Applen Sirin alkuperäinen ääni ei saanut lainkaan palkkaa Applelta

Kun Apple esitteli Siri-ääniavustajan vuonna 2011 iPhone 4s -puhelimen kärkiominaisuutena, oli Sirin alkuperäinen ääninäyttelijä, Susan Bennett, asiasta autuaan tietämätön. Aina välillä saattaakin internetin keskustelupalstoilla törmätä kommentteihin, joissa mainitaan, ettei Apple maksanut Bennettille mitään Sirin äänenä toimimisesta. Syy on kuitenkin yksinkertainen; Bennett ei missään vaiheessa työskennellyt suoraan Applelle.

Apple osti Siri-avustajaa kehittäneen yhtiön vuonna 2010, mutta kun Siri integroitiin osaksi iOS-käyttöjärjestelmää ja esiteltiin suurelle yleisölle iPhone 4s:n julkistuksen yhteydessä, käytti se ulkopuolisen yhtiön, Nuance Communicationsin, puheentunnistusta. Nuance taas oli jo vuosia aiemmin yhdistänyt voimansa ScanSoft-nimisen yhtiön kanssa, ja ScanSoft on se, joka Sirin alkuperäisäänelle, eli Bennettille, maksoi palkan.

Bennett sai ScanSoftilta tuntimäärän mukaisen palkan. Bennett on kuitenkin sitä mieltä, että Apple olisi voinut ennen Sirin esittelyä kertoa hänelle ja muille Sirin ääninäyttelijöille, että heidän äänensä tulevat kuulumaan miljoonissa ja taas miljoonissa älypuhelimissa. Hänen mielestään jonkinlainen lisäkorvaus olisi ollut paikallaan. Eräskin Siri-äänenä toiminut ääninäyttelijä sai myöhemmästä tehtävästään potkut, kun kävi ilmi, että hänen äänensä oli Applen käytössä, ja tuo myöhempi työnantaja katsoi Applen kilpailijakseen.

Bennettin ääni tallennettiin jo vuonna 2005. Ääninäyttelijä Bennett oli aiemmin myynyt äänensä jo monien yritysten käyttöön, ja vuonna 2005 hän osallistui ScanSoftin projektiin, jonka tarkoituksena oli luoda äänitallennepankki. Tuolloin ei iPhonesta oltu kuultukaan.

Kuukauden ajan, neljä tuntia päivässä, hän lausui siansaksaa ja erilaisia lauseita, joissa vaadittiin paljon toistoja ja mahdollisimman tasaista äänenpainoa. Työ oli äänihuulille raskas ja haittasi Bennettin muita projekteja. Bennettin lausumat sanat ja lauseet pilkottiin äänteiksi, joita yhdistämällä ScanSoft kykeni muodostamaan sanoja ja lauseita, joita Bennett ei itse ollut sanonut. Näin täysin koneellisesti toimiva Siri-ääniavustaja saatiin kuulostamaan inhimilliseltä.

Siri puhuu nykyisin myös suomea.

Bennett on kertonut, että pari vuotta sitten eräs yhtiö olisi halunnut solmia hänen kanssaan viisivuotisen sopimuksen vastaavan projektin parissa, mutta työn vaativuuden vuoksi Bennett pyysi sen verran isoa korvausta, ettei sopimusta syntynyt.

Vuosia vieri alkuperäisestä projektista, kunnes vuonna 2011 iPhone 4s julkaistiin, ja jo julkaisupäivänä tuttu ääninäyttelijä lähetti Bennettille viestin ja kysyi, oliko Sirillä todella Bennettin ääni. Bennett suuntasi Applen verkkosivuille kuuntelemaan Siriä, ja totesi äänen olevan häneltä peräisin. Äänen yhtenevyyden on sittemmin todennut myös oikeusistuimien käyttämä ääniasiantuntija. Apple itse ei ole asiaa vahvistanut.

Bennettin ääni toimi alkuperäisenä Sirin äänenä Yhdysvalloissa. Sirin lisäksi Bennett on tullut tutuksi myös muun muassa lentoyhtiö Delta Airlinesin äänenä. Sirin brittiversiolle antoi aikoinaan äänensä Jon Briggs, jonka ääni tallennettiin ScanSoftille vuonna 2007. Briggsin ääni on briteille tuttu muun muassa televisiosta, sillä hän toimi The Weakest Link -visailuohjelman kertoja äänenä yli 12 vuoden ajan. Sekä Bennettin että Briggsin äänet Sirissä on sittemmin jo korvattu muiden ihmisten äänillä. Briggs pitääkin varmana, että äänet on vaihdettu juuri siksi, että alkuperäiset ääninäyttelijät on tunnistettu.

Lähteet: The Guardian, CNN, Cracked, TechRadar, Forbes