Näin toimii Samsung Galaxy S7:n nestejäähdytys

Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta Samsungin uusissa Galaxy S7:ssä ja Galaxy S7 edgessä on niissä käytetty järjestelmäpiirin nestejäähdytys. Älypuhelimien suorittimet alkavat tänä päivänä olla varsin tehokkaita, mikä tarkoittaa, että ne tuottavat myös paljon lämpöä. Älypuhelimet ovat kuitenkin suhteellisen pieniä kooltaan, joten pelkkä ilmanvaihto ei välttämättä riitä pitämään suoritinta riittävän viileänä. Niinpä Samsung on päätynyt käyttämään uusimmissa tehopuhelimissaan nestejäähdytystä.

Tehokkaissa pöytätietokoneissa on nestejäähdytystä käytetty jonkin verran, mutta matkapuhelimissa se on edelleen kohtuullisen harvinainen ratkaisu. Ennen Galaxy S7 -malleja on vastaavaa ratkaisua nähty muutamissa Microsoftin ja Sonyn puhelimissa. Puhelimissa käytetty nestejäähdytys myös eroaa merkittävästi pöytäkoneissa käytetystä järjestelmästä, jossa neste kiertää jatkuvasti

Samsung käyttää järjestelmästä Heat Pipe -nimistystä, ja on nyt esitellyt sen toimintaa omassa blogissaan. Järjestelmä on periaatteessa ”lämmönlevitin” (thermal spreader) jonka siirtää lämpöä pois järjestelmäpiiriltä. Nestejäähdytys ei itsessään riitä jäähdyttämään suoritinta riittävästi, vaan raskaassa käytössä täytyy suorittimen kellotaajuutta ja näin myös lämpenemistä alentaa edelleen ohjelmallisesti. Tämä kuitenkin laskee laitteen suorituskykyä, joten nestejäähdytyksen ansiostasuorituskyvystä tinkiminen on vähäisempää.

Itse lämmönlevitin on pieni metalliputki, läpimitaltaan vain 0,4 millimetriä. Materiaaliltaan huokoisen putken sisällä on pienen pieni määrä vettä, joka lämmetessään muuttuu höyryksi ja lähtee liikkumaan kohti putken viileämpiä osia. Juuri veden olomuodon muuttaminen siirtää lämpöä tehokkaasti pois suorittimelta, putken muihin osiin.