Arvostelussa iPhonen uusi iOS 10: Apple avasi oven parannuksille

 

Apple on julkaissut 13. syyskuuta iOS 10 -päivityksen tuetuille iPhoneille, iPadeille sekä iPod toucheille.

Uusi iOS 10 sisältää varsin paljon kaikkea uutta. Monet uudistuksista menevät kuitenkin ohi, jos ei juurikaan käytä monia Applen omia sovelluksia, kuten monet ja erityisesti edistyneemmät käyttäjät tekevät.

iOS 10:n suurimmat sovellusten uudistukset ovat Viesteissä, jotka saavat hurjasti uusia ilmaisumuotoja sekä myös sovelluskaupan kautta lisäyksiä kehittäjiltä. Jos oma viestittely kuitenkin tapahtuu WhatsAppissa tai Facebook Messengerissä, ei Viestien valtavakaan uudistuminen hirveästi hetkauta.

Samoin myös Applen Kartat-sovellus uudistuu, mutta monet ovat Google Maps -käyttäjiä. Sama pätee vielä myös Apple Musiikkiin ja Spotifyhin. Suomalaisittain ohi menee myös Apple News -sovelluksen uudistus.

Jos näitä Apple-sovelluksia ei käytä, tuo iOS 10 silti uutta.

Ilmoitusten ilme on uudistunut.

Jokapäiväisessä käytössä luonnollisesti helpointa on heti huomata lukitusnäytöllä, ilmoituksissa ja 3D Touchin osalta tapahtuneet muutokset.

Ilmoitusten sekä nyt lukitusnäytön vasemmalta puolelta löytyvien pienoissovellusten visuaalinen ilme on uudistunut raikkaammaksi. Edelleen pienoissovellukset löytyvät myös sekä sovellusvalikon että ilmoituskeskuksen vasemmalta puolelta lukituksesta avatussa puhelimessa.

iOS 10 tuo myös 3D Touch -painalluksella laajenevat ilmoitukset kehittäjien hyödynnettäväksi. Tältä osin odotetaan vasta sovellusten päivityksiä ennen kuin todellinen hyöty selviää. Periaatteessa mahdollista on muun muassa viestiin vastaaminen ja keskustelunäkymän avautuminen suoraan lukitusnäkymään. Tai saapuvan Uber-kyydin seuraaminen kartalta lukitusnäkymästä. Lisäksi pienoissovellukset tulevat myös sovelluskuvakkeiden yhteyteen, josta ne saa auki 3D Touch -painalluksella.

Uusi ilmoituksista tuttu ilme on läsnä myös pienoissovelluksissa, joiden merkitys kasvaa iOS 10:ssä.

 

Kovempien 3D Touch -painallusten käyttö iPhone 6s ja uusilla iPhone 7 -puhelimilla on laajempaa iOS 10:ssä. Niitä voi hyödyntää toimintakeskuksessa, lukitusnäytöllä ilmoituksissa sekä sovelluskuvakkeissa aiempaa laajemmin. Muun muassa ajastimen saa ajastettua suoraan toimintakeskuksesta tai taskulampun valon voimakkuuden valittua.

Hyvä muutos on myös lukitusnäytön kameraoikotien muuttuminen aiemmasta alakulmasta ylöspäin vedettävästä pienestä kuvakkeesta oikealta koko reunan leveydeltä esiin pyyhkäistäväksi.

Paras lukitusnäytön muutos on kuitenkin ”herätä nostamalla”, joka avaa näytön lukitusnäkymään vain puhelinta nostamalla. Jo aiemmin joistakin Android-puhelimista tuttu toiminto toimii iPhonessa erittäin luotettavasti ja sulavasti. Kun näytön heräämiseen puhelinta nostamalla on kerran tottunut, tuntuvat ilman sitä olevat puhelimet rikkinäisiltä niiden näyttöjen pysyessä sammuksissa puhelinta nopeasti nostamalla vilkaistaessa.

Ilmoitusten ja pienoissovellusten ohella uuden ilmeen on saanut myös näytön yläreunasta ylös pyyhkäisemällä esiin tuleva toimintakeskus, joka on nyt laajentunut useammalle välilehdelle. Ensimmäiseltä löytyvät asetus- ja muut pikaoikotiet ja mediatoiston ohjaus on siirtynyt omalle, toiselle välilehdelleen. Valitettavaa on, ettei mukana olevia oikoteitä voi vieläkään itse määritellä, mutta muuten uudistunut toimintakeskus on aiempaa elegantimpi eikä useammalle välilehdelle laajentuminen häiritse siihen totuttua.

Myös toimintakeskuksen ilme on uusi ja toiminnot on nyt jaettu useammalle välilehdelle. Apple antaa todella paljon tilaa tuoreelle Night Shift -toiminnolleen – todennäköisesti reaktiona siihen, etteivät ihmiset ole kovin tietoisia tästä jo ennen iOS 10:tä mukana olleesta hyödyllisestä ominaisuudesta.

Vaikka ei muita Apple-sovelluksia (joista monet, mutta ei aivan kaikkia, voi muuten nyt iOS 10:ssä ensi kerran ”poistaa” eli piilottaa näkyvistä – yksi tällainenmonille turha voi olla esimerkiksi uusiHomeKit-laitteiden Koti-sovellus) muuten käyttäisikään, on Applen Kuvat-sovellus silti monille keskeinen. Ja ilahduttavasti se on keskeinen osa myös iOS 10:n uudistuksia.

Kuvat-sovellus saa iOS 10:ssä uuden Muistot-välilehden, jolta löytyy ohjelmiston yhteen automaattisesti kokoamia kokonaisuuksia – kuten nimikin kertoo, muistoja. Kustakin muistokokonaisuudesta luodaan automaattisesti myös kohokohdat-tyyppinen slideshow-video musiikin kera. Ja haluttaessa tätä automaattista videota pystyy myös itse käsin monipuolisesti säätämään: valitsemaan tyylin ja summittaisen pituuden – tai vielä tarkemmin musiikin, keston sekä mukaan tulevat kuvat ja videot.

Kuvat-sovellus saa iOS 10:ssä suuria uudistuksia, jotka rakentuvat tekoälylle ja kuvantunnistukselle. Näistä tärkeimpiä ovat uudet automaattisesti luodut Muistot-kokonaisuudet sekä hakutoiminnot.

Lisäksi Kuvissa tekoälyä hyödynnetään myös hakutoiminnossa kuvantunnistuksessa. Kuvat-sovellus määrittelee kuville erilaisia aihesanoja, joiden perusteella niitä voi löytää. Lisäksi hakutoiminto osaa myös muun muassa paikat ja ihmiset.

Kokonaisuutena Kuvat-uudistus iOS 10:ssä on hyvä ja kirii Googlen tämän saran etumatkaa.

Suomen kielellä Applen Siri on yhä vielä englantiakin kömpelömpi, eikä sen käyttö varmastikaan ole kovin monelle vielä jokapäiväistä. Siri noudattaa iOS 10:n laajempaa teemaa useiden uusien mahdollisuuksien avautumisesta kehittäjille. Myös Sirin osalta on nyt ensi kertaa kehittäjille tarjolla työkalut sovellustensa tuomiseksi Sirillä käytettäväksi – joskin rajatusti vain tietyn tyyppisten sovellusten osalta. Jatkossa Sirillä pitäisi voida kuitenkin esimerkiksi lähettää WhatsApp-viestejä, kunhan sen iOS 10 -päivitys tulee julki. Toimivuus suomen kielellä on vielä tältä osin arvoitus.

Samoin puheluja tarjoavat sovellukset, kuten vaikkapa juuri WhatsApp, saavat iOS 10:ssä mahdollisuuden näyttävämpään ilmoitukseen saapuvasta puhelusta tähän astisen koruttoman perusilmoituksen sijaan.

Usean iOS:llä tai macOS:llä varustetun Apple-laitteen omistajille uusi kätevä pikkujippoiOS 10:ssä onuniversaali leikepöytä, eli kopiointi ja liittäminen käy laitteiden välillä niiden jakaessa leikepöydän. Kopioi teksti Macilla ja liitä se iPhonella onnistuu nyt erittäin helposti.

Koska niin suurelta osin iOS 10:n uudistukset ovat mahdollisuuksien avaamista kehittäjille – niin Sirissä, puheluissa, Viesteissä, Kartoissa sekä muutamilla muilla pienemmillä saroilla (esimerkiksi Taptic Engine -värinämoottori, Live-kuvat), muuttuu iOS 10 erilaiseksi käyttää todella vasta tulevien lukuisten sovelluspäivitysten myötä. Yleisesti ottaen kehittäjät ovat ottaneet varsin nopeasti hyödyn irti Applen tarjoamista uusista mahdollisuuksista, joten saman voisi olettaa tapahtuvan nytkin.

Applen mukaan iOS 10 on sen suurin julkaisu ikinä. Ja suurin myös kehittäjille. Ainakin jälkimmäinen pitää jo paikkansa – ja ensimmäisen toteutuminen riippuukin siitä, kuinka kehittäjät nämä heille suodut uudet mahdollisuudet hyödyntävät ja kääntävät aidoiksi käyttäjille näkyviksi parannuksiksi.

Yllä ei käyty läpi läheskään kaikkia iOS 10:n uudistuksia. Kannattaa tsekata myös aiemmat juttumme viidestä näppärästä iOS 10:n tuomasta niksistäsekä 10 pikkumuutoksesta iOS 10:ssä.