Android Nougatille seuraaja - mitä uutta Android O:ssa?

Google on tänään julkaissut ensimmäisen developer preview -version tulevasta Android O -käyttöjärjestelmästä. Varhainen testiversio antaa sovellus- ja laitekehittäjille mahdollisuuden tutustua seuraavan ison Android-päivityksen rakenteellisiin uudistuksiin, ja samalla saadaan ensimmäinen kurkistus päivityksen tuomiin uusiin ominaisuuksiin ja toimintoihin.

Android O jatkaa Nougatin viitoittamalla tiellä virrankulutuksen hillitsemisen kanssa. Järjestelmä lisää automaattisia rajoituksia sille, mitä sovellukset voivat tehdä taustalla ollessaan. Erityisesti taustalla tapahtuvia palveluja ja sijaintipäivityksiä rajoitetaan. Rajoitusten ansiosta kehittäjien on helpompi luoda sovelluksia, joilla on vähäinen vaikutus laitteen virrankulutukseen ja akkukestoon.

Ilmoituksille esitellään uutuutena erityiset kanavat, notification channels, jotka auttavat hallitsemaan sovelluksilta tulevia ilmoituksia. Sovelluskehittäjä voi määrittää sovelluksellensa eri kanavia käyttäviä ilmoituksia, ja laitteen käyttäjä voi estää tai muuttaa ilmoitusasetuksia kanavakohtaisesti, sen sijaan että käyttäjän täytyisi muokata tai estää kaikki tietyltä sovellukselta saapuvat ilmoitukset. Lisäksi Android O helpottaa ilmoitusten tarkastelua uudistamalla niiden ryhmittelyä ja ulkoasua.

Android O.
Android O.

Autofill API on uusi rajapinta, joka mahdollistaa lomakkeiden automaattisen täytön eri sovelluksissa. Samaan tapaan kuin salasanasovellukset muistavat kirjautumistiedot eri sovelluksissa ja verkkosivuilla, voi automaattista täyttöä tarjoava sovellus muistaa käyttäjän kirjautumistietojen lisäksi esimerkiksi osoitteet ja muut vastaavat, jolloin kaikkia tietoja ei tarvitse aina näppäillä uudestaan eri sovelluksissa. Käyttäjä voi valita haluamansa ”autofill-sovelluksen” samaan tapaan kuin hän valitsee haluamansa näppäimistön laitteessaan käytettäväksi.

Android Nougat toi natiivituen jaetun näytön moniajolle, eli kahdelle samaan aikaan avoinna olevalle sovellusikkunalle, ja Android O jatkaa vielä pykälän verran pidemmälle. Sen mukana tulee PIP-toiminto (picture in picture), eli mahdollisuus katsoa videota erillisessä pikkuikkunassa samalla kun käyttäjä esimerkiksi viestittelee toisessa sovelluksessa.

Adaptive icons tarkoittaa sovelluskuvakkeita, jotka voidaan esittää eri muodoissa riippuen siitä, miten käytettävä laite haluaa ne näyttää. Kuvakkeet voivat esimerkiksi näkyä pyöreinä tai neliön muotoisina riippuen siitä, minkälainen teema on käytössä. Kuvakkeet voivat myös käytettäessä näyttää animaatioita.

Edellä lueteltujen lisäksi on Android O:ssa muun muassa tuki korkealaatuisille Bluetooth-audiokookedeille, kuten Sonyn LCAD:lle. Lisäksi mukana on monia muita uudistuksia esimerkiksi rajapinnoissa ja sovelluskehittäjille annettavissa mahdollisuuksissa. Nyt julkaistu versio on vasta ensimmäinen ennakkokatsaus, ja lisää uudistuksia on luvassa tulevissa versioissa. Nexus-laitteiden beetatestiohjelma on luvassa myöhemmin, ja Google esittelee Android O:ta laajemmin toukokuussa järjestettävässä Google I/O -konferenssissa.