. Virtapainike on kuitenkin liian korkealla, sillä käden asentoa joutuu muuttamaan, jos näppäintä haluaa painaa.

Fyysisten näppäimien sijoittelussa Google on epäonnistunut. Kyseessä on toki mielipideasia ja jollekin sijoittelu saattaa sopia – tämän testin kirjoittajalle ei.

Puhelimen takapuolelta kameran alapuolella sijaitsee sormenjälkitunnistin. Sen sijoittelu on hyvä. Tämän testin tekijää miellyttää enemmän se, että sormenjälkitunnistin on kameran alapuolella kuin integroituna kotinäppäimeen näytön alapuolelle. Tämäkin on kuitenkin mielipidekysymys. Virtapainikkeen heikkoa sijoittelua korjaa hieman se, että puhelimen saa auki painamalla pelkästään sormenjälkitunnistinta – jos siis tunnistimen on ottanut käyttöön.

SIM-korttiluukku sijaitsee laitteen vasemmassa laidassa.

Näyttö melko keskinkertainen

Nexus 5X:ssä on 5,2 tuuman IPS LCD -kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on 1920 x 1080 pikseliä. Normaalisti kalliimmat IPS LCD -näytöt toistavat värit luonnollisina, mutta Nexus 5X:n tapauksessa värit toistuvat hyvin hailakkoina. Musta on pitkälti harmaata ja värit ovat kauttaaltaan hieman haaleita. Näin ei saisi olla puhelimessa, joka keikkuu huippupuhelinten kategoriassa.

Nexus 5X:n näyttö on luokkaa ok. Se on tarkka, mutta värientoiston osalta se jää kauas kilpailijoiden taakse. Puhelimessa ei ole stereokaiuttimia, vaikka se näyttäisi siltä.

Vaikka näytön värientoisto ei ole huippuluokkaa, katselukulmat ovat varsin kiitettävät. Näyttö vastasi kosketukseen hyvin ja kirkkauttakin näytöstä riitti mukavasti. Kokonaisuudessaan näyttö on ihan ok, mutta etenkin värientoiston osalta olisin toivonut laadukkaampaa viimeistelyä.

Kamera – hyvä, muttei ihmeellinen

Nexus 5X:ssä on 12,3 megapikselin takakamera ja sen aukkosuhde on f/2.0, mikä on perusluokkaa älypuhelimissa. Lasertarkentimella varustettu kamera kykenee parhaimmillaan Ultra HD -videokuvaan. Kokonaisuudessaan Nexus 5X:n kamera on hyvä ja varsin laadukas, muttei mitenkään ihmeellinen.

Nexus 5X:ssä on 12,3 megapikselin takakamera lasertarkentimella.

Hämärissä tilanteissa Nexus 5X tuottaa yllättävän helposti rakeisia kuvia. Kameran HDR-tila kuitenkin auttaa paljon tässä, sillä rakeisuus vähenee huomattavasti HDR-tilaa käytettäessä. Tila korostaa myös paljon värejä, jolloin kuvan lopputulos ei ole aivan luonnollisimmasta päästä. Alla hämäräkuva otettuna HDR-tilalla ja ilman:

Kuva otettu HDR-tilaa hyödyntäen.

 

Kuva otettu ilman HDR-tilaa.

Alla muutamia muita esimerkkikuvia:

 

 

Sulavin Android, mutta ei siltikään täydellinen

Puhelimen käyttöjärjestelmänä toimii Android 6.0 Marshmallow, joka on niin sanotusti ”puhdas Android”. Eli siinä ei ole valmistajien lisäämiä käyttöliittymiä tai sovelluksia. Puhtaan Androidin vahvuus on aina ollut sulavuus – ja niin se on edelleenkin. Käyttöjärjestelmä toimii huomattavasti sulavammin kuin monien muiden valmistajien käyttöliittymät. Kyseessä on sulavin Android, mitä testaajan käteen on eksynyt, vaikka testijakson aikana puhelin pätki ja jämähteli aina välillä. Suuresta ongelmasta ei voi kuitenkaan puhua.

Android 6.0 Marshmallow toi mukanaan pystysuuntaisen sovellusvalikon. Sen ylälaidassa on neljä viimeksi käytettyä sovellusta, jotka nopeuttavat käyttöä, jos käyttäjä ei halua tehdä aloitusnäytöistään sovelluskuvakeviidakoita. Käyttöjärjestelmä on tyylikäs ja Androidiksi yksinkertainen.

Puhdas Android on pääosin hyvä asia, mutta joitain asioita jäin kaipaamaan valmistajien käyttöliittymistä. Googlen kamerasovellus on heikko, sillä se on hieman liian yksinkertainen. Toinen asia, mikä on paremmin lähes kaikilla valmistajilla, on moniajovalikko. Googlen puhtaan Androidin moniajovalikko on löytänyt hieman muokattuna monien valmistajien puhelimiin, mutta Nexus 5X:ssä ei ole mahdollisuutta sulkea kaikkia sovelluksia yhdellä kerralla moniajovalikossa. Tällainen painike pitäisi ehdottomasti saada myös puhtaaseen Androidiin.

Akkukesto ja tehot

Nexus 5X:n sydämenä sykkii Qualcommin Snapdragon 808 -järjestelmäpiiri, joka on aivan Qualcommin kärkipäätä. Se ei ylikuumennu isoveljensä tavoin – tai tällaista ei ainakaan huomannut. Tehoa silti piisaa mukavasti ja jokapäiväisistä askareista se selviää ongelmitta. Tehot eivät lopu myöskään raskaampia pelejä pelattaessa. Vaikka laitteessa on vain kaksi gigatavua RAM-muistia, mikä on vähän nykypäivän huippu-Android-puhelimelle, toimii se pääosin sulavasti ilman suurempia ongelmia raskaammassakin käytössä.

Akku ladataan USB Type-C -porttia hyödyntäen.

5X:ssä on 2 700 milliampeeritunnin akku, mikä ei ole mitenkään erityisen suuri tämänkokoiselle puhelimelle. Akkukesto on hyvin keskinkertainen. Testijakson aikana pääosin akkua riitti yhdeksi päiväksi pienellä säästelyllä, mutta jos puhelinta käytti keskimääräistä enemmän ja katsoi vaikka videoita internetistä, akku hyytyi ennen päivän päättymistä.

Yhteenveto

Nexus 5X:ää voi kuvailla perusälypuhelimeksi. Ulkoisesti se ei erotu massasta ja se ei pomppaa millään osa-alueella kovinkaan näkyvästi esiin. Se on tasaisen varma suorittaja kaikilla osa-alueella, mutta siihen se jääkin. Puhelin on kauttaaltaan hyvä, muttei missään erinomainen. Nexus 5X:n hinnat ovat nyt tippuneet 100-130 euroa, joten hinta-laatusuhde parani laitteella reilusti.

Jos vaatii puhelimeltaan puhdasta Androidia, on vaihtoehdot vähissä. Tällä hetkellä puhtaalla Androidilla toimivat vain Nexus-älypuhelimet, vaikkakin Motorolan Moto -puhelimissa on hyvin puhtaanoloinen Android. Jos kuitenkin olet hankkimassa uutta puhelinta puhtaalla Androidilla, kannattaa katsastaa kalliimpi Nexus 6P ennen kuin lähdet puhelinta ostamaan.

Nexus 5:stä Nexus 5X:ään päivittäminen tuntuu hieman turhalta, jos Nexus 5 toimii vielä ongelmitta. Nexus 5X ei ole kovinkaan paljoa saanut uusia juttuja edeltäjäänsä nähden. Uudet kamera, uusi järjestelmäpiiri, 0,2 tuumaa suurempi näyttö ja sormenjälkitunnistin eivät ole mielestäni niin hienoja asioita, että Nexus 5:stä kannattaisi siirtyä Nexus 5X:ään.

Jos haluaa puhelimen puhtaalla Androidilla, ovat vaihtoehdot vähissä. Nexus 5X on yksi niistä.