Testissä alle 400 euron Huawei Mate 10 Lite -älypuhelin – varustettu 18:9-näytöllä ja neljällä kameralla

Huawei esitteli lokakuussa 799 euron Mate 10 Pro -huippupuhelimensa rinnalla myös 399 euron hintaisen, marraskuun alkupuolella myyntiin Suomessa tulleen Mate 10 Liten.

Suositushinnaltaan 399 euron Mate 10 Lite on Huawein mallistossa edullisempi vaihtoehto 18:9-kuvasuhteen näytöllä, joka on noussut yhdeksi älypuhelinvuoden 2017 merkittävimmistä trendeistä. Lisäksi Mate 10 Lite on varustettu vielä poikkeuksellisella tavalla yhteensä neljällä kameralla – kaksi sekä edessä että takana.

Millainen keskihintaluokan puhelin Mate 10 Lite näistä lähtökohdista on?

Mate 10 Liten tekniset tiedot

  • Android 7.0 Nougat + EMUI 5.1
  • Alumiinirakenne
  • 5,93 tuuman IPS LCD -näyttö 18:9-kuvasuhteella ja 2160×1080 pikselillä (407 pikseliä tuumaa kohti), 83 prosentin näyttö-runkosuhde
  • Sormenjälkilukija takana
  • Kaksoiskamera takana: 16 ja 2 megapikseliä, LED-kuvausvalo
  • Kaksoiskamera myös edessä: 13 ja 2 megapikseliä, LED-kuvausvalo
  • Kahdeksanytiminen Kirin 659 -järjestelmäpiiri (4x 2,36 GHz ARM Cortex-A53 + 4x 1,7 GHz ARM Cortex-A53, Mali T830-MP2 -grafiikkasuoritin)
  • 4 gigatavua RAM-muistia
  • 64 gigatavua tallennusmuistia ja muistikorttipaikka
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
  • 4G LTE / Wi-Fi 802.11b/g/n / Bluetooth 4.2 -yhteydet, aptX-tuki
  • GPS / GLONASS / BeiDou -paikannus
  • Micro-USB (USB 2.0) ja 3,5 mm -liitännät
  • 3 340 milliampeeritunnin akku
  • Mitat 156,2 × 75,2 × 7,5 millimetriä
  • Paino 167 grammaa

Moitteeton laatutuntuma ja hyvä 18:9-näyttö

Mate 10 Liten laatutuntuma on moitteeton. Alumiinirakenne on laadukkaan näköinen ja tuntuinen – Mate 10 Liteä voisi luulla designinsa puolesta helposti kalliimmaksikin älypuhelimeksi. Toki esimerkiksi Mate 10 Pron lasirakenteen tasolle näyttävyydessä Mate 10 Lite ei yllä, mutta toisaalta Mate 10 Liten alumiini on lasia kestävämpää.

Värivaihtoehtoja on tarjolla kolme. Mustalla etupuolella varustetut musta ja sininen sekä valkoisella etupuolella varustettu kultainen.

Huawei Mate 10 Liten eri värivaihtoehdot.
Huawei Mate 10 Liten eri värivaihtoehdot.

Käteen Mate 10 Lite sopii hyvin. Takaa löytyvä sormenjälkilukija ja oikean kyljen lukituspainike ovat normaalikokoiselle kädelle mukavasti sijoitettu. Painikkeiden vaste on myös napakka. Takana kamera-alue kohoaa jonkin verran muusta takapinnasta. Käytössä kohoumasta on haitan ohella myös hyötyä: selvän tasoeron ansiosta kamera osuu hyvin sormenjälkilukijalle eikä tahraa kameroita.

Mate 10 Liten näyttö kattaa etupuolen melko laajasti.
Mate 10 Liten näyttö kattaa etupuolen melko laajasti.
Mate 10:n runkorakenne on yhtä alumiinipalaa.
Mate 10:n runkorakenne on yhtä alumiinipalaa.
Mate 10 Lite ja lasipintainen Mate 10 Pro.
Mate 10 Lite ja lasipintainen Mate 10 Pro.

Etupuolelta Mate 10 Litestä löytyvät sen merkittävimmät erikoisuudet. Kooltaan 5,93 tuuman 18:9-kuvasuhteen näyttö kattaa melko laajasti etupaneelin. Laajemman kuvasuhteen myötä on nyt nykymittapuulla vielä suhteellisen kompaktissa puhelimen koossa tarjolla kookas näyttö.

Näytön kuvanlaatu on riittävän hyvä. 2160×1080 pikselin tarkkuus on odotettu tämän hintaluokan puhelimeen ja näytön katselukulmat ovat tarpeellisen laajat. Näytön luettavuus kirkkaassa valossa voisi kuitenkin olla parempikin ja heijastukset vähäisempiä.

Näytön yläpuolelta Mate 10 Litestä löytyvät puhelinkuulokkeen ohella kaksi kameraa, LED-kuvausvalo sekä tutut läheisyyden ja etäisyyden tunnistimet.

Mate 10 Liten pohjasta löytyvät Micro-USB- ja 3,5 mm -liitännät.
Mate 10 Liten pohjasta löytyvät Micro-USB- ja 3,5 mm -liitännät.

NFC puuttuu – lähimaksaminen ei onnistu

Mielenkiintoisesti Mate 10 Litessä on muutamia kompastuskiviä, puuttuvia ominaisuuksia, joiden pitäisi nykypäivänä olla jo arkipäivää myös 400 euron älypuhelimessa.

Mate 10 Litestä puuttuu tuki NFC-lähiyhteydelle. Ennen kaikkea tämä tarkoittaa, ettei tavallinen lähimaksaminen ole Mate 10 Litellä mahdollista. NFC:n puutteesta voi olla muutakin harmia tietyissä erikoisemmissa käyttötilanteissa.

Lisäksi Mate 10 Litestä puuttuu myös gyroskooppi. Sen puute rajoittaa erilaisten puhelinten liikettä hyödyntävien sovellusten, tunnetuimpana Pokémon GO, käyttöä.

Wi-Fi-yhteyksissä Mate 10 Liten tuki rajoittuu 802.11b/g/n -tasolle 2,4 gigahertsin taajuudella, eli se ei tue nopeamman tiedonsiirron mahdollistavia korkeampaa 5 gigahertsin taajuutta ja 802.11ac:tä.

Lisäksi voidaan mainita, ettei Mate 10 Lite tue nopeaa akun pikalatausta. Huippupuhelimissa yleistyneen pikalatauksen soisi yleistyvän myös edullisemmissa älypuhelimissa, sillä se on yksi merkittävimmistä jokapäiväistä käyttökokemusta parantavista ominaisuuksista. Mate 10 Litessä on käytössä vanhempi Micro-USB-liitäntä kätevämmän USB-C:n sijaan. Mukana toimitetaan 10 watin tehoinen laturi.

Mate 10 Lite ei myöskään ole luokitellusti pölyn- ja vedenkestävä.

Vaikka eri hintaisten älypuhelinten erot ovat pienentyneet ja pienemmälläkin rahalla saa jo kokonaisuutena todella hyvän älypuhelimen, on älypuhelimissa kuitenkin edelleen erojakin huippumallien ja edullisempien välillä. Tästä Mate 10 Liten puutteet ovat myös mainio esimerkki.

Mate 10 Liten mukana toimitetaan 10 watin (5V / 2A) laturi, Micro-USB-kaapeli ja nappikuulokkeet.
Mate 10 Liten mukana toimitetaan 10 watin (5V / 2A) laturi, Micro-USB-kaapeli ja nappikuulokkeet.

Kaksi kameraa takana ja edessä

Kaksoiskamerat ovat yleistyneet älypuhelimissa, mutta Mate 10 Lite on ensimmäinen laajasti Suomessa myyntiin tullut älypuhelin, josta löytyy kaksi kameraa niin takaa kuin myös edestä.

Takana on 16 + 2 megapikselin kaksoiskamera ja yhden LEDin kuvausvalo. Sormenjälkilukija sijaitsee heti kameroiden alapuolella.
Takana on 16 + 2 megapikselin kaksoiskamera ja yhden LEDin kuvausvalo. Sormenjälkilukija sijaitsee heti kameroiden alapuolella.

Mate 10 Litessä 2 megapikselin toisen kameran tehtäväksi molemmilla puolilla jää kuitenkin vain syvyysinformaation tallentaminen muotokuvien ja takakameran osalta myös laajan aukon kuvaustilan tarpeisiin.

Mate 10 Liten pääkamera takana on takana tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja varustettu f/2,2-aukolla. Edessä pääkameran tarkkuus on 13 megapikseliä, mutta aukon koko suurempi f/2,0.

Mitään kovin erikoista Mate 10 Liten kamerat eivät pysty esittämään, joskaan ei sitä huippupuhelimiin verrattuna olisi voinut odottaakaan. Neljä kameraa ei ole oikotie onneen. Puhelimen hintaluokka huomioiden kamerat tekevät kuitenkin kohtuullista jälkeä.

Muotokuvissa kuvauskohteen rajojen hahmottamisessa olisi parannettavaa, ja toisen kameran hyöty jää kyseenalaiseksi.

Etukameransa osalta Mate 10 Liten kamera kuulostaa teknisten määreiden puolesta kenties Huawein huippumalli Mate 10 Prota vakuuttavammalta, mutta todellisuudessa Mate 10 Pron etukameran kuvat ovat parempia. Tämä toimikoon muistutuksena, ettei kannata tuijottaa vain ominaisuuslistauksia. Mate 10 Litellä kuvat jäävät niin taka- kuin etukameralla tummemmiksi.

Alla kummatkin selfiet on otettu oletusasetuksilla, ilman kaunistustoimintoa ja bokeh-efekti käytössä. Syystä tai toisesta Mate 10 Prolla etukameran kuvista järjestelmällisemmin tuli huomattavasti valoisampia ja neutraalimpia, kun taas Mate 10 Litellä kuvat ovat enemmän punaisia.

Mate 10 Liten etukameran rinnalta löytyy myös LED-kuvausvalo, joka on vielä melko harvinaista.

Huawein myös Mate 10 Litestä löytyvä kamerasovellus on hyvä ja tarjoaa myös laajat manuaalisäädöt niitä kaipaaville lukuisten kuvaustilojen ohella. Erityisesti laajan aukon tila on mukava ekstra, jolla on mukava leikkiä vaihdellen kuvan tarkennusta eri kohtiin.

Alla vielä muutama esimerkkikuva heikommassa valossa Mate 10 Litellä.

 

 

 

Sitä mitä sopii keskihintaluokassa odottaa

Käyttöjärjestelmäversiona Mate 10 Litessä on Android 7.0 Nougat Huawein EMUI 5.1:llä. Uudemman Android 8.0 Oreon puuttuminen keskihintaluokan uudestakaan älypuhelimesta ei ole yllätys, ja tässä suhteessa Mate 10 Lite on toistaiseksi samalla viivalla kilpailijoidensa kanssa.

Arvostelun julkaisuhetkellä Mate 10 Liten Android-turvallisuuskorjaukset oli päivätty 1. syyskuuta. Myös tietoturvapäivitysten jakelussa olisi siis parannettavaa, mutta tältäkin osin harvassa ovat kilpailevat keskihintaluokan Android-puhelimet uudemmilla päivityksillä.

Mate 10 Liten sisältä löytyvä Huawein kahdeksanytiminen Kirin 659 -järjestelmäpiiri on tehoiltaan riittävä ja asiallinen valinta 400 euron älypuhelimeen. Suorituskyky jää mittauksissa reilusti huippuluokan älypuhelimista, mutta peruskäytössä eron huomaa oikeastaan vain raskaammissa peleissä. Hyvää käytettävyyttä avittaa RAM-muistin 4 gigatavun määrä, jossa ei ole säästelty.

Tallennusmuistia Mate 10 Litessä on 64 gigatavua, joka on myös mukavan paljon. Lisää tallennusmuistia saa muistikortilla, jonka paikka on jaettu toisen SIM-kortin kanssa.

Mate 10 Liten 3 340 milliampeeritunnin akusta riittää virtaa varsin keskiverrosti. Kevyellä käytöllä on mahdollista selvitä kaksikin päivää, mutta vähänkään enemmän käytettäessä tarvitaan latausta joka yö. Pikalatauksen puutteen vuoksi latausajat ovat pitkiä – akun lataamisessa tyhjästä täyteen kuluu noin kaksi ja puoli tuntia mukana toimitettavalla laturilla.

Huawei-puhelinten perinteinen vahvuus on sormenjälkilukija eikä Mate 10 Lite petä odotuksia. Sormenjälkitunnistus toimii taakse sijoitetulla lukijalla erittäin nopeasti ja varmasti, ja näyttö herää samantien lukituksesta avattuun tilaan vietäessä sormi lukijalle.

Mate 10 Liten käyttö on pääasiassa hyvin mukavaa. Laadun tunne ja kookas näyttö ovat puhelimen vahvuuksia.
Mate 10 Liten käyttö on pääasiassa hyvin mukavaa. Laadun tunne ja kookas näyttö ovat puhelimen vahvuuksia.

Yhteenveto: Moni kakku päältä kaunis

Mate 10 Litessä on paljon hyvää ja sen ensivaikutelma on jopa erinomainen asiallisen, moiteettoman laatutuntuman, hyvän ja kookkaan näytön sekä muun muassa erinomaisen sormenjälkilukijan ansiosta.

Valitettavasti korean pinnan alta paljastuvat muutamat selkeät ominaispuutteet, ennen kaikkea NFC ja gyroskooppi sekä pikku hiljaa jo myös Mate 10 Liten 400 euron hintaluokassa kaivattu pikalataus, ovat puhelimen ikävämpiä puolia.

Neljän kameran mukanaolo on lähinnä markkinointitemppu, sillä hyöty toisista kameroista jää melko vähäiseksi.

Alle 400 euron älypuhelimeksi Mate 10 Lite on kuitenkin kokonaisuutena ihan hyvä, mutta sen puutteet on hyvä tiedostaa ennen ostopäätöksen tekemistä.

Hyvää Mate 10 Litessä

+ Laajasti etupuolen kattava, hyvä 18:9-kuvasuhteen näyttö
+ Asiallinen, moitteeton laatutuntuma
+ Nopea ja varmatoiminen sormenjälkilukija
+ 4 gigatavun RAM- ja 64 gigatavun tallennusmuisti

Huonoa Mate 10 Litessä

– Selkeät ominaisuuspuutteet, ennen kaikkea NFC ja gyroskooppi
– Micro-USB-liitäntä ja hidas lataus