Applen iMessage ei tullut Androidille – miksi?

Applen viime viikon WWDC-kehittäjäkonferenssin avaus ei tuonut uutisia iMessage-viestisovelluksen tulosta Androidille, vaikka iMessaget paljon uutta itsessään saivatkin.

Tilaisuuden alla ennakkohuhuissa iMessage Androidille nostettiin yhdeksi mahdolliseksi julkistukseksi.

Nykyisin The Vergelle kirjoittavan Walt Mossbergin kolumnissa esiin tuli, että nimettömäksi jätetty korkean tason Apple-johtaja kertoi ainakin kaksi syytä, miksei Applelle lopulta ole järkeä tuoda iMessagea Androidille. Ensinnäkin Applen yli miljardin aktiivisen laitteen kanta tarjoaa riittävästi pohjatietoa mahdollisille keinoälyn hankkeille, joiden parissa Apple työskentelee. Lisäksi toinen syy on perinteinen Applelle, joka tekee rahansa pääosin laitteista: viestipalvelun rajoittaminen vain niihin voi vauhdittaa niiden myyntiä.

Suomessa iMessaget eivät ole suositumpien viestintämuotojen joukossa – täällä jyräävät muut, kuten WhatsApp ja Facebook Messenger. Toisin on Yhdysvalloissa, jossa WhatsAppin käyttö ei ole suurta. Yhdysvalloissa perinteiset SMS-tekstarit ovat yleensä kuuluneet liittymäpaketteihin, joten rahansäästön takia datayhteyden yli toimivat viestipalvelut eivät yleistyneet yhtä nopeasti kuin muualla. Tätä nykyä viestipalvelut ovat kasvattaneet suosiotaan Yhdysvalloissakin laajempien mahdollisuuksien, kuten kuvien, videoiden, emojien, tarrojen, GIFien ja niin edelleen, vetämänä. iMessagen asema Yhdysvalloissa on vahva, sillä siellä iPhone-markkinaosuus on maailman korkein ja iMessaget, eli ”siniset kuplat” viesteissä, ovat yksi merkittäviäiPhone-uskollisuuden säilyttäjiä.

Applen mukaan sen Viestit-sovellus onkin eniten käytetty iPhone-sovellus.

iOS 10:ssä Apple tuo iMessageihin paljon lisää erilaisia efektimahdollisuuksia sekä myös iMessage-sovellukset, joilla viestien toiminnallisuutta voivat laajentaa myös muut sovelluskehittäjät.

Apple on tuonut Androidille palveluistaan Apple Musiikin, mutta sen osalta laajempi saatavuus on tärkeää palvelun kehitykselle: Apple joutuu neuvottelemaan musiikkioikeuksista ja esimerkiksi yksinoikeusehdoista, joiden osalta tärkeää on suurempi käyttäjä- ja tilaajamäärä. Lisäksi Apple toki myös tienaa Musiikkia Androidilla käyttävistä tilaajista, kun taas iMessaget eivät suoraan tuota Applelle mitään.