Apple on julkistanut iPhone-valikoimansa uuden huippumallin iPhone X:n. X mallinimessä on tässä tapauksessa roomalaisia numeroita, joten uuden iPhonen nimi kuuluisi lausua iPhone ten tai iPhone kymmenen.
Alkuperäinen iPhone täytti tänä vuonna kymmenen vuotta, joten uutuuden mallinimi on tietyllä tavalla osuva myös historian kannalta. Tämänpäiväinen julkistus tapahtui Applen uuden pääkonttorin Steve Jobs Theaterissa, ja tilaisuuden aluksi muisteltiinkin 10 vuoden takaisia tapahtumia – ja Applen edesmennyttä perustajaa Steve Jobsia.
iPhone X tulee ennakkotilattavaksi ensimmäisillä markkinoilla, mukaan lukien Suomessa, vasta 27. lokakuuta ja myyntiin 3. marraskuuta. Suomessa puhelimen hinta 64 gigatavun tallennusmuistilla on 1 179 euroa ja 256 gigatavun tallennusmuistilla 1 349 euroa. iPhone X tulee myyntiin kahdessa eri värissä – tähtiharmaa ja hopea.
Uusi iPhone X sisältää lukuisia uudistuksia, jotka muuttavat perustavalla tavalla iPhonen jokapäiväistä käyttöä. Ensimmäistä kertaa iPhonessa OLED-teknologialla toteutettu näyttö kattaa lähes koko iPhone X:n etupuolen eikä erillistä kotipainiketta enää ole. Samalla sormenjälkitunnistuksen korvaa uusi Face ID -kasvontunnistus.
Rakenteeltaan uusi iPhone X palaa ruostumattomaan teräsrunkoon sekä lasipintaan myös takana. Tämä on mahdollistanut nyt myös langattoman latauksen tuen, senkin ensimmäistä kertaa iPhonessa. Kooltaan iPhone X on vain hieman iPhone 6/6s/7-malleja suurempi, mutta sisältää selvästi kookkaamman näytön. iPhone X on edelleen myös vedenkestävä.
Näyttö täyttää etupuolen – iPhonen käyttö uudistuu
Näytöt ovat tänä vuonna kasvaneet älypuhelimissa lähemmäs reunoja, niin nyt myös Applen uudessa iPhone X:ssä. Aivan vastaavaa ratkaisua, jossa kulmistaan pyöristetty näyttö kiertää lähellä reunoja lukuun ottamatta ainoastaan yläreunan lovea etukameralle, puhelinkuulokkeelle ja sensoreille, ei ole vielä muussa älypuhelimessa nähty.
iPhone X:n 5,8 tuuman näyttö on myös ensimmäinen OLED-näyttö ikinä iPhonessa. OLED-näytöt ovat tyypillisesti ohuempia ja mahdollistavat helpommin näytön viemisen lähelle reunoja iPhone X:n tapaan. Käytössä merkittävin ero on OLED-näytön rikkaampi väritoisto ja suurempi kontrasti – OLED-näytöllä musta on todellakin mustaa. LCD-näytöt sisältävät erilliset LED-taustavalot, joita ei OLED-näytöissä tarvita. Mustat pikselit eivät OLED-näytöllä kuluta virtaa, mitä Apple on myös pyrkinyt hyödyntämään laajentamalla mustan käyttöä iPhone X:n iOS 11 -ohjelmistossa.
Apple kutsuu iPhone X:n näyttöä Super Retina -näytöksi. Näytössä on 2436×1125 pikseliä, eli 436 pikseliä tuumaa kohti. Näyttö saa myös iPad Pro -laitteista jo tutun True Tone -ominaisuuden: näytön valkotasapaino mukautuu ympäristön valoisuuden mukaan, mikä parantaa näytön luettavuutta merkittävästi. Lisäksi näyttö tukee myös rikkaamman väritoiston HDR-sisältöjä.
Kasvanut näyttö ja kotipainikkeen poistuminen muuttavat myös iPhonen käyttöä. iPhone herää näyttöä koskettamalla tai edelleen myös puhelinta nostamalla. iPhone X:ssä sovelluksista poistutaan kotipainikkeen painamisen sijaan vetämällä sormea näytöllä alhaalta ylöspäin. Pidemmällä vedolla aukeaa viimeiset sovellukset sisältävä näkymä – nopealla pyyhkäisyllä siirrytään suoraan kotinäkymään. iPhonen tuttu, sovelluskuvakkeet sisältävä kotinäkymä on ennallaan. Ohjauskeskukseen pääsee vetämällä näytön yläreunasta alas. Oikealta kyljeltä edelleen löytyvälle, aiempaa pidemmälle sivupainikkeelle siirtyy aiemman kotipainikkeen toimintoja: pitkä painallus aktivoi Sirin, tuplapainallukset puolestaan avaavat Apple Payn.
Face ID -kasvontunnistus korvaa sormenjälkitunnistuksen
Apple aloitti aikanaan iPhone 5s:n Touch ID -sormenjälkitunnistuksella sormenjälkilukijoiden nopean yleistymisen älypuhelimissa. Nyt Apple luopuu ensimmäisenä sormenjälkeen perustuvasta tunnistautumisesta. iPhone X:ssä sen korvaa uusi Face ID -kasvontunnistus.
Infrapunasensorien avulla luotuun 3D-mallinnukseen perustuva Applen Face ID korvaa Touch ID:n niin puhelimen avaamisessa lukituksesta, App Store ja Apple Pay -maksujen vahvistamisessa kuin myös kaikissa muissa Touch ID:n tähänastisissa käyttökohteissa, kuten kirjautumisessa sovelluksiin.
Koska Face ID perustuu pelkän kamerakuvan sijaan ihmissilmälle näkymättömän infrapunavalon hyödyntämiseen, toimii se myös pimeässä. Face ID hyödyntää tekoälyä, tarkemmin määriteltynä neuroverkkotekniikkaa.
Face ID -tunnistautuminen vaatii käyttäjän huomiota: se ei toimi, jos silmät ovat kiinni tai käyttäjä katsoo muualle.
Animojit ja kehittyneempi Snapchat
iPhone X:n uutta etukameraa ja sensoreita hyödynnetään myös uusissa animoiduissa emojeissa, joita voi käyttää Applen Viestit-sovelluksessa. Animojit tekevät tavallisista emojeista liikkuvia käyttäjän ilmeiden mukaisesti. Lisäksi mukaan tallentuu myös ääntä.
Apple on tehnyt yhteistyötä myös Snapchatin kanssa. Snapchat saa uusia kehittyneempiä kasvomaskeja.
Parannettu kaksoiskamera
iPhone X:n kaksoiskamera on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä ja tarjoaa 2x optisen zoomin. Sekä laajakulma- että telelinssi on varustettu optisella kuvanvakaimella, mikä on uutta. Kameroiden aukkojen koot ovat f/1,8 ja f/2,4. Kakkoskameran aukko on kasvanut, mikä parantaa sillä otettuja kuvia hämärissä oloissa. Myös neljästä LED-valosta edelleen koostuvaa kuvausvaloa on parannettu.
Lisäksi uuden kuvasignaaliprosessorin myötä automaattitarkennus hämärässä on esimerkiksi kamerassa aiempaa nopeampi. Uusi Portrait Lightning -toiminto tuo erilaiset valoefektit valittavaksi erillisessä kuvaustilassa.
Videokuvaustakin on parannettu: 4K-kuvaus onnistuu nyt 60 kuvan sekuntinopeudella ja 1080p-videokuvaus 240 kuvan sekuntinopeudella.
Kameroissa on panostettu myös lisättyyn todellisuuteen. Ne on kalibroitu sitä varten ja sisuksista iPhone X:stä löytyy uusi kiihtyvyysanturi sekä gyroskooppi.
Etukamera on tarkkuudeltaan 7 megapikseliä. Uusien antureiden myötä myös etukameralla on nyt mahdollista kuvata Muotokuva-tilassa niin sanotulla boke-efektillä, jossa kuvauskohteen tausta sumennetaan tyylikkäästi.
Uutta tekniikkaa sisuksissa
iPhone X:n sisältä löytyy Applen uusi A11 Bionic -järjestelmäpiiri. Järjestelmäpiirin kaksi tehoydintä ovat 25 prosenttia nopeammat ja vähävirtaiset neljä ydintä 70 prosenttia nopeammat. A11 sisältää myös ensimmäisen Applen suunnitteleman grafiikkasuorittimen, joka on 30 prosenttia aiempaa suorituskykyisempi puolella virrankulutuksella.
A11 Bionicissa on myös uusi neuroverkko-osio, joka nopeuttaa erilaisia tekoälylaskentatehtäviä – kuten uutta kasvontunnistusta sekä muuta kuvien tunnistamista.
Langaton lataus ensimmäistä kertaa iPhonessa
Tuki langattomalle lataukselle on ollut yksi pitkään lukemattomista kilpailijoista löytynyt, mutta iPhonesta puuttunut ominaisuus. Nyt se on mukana iPhone X:ssä. Applelta on tulossa myös uusi kehittyneempi langattoman latauksen alusta, AirPower, joka on kuitenkin tulossa myyntiin vasta ensi vuonna.
iPhone X tukee myös ensimmäisenä iPhonena pikalatausta, joka lataa akun tyhjästä 50 prosentin varaukseen 30 minuutissa.
Lisäksi Applen mukaan iPhone X:n akku kestää jopa 2 tuntia kauemmin kuin iPhone 7:ssä.
Langattomissa yhteyksissä iPhone X tukee aiempaa nopeampaa 4G LTE -mobiiliverkkoyhteyttä sekä uutta Bluetooth 5.0 -versiota.