Microsoft toi Suomessa joulukuun alussa myyntiin uudet huippu-Lumiat. 5,7-tuumaisen Lumia 950 XL:n lisäksi saimme testiin pienemmän Lumia 950:n. Microsoft pyrkii säväyttämään uusilla Lumioilla ja Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmällä, mutta onko Lumia 950:sta säväyttämään.
Lumia 950:n tekniset ominaisuudet näyttävät seuraavilta:
- Mitat: 145 x 73,2 x 8,2 millimetriä
- Paino: 150 grammaa
- Näyttö: 5,2 tuuman AMOLED-näyttö 2560x 1440 pikselillä
- Järjestelmäpiiri: Kuusiytiminen Snapdragon 808
- Muisti: 3 gigatavua RAM-muistia ja 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa (laajennettavissa muistikortilla)
- Akku: 3 000 milliampeerituntia
- Kamerat: 20 megapikselin takakamera, 5 megapikselin etukamera
- Yhteydet: Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, 4G
- Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Mobile
- Hinta: 599 euroa
Design – yksinkertainen ja yllätyksetön
Lumia 950:n design on hyvin simppeli eikä se pomppaa esille massasta niin kuin monet muut Lumia-älypuhelimet. Tällä kertaa Lumioissa ei ole useita eri värivaihtoehtoja, vaan käyttäjän täytyy valita vain mustasta ja valkoisesta. Testattu valkoinen versio oli ihan komea, mutta olisin kaivannut esimerkiksi syaania värivaihtoehtoa.
Nokia, ja nykyisin Microsoft, on käyttänyt Lumia-puhelimissa pitkään polykarbonaattia eli muovia. Lumioissa ei ole nähty kokonaan metallisia rakenteita tai lasisia takakansia. Se ei ole kuitenkaan tarkoittanut, etteivätkö puhelimet tarjoaisi niin sanottua premium-tuntumaa, sillä Lumia 930 oli varsin jämäkkä unibody-rakenteen ansiosta. Lumia 950:ssa ei ole metallista reunusta ja mattapintainen takakansi lähtee irti. Se karsii jonkun verran laatutuntumaa ja Lumia 950 ei tunnu aivan 600 euron puhelimelta, kun sen ottaa käteen.
Puhelin istuu kuitenkin mukavasti käteen, mutta mattapintainen muovi on paikoin liukas. Lumia 950:n oikeassa laidassa sijaitsevat laitteen fyysiset painikkeet. Äänenvoimakkuuden säätönäppäimet ja lukitusnäppäin tuntuvat hyviltä ja ne ovat sijoiteltu sopiviin kohtiin. Lumia 950:ssa on myös kameranäppäin, mikä ei ole älypuhelimissa enää perusjuttu. Se kuitenkin helpottaa kuvaamista paljon ja on todella kätevä.
Kokonaisuudessaan Lumia 950:n design on varsin yllätyksetön, minkä vuoksi se ei herätä suurempia tunteita. Puhelin on mielestäni suunniteltu hieman varovaisesti, sillä se ei erottaudu juurikaan joukosta.
Näyttö – tarkka ja todella laadukas
Lumia 950:ssa on 5,2 tuuman AMOLED-kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on QHD-tasoa eli 2560×1440 pikseliä. Sanalla sanoen; se on loistava. AMOLED-tekniikan ansiosta musta on todellakin mustaa ja värit toistuvat näytöllä syvinä. Katselukulmat ovat laajat eivätkä värit muutu juurikaan kulman muuttuessa.
Talvella auringonvaloa on huomattavasti vähemmän kuin kesällä, joten en voi sanoa, kuinka hyvä luettavuus näytössä on kesähelteillä. Näyttö on kuitenkin varsin kirkas eikä luettavuuden kanssa ollut ongelmia missään olosuhteissa. Lumia 950:n näyttö reagoi kosketukseen nopeasti ja varmasti eikä kosketuksen kanssa ollut testijakson aikana ongelmia.
Näyttö on siis todella hyvä ja tällainen sen pitääkin olla, kun puhelimesta maksaa useita satoja euroja.
Kamera – edelleen huippu-Lumioiden suurin vahvuus
Uusissa huippu-Lumioissa on 20 megapikselin takakamerat, jotka ovat varustettu ZEISSin optiikoilla. Kameran tukena on joka kolmois-LED-kuvausvalo. Parhaimmillaan kamera voi tallentaa Ultra HD -videokuvaa 30 kuvan sekuntinopeudella. Lumia 950:ssa on myös viiden megapikselin etukamera.
Kamera tuottaa tilanteessa kuin tilanteessa hyvää jälkeä ja hämärissä oloissa kamera haalii valoa uskomattoman paljon – kyseessä on kuitenkin puhelinkamera. Manuaaliasetukset ovat mukava juttu monelle hieman enemmän kuvanneelle, mutta automaattiasetuksilla räpsii niin ikään hyviä kuvia.
Kun kuvan on ottanut ja menee katsomaan, millaisen kuvan on juuri ottanut, puhelin viimeistelee kuvaa hetken. Alkuun se kesti yllättävän kauan, joitakin sekunteja, mutta päivityksen myötä viimeistely nopeutui noin sekuntiin. Lumia 950:n kamera ei ole markkinoiden nopeimpia, mutta se tuottaa erinomaista jälkeä.
Alla esimerkkikuvia:
Lumia 950:n kameran vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti hämäräkuvaus. Lähes pilkkopimeässäkin se kykenee tallentamaan värejä kuvaan pitkällä valotusajalla. Vaikka kuvat eivät laadullisesti ole mitenkään ihmeellisiä, on kuvan saaminen kuitenkin jotain.
Alla Lumia 950:lla ja iPhone 6s:llä otettuja kuvia hämärässä:
Niin kuin kuvistakin jo varmaan selviää, Lumia 950:ssa on todella hyvä kamera. Se pystyy taltioimaan asetuksia säätämällä kuvaan valoa myös todella pimeässä. Laitteen kolmois-LED-kuvausvalo ei haalista kuvattavaa kohdetta – toisin kuin monet muut LED-kuvausvalot.
Windows 10 Mobile – tyylikäs käyttöjärjestelmä
Eri käyttöjärjestelmiin perehdyimme jo aiemmin laajemmassa vertailussamme. Windows 10 Mobilen suurimpia vahvuuksia on erilainen käyttöliittymä, joka on sulava ja tyylikäs. Käyttöjärjestelmä toimi sulavasti koko testijakson aikana eikä käyttöliittymässä havainnut jämähtelyjä tai tökkimisiä.
Windows on erottautunut massasta jo useamman vuoden ajan tapahtumaruuduista koostuvalla aloitusnäytöllä. Windows 10:ssä aloitusnäytön taustalle saa laitettua oman taustakuvan ja tapahtumaruutujen läpinäkyvyyttä säätämällä aloitusnäytöstä saa varsin tyylikkään. Taustan voi luonnollisesti edelleen säilyttää mustana ja tapahtumaruutuihin voi laittaa oman taustakuvan. Kokonaisuudessaan aloitusnäytön muokattavuutta ei ole juurikaan rajoitettu, minkä ansiosta käyttäjä voi muokata aloitusnäytöstä omannäköisensä.
Niin kuin laajemmassa käyttöjärjestelmävertailussa jo totesin, Windowsin suurin ongelma on edelleen sovellusvalikoima. Suurimmat ja yleisimmät sovellukset ovat jo saapuneet alustalle, mutta se ei tarkoita sitä, että ongelmat olisivat tiessään. Sovelluskehittäjät panostavat mieluummin Android- ja iOS -käyttöjärjestelmiin, minkä vuoksi sovelluksien uudet ominaisuudet saapuvat Windowsille myöhemmin – jos koskaan.
Tehoa riittää – akkukesto hyvällä mallilla
Lumia 950:n vauhdista huolehtii Qualcommin kuusiytiminen Snapdragon 808 -järjestelmäpiiri, josta tehoa löytyy riittämiin. Mielestäni oli hyvä juttu, ettei Lumia 950:ssa käytetty ylikuumenemisongelmista kärsinyttä Snapdragon 810 -järjestelmäpiiriä. Snapdragon 808 ja kolmen gigatavun RAM-käyttömuisti hoitavat tarvittavat tehtävät ongelmitta ja on luonnollisesti osasyy sulavaan käyttökokemukseen. Snapdragon 808 ei ylikuumene sisarmallinsa tavoin.
Microsoft on laittanut Lumia 950:aan 3 000 milliampeeritunnin akun. Akkukeston osalta Lumia 950 ei erotu massasta juuri mitenkään – ei hyvässä eikä pahassa. Laite porskuttaa yhdellä latauksella helposti päivän, mutta illalla puhelin täytyy laittaa lataukseen. Testijakson aikana iltaisin akkua oli keskimäärin jäljellä noin 20-30 prosenttia.
Yhteenveto
Kokonaisuudessaan Lumia 950 on hyvä puhelin. Se on tasaisen varma suorittaja oikeastaan jokaisella osa-alueella, mutta sovellusvalikoima on edelleen ongelma. Toiminnaltaan se on mielestäni markkinoiden kärkipäätä, mutta design jätti hieman toivomisen varaa. Halvahkon tuntuinen muovi ei mielestäni kuulu 600 euron älypuhelimeen, joten olisin toivonut, että Microsoft olisi päätynyt vastaavanlaiseen ratkaisuun kuin Lumia 930:n kanssa, joka oli tyylikäs ja tuntui jämäkältä ja arvokkaalta. Tilannetta voi tietenkin korjata vaihtokuorilla ja itse esimerkiksi hankkisin laitteeseen Mozon nahkaisen takakuoren.
Lumia 950:ssa on kaksi asiaa, jotka pomppaavat esiin; kamera ja näyttö. Ne kaksi ovat mielestäni puhelimen suurimmat valttikortit, sillä ne ovat aivan markkinoiden kärkeä. Kameralla napsii kauniita ja hyvälaatuisia kuvia, joita sitten kelpaa katsella puhelimen AMOLED-näytöltä. Jos design ei ole aivan 600 euron älypuhelimen luokkaa, näyttö ja kamera todellakin ovat.
Jos Windowsin puhelinversio ja Lumiat ovat entuudestaan tuttuja, Lumia 950 voisi olla mainio vaihtoehto uudeksi puhelimeksi. Windows 10 on tyylikäs ja sulava käyttöjärjestelmä, minkä vuoksi se miellyttää varmasti monia käyttäjiä. Lumia 950 kuuluu eittämättä puhelimien kärkikastiin, vaikka sillä on omat heikkoudet.