Apple-pomo Cook: Tekniikka ei vielä valmista lisätyn todellisuuden laseihin

Applen toimitusjohtaja Tim Cook vierailee parhaillaan Euroopassa. Muiden tapaamistensa ohessa Cook antoi haastattelun myös brittilehti The Independentille liittyen pääasiassa Applen lisätyn todellisuuden hankkeisiin.

iPhonen ja iPadin tuoreessa iOS 11 -ohjelmistoversiossa Apple esitteli ARKitin, joka mahdollistaa aiempaa huomattavasti helpommin erilaisten lisätyn todellisuuden sovellusten kehittämisen. Kamerakuvan päälle sovelluskehittäjät voivat luoda monia erilaisia hyödyllisiä tai hauskoja reaalimaailmaan kytkettyjä sovelluksia – Cook itse odottaa lisätystä todellisuudesta jatkossa jopa yhtä suurta juttua kuin koko App Store on tähän asti ollut.

Pidemmällä aikavälillä lisätyn todellisuuden suurimman potentiaalin uskotaan kuitenkin yleisesti olevan näkymän siirtymisessä päässä pidettäviin laseihin iPhonen kameralla tähtäilyn ja näytön tihrustamisen sijaan.

Vielä teknologia ei kuitenkaan ole tähän valmista, sanoo Cook.

”Mutta tänään voin kertoa ettei teknologiaa itsessään ole vielä olemassa laadukkaalla tavalla. Vaadittava näyttöteknologia, kuin myös mahdollisuus laittaa tarpeeksi asioita kasvojen ympärille – näissä on vielä valtavia haasteita”, kommentoi Cook. ”Näkökentän laajuus, itse näytön laatu, se ei ole vielä kunnossa.”

Cookin mukaan samoin kuin muiden tuotteiden kanssa, Apple tuo markkinoille jotakin vasta, kun se on tehtävissä ”laadukkaalla tavalla”. ”Me emme välitä ensimmäiseksi ehtimisestä, me haluamme olla paras ja antaa ihmisille loistavia kokemuksia”, Cook totesi. ”Mutta nyt mitä näet markkinoilla lähiaikoina ei olisi jotakin sellaista, johon me voisimme olla tyytyväisiä. Enkä usko, että suuri osa ihmisistäkään olisi tyytyväisiä.”

Applelta on ajoittain huhuttu lisätyn todellisuuden laseja tulevina vuosina, mutta mitään kovin konkreettista niistä tai niiden tarkemmasta aikataulusta ei vielä tiedetä.

Applella uskotaan vahvasti juuri lisättyyn todellisuuteen eikä se ole juuri lähtenyt mukaan virtuaalitodellisuuteen, jota nyt ajavat eteenpäin niin Facebook (Oculus), Google (Daydream) kuin myös Microsoft (Windows Mixed Reality).

Lisätyn todellisuuden sovelluksissa Applen on puolestaan yleisesti nähty nousseen nopeasti perässähiihtäjästä edelläkävijäksi – kiitos ARKitin nopean leviämisen satoihin miljooniin laitteisiin iOS 11:n mukana.

Toinen Applen vahvuus nopeiden päivitysten ohella – laitteen ja ohjelmiston yhdistetty kehitys yhden tahon toimesta – auttaa myös sitä. ”Tämä liittyy siihen mistä Applessa on todella kyse – näiden kahden asian integroinnista, yhdistettynä App Storeen palvelinpuolella. Uskon, että tämän puute tekee asiat hankaliksi muille”, summaa Cook.